پادکست‌ویدیویی چیست؟ و چه فوایدی دارد؟ و چطور می‌توان یک پادکست ویدیویی تولید کرد؟ در این مقاله از مجله پادکست نیک آوا حاضر به این سوالات پاسخ داده خواهد شد.

آیا هنوز فکر می‌کنید که پادکست‌ها فقط به شکل محتوای صوتی وجود دارند؟ اگر پاسخ‌ مثبت است، باید افکار خود را تغییر دهید! آمارها می‌گویند:
"پادکست‌های ویدیویی رو به افزایش بوده و یوتیوب یا آپارات به یکی از مهم‌ترین پلتفرم‌ها برای گوش دادن یا در واقع تماشا کردن پادکست‌های ویدیویی تبدیل شده است."

اما رشد پادکست‌های ویدیویی چه معنا و مفهومی برای صنعت پادکست سنتی دارد؟ این به معنای رشد و تکامل صنعت پادکست است. با ورود بیش از پیش پادکست‌های ویدیویی به این فضا، شاید زمان آن رسیده تا خود را با تغییرات تطبیق دهید تا از این قافله عقب نمانید.

اگر کنجکاو و علاقه‌مند به این بحث هستید فقط چند دقیقه از وقت خود را به ما بسپارید تا شما را با پادکست ویدیویی، فواید آن و نحوه ساخت این پادکست آشنا کنیم.

پادکست ویدیویی چیست؟

طبق یک تعریف بسیار ساده، پادکست ویدیویی برنامه‌ای با محتوای تصویری است. بنابراین شنوندگان به جای آنکه فقط شنونده یک برنامه صوتی باشند، می‌نشینند و پادکست را تماشا می‌کنند که این امر غالباً در پلتفرم‌هایی چون یوتیوب یا آپارات اتفاق می‌افتد. پادکست‌های ویدیویی، امکان برقراری ارتباط مخاطبان با چهره‌های مختلف را فراهم می‌کنند. در واقع می‌توانند نقش مهمی در تقویت بخش‌هایی از محتوا نظیر مصاحبه با میهمانان داشته باشند.

مزایای ساخت پادکست ویدیویی

مطمئناً ساخت پادکست‌های ویدیویی مهارت، انرژی و وقت بیشتری نسبت به پادکست‌های صوتی نیاز دارد. شما باید در مقابل دوربین راحت باشید و بدانید که چطور ویدیو را ویرایش کنید. همانطور که گفته شد پادکست‌های ویدیویی فواید و مزایایی را دربردارند که به برخی از آنها اشاره می‌کنیم:

1. جذاب از نظر بصری

هرچند همه پادکست‌ها در دسته سرگرمی قرار می‌گیرند، اما پادکست‌های ویدیویی از این لحاظ نسبت به پادکست‌های صوتی برتری دارند و این به خاطر محتوای جذاب بصری آنهاست. این نوع محتوا به مخاطب اجازه می‌دهد چهره‌ها را ببیند و به حالات چهره، زبان بدن و ژست‌های خاص پی ببرد(استفاده از پادکست‌های صوتی چنین ویژگی هایی ندارد و مخاطب نمی‌تواند زبان بدن فرد را تشخیص دهد).
به علاوه با نشان دادن چهره خود به بینندگان حس نزدیکی و صمیمیت ایجاد می‌کنید. وقتی بینندگان احساس کنند که شما را می‌شناسند، به احتمال زیاد اعتماد خواهند کرد، ارتباط‌شان را حفظ خواهند کرد و دفعات بعدی به برنامه شما باز‌خواهد گشت.

2. دسترسی آسان به مخاطبان جدید

همانطور که ذکر شد، پادکست‌های ویدیویی غالباً در یوتیوب و آپارات مشاهده می‌شوند و این در شرایطی است که یوتیوب و آپارات با داشتن بیش از 2 میلیارد کاربر ماهانه، محبوب‌ترین پلتفرم برای تماشای محتوای آنلاین هستند. به علاوه شیوه مورد استفاده یوتیوب و آپارات برای ارائه ویدیوها به کاربران، سازندگان را به طیف گسترده‌تری از مخاطبان می‌رساند. اگر الگوریتم تصور کند که کاربر به موضوعی علاقه‌مند است، ویدیوی مرتبط را به مخاطب پیشنهاد می‌دهد.

در اغلب موارد مخاطبان به طور خودکار به یوتیوب و آپارات هدایت می‌شوند و روی چیزی که توجه آنها را جلب می‌کند، کلیک می‌کنند. این چرخه بارها و بارها تکرار می‌شود و اگر پادکست ویدیویی شما توسط یوتیوب توصیه و تماشا شود، احتمال اینکه افراد بیشتری کارتان را ببینند بالا می‌رود.

3. استفاده چندمنظوره از ویدیو

امکان تبدیل پادکست ویدیویی به ادیوگرام، تیزرها یا کلیپ‌های کوتاه و منتخب به این معناست که از این نوع محتوا می‌توانید بهره بیشتری ببرید. با ساخت یک پادکست ویدیویی بخش عمده راه را رفته و سپس می‌توانید از آن به روش‌های مختلف بهره‌برداری کنید.

برای این منظور وارد شبکه‌های اجتماعی شوید. مطالعات اخیر نشان داده است که نسل هزاره (Millenials) و نسل زد (Gen-Z) بیش از نیمی از کل زمان تماشای ویدیوها را در رسانه‌های اجتماعی همچون تیک‌تاک، اینستاگرام و فیس‌بوک سپری می‌کنند. استفاده از این موضوع به شما کمک می‌کند از نسل‌ جدید شنوندگان بهره‌مند شوید.

4. محتوای سئو شده

قبلاً یوتیوب به عنوان پلتفرم اصلی برای تماشای پادکست‌های ویدیویی معرفی شد و از آنجا که این پلتفرم متعلق به گوگل است، هر محتوایی که در آن آپلود می‌شود قابلیت دیده شدن بیشتری نسبت به محتوای موجود در پلتفرم‌های صرفاً صوتی دارد. مخاطبان به طور خودکار به یوتیوب هدایت می‌شوند و این امکان رقابت (با یوتیوب) را از پلتفرم‌های پادکست صوتی سلب می‌کند.

اساساً پادکست‌های ویدیویی از منظر سئو (SEO) قابلیت کشف و دیده شدن بیشتری نسبت به پادکست‌های صرفاً صوتی دارند. برای ارتقای رتبه ویدیوتان در صفحات نتایج جستجو نیازی به کارهای اضافی ندارید. مادامی که محتوای شما به اندازه کافی خوب باشد، الگوریتم گوگل قسمت دشوار کار را برعهده گرفته و کمک می‌کند به مخاطبان بیشتری دسترسی پیدا کنید.

5. بازار در حال رشد

با رشد و تکامل صنعت پادکست، روز به روز بر محبوبیت پادکست‌های ویدیویی افزوده شده است. بنابراین چرا شما نهایت استفاده را از این بازار رو به رشد نبرید؟ این کار به شما کمک می‌کنید از قافله جا نمانده و در رقابت با دیگران برتری داشته باشید.

برای مطالعه:

پادکست خیریه چیست؟ و چه اهمیتی دارد؟

نکاتی برای ساخت یک پادکست ویدیویی خوب

با توجه به وجود هزاران پادکست ویدیویی در بازار، پادکست‌های جدید باید نکاتی را برای ایجاد تمایز از دیگران رعایت کنند. توجه به 12 نکته تخصصی زیر به تقویت پادکست ویدیویی و موفقیت کلی آن کمک خواهد کرد:

  1. ⦁    مطمئن شوید که موضوع کلی پادکست ویدیویی‌تان دست اول و منحصر به فرد است.
  2. ⦁    اپیزودهای خود را به دقت برنامه‌ریزی و ساختاربندی کنید.
  3. ⦁    راه‌های ارتباطی متعدد بین میزبان با شنوندگان را ایجاد کنید.
  4. ⦁    به مهارت‌های داستان‌پردازی مسلط شوید.
  5. ⦁    به مخاطبان توصیه‌های کاربردی ارائه دهید تا آنها مجاب به بازگشت دوباره شوند.
  6. ⦁    برنامه زمانی منظم و منسجمی برای انتشار محتوا داشته باشید.
  7. ⦁    دعوت از میهمانان مرتبط و شایسته را در دستور‌کار قرار دهید.
  8. ⦁    میزبان جذاب و جالبی برای شنوندگان باشید.
  9. ⦁    روی لوازم و تجهیزات مناسب سرمایه‌گذاری کنید.
  10. ⦁     مهارت‌های ویرایش ویدیو پس از تولید را تقویت کنید.
  11. ⦁    خلاصه اطلاعات و رونوشت‌های برنامه را نوشته و اپیزودها را برای رسانه‌های اجتماعی آماده کنید.
  12. ⦁    فراخوان عمل واضح، مستقیم و مختصر ارائه دهید.

5 روش برای قالب‌بندی پادکست ویدیویی

پس از تعریف پادکست ویدیویی و نیازهای آن وقتش رسیده تا به قالب‌های مختلف این پادکست‌ها نگاهی بی‌ندازیم.

1. ضبط در داخل استودیو

این قالب زمانی اتفاق می‌افتد که اپیزود را در داخل استودیو ضبط می‌کنید. این نوع پادکست معمولاً به شکل یک گفتگوی جالب بین چند میزبان یا بین شما (تک میزبان) و یک مهمان است.
تنها تجهیزاتی که برای این کار نیاز دارید، چند میکروفن خوب (بسته به تعداد افراد حاضر در اتاق) و یک دوربین است. اگر مایل به ویرایش نهایی فیلم از زوایای مختلف هستند باید چند دوربین نیز داشته باشید.

2. ضبط از راه دور

چه در حالت تک‌میزبانی مشغول ضبط باشید و چه با حضور چند میزبان و میهمان، «ضبط از راه دور» اغلب راحت‌ترین روش محسوب می‌شود، چرا که لازم نیست همه شما همزمان در یک اتاق باشید. در عوض هر فردی که در اپیزود شرکت می‌کند به راحتی به پیوند ویدیویی پادکست پیوسته و سپس ویدیو ضبط و در نهایت منتشر می‌شود.
از جنبه مخاطبان نیز همه بلندگوها به طور همزمان روی صفحه ظاهر خواهند شد. برای فراهم کردن این امکان به نرم‌افزاری مناسب نیاز دارید که توصیه ما استفاده از Zoom، Zencastr یا Riverside.fm است.

3. استفاده از فیلم مکمل (بی‌ رول) در مصاحبه‌ها

اگر می‌خواهید یک محتوای بصری از پیش ضبط‌شده (برای مثال کلیپ فیلم، نظرات پشت صحنه یا فیلم‌های خبری) را به مصاحبه‌ اضافه کنید، از این روش استفاده کنید. با اضافه کردن فیلم‌های آرشیوی به ضبط پادکست ویدیویی استاندارد می‌توانید یک محتوای بصری جالب، بسیار جذاب و هیجان‌انگیز بسازید.

مصاحبه با "ریچل استفنسون شف" درباره ساخت پادکست خیریه

4. ضبط ویدیو با تصاویر ایستا

این ساده‌ترین روش تولید پادکست ویدیویی است، چرا که به انرژی بسیار کمتری نسبت به ضبط پادکست ویدیویی استاندارد نیاز دارد. تنها کاری که باید انجام دهید این است که صدای خود را به صورت معمول و بدون نیاز به فیلمبرداری ضبط کنید.
سپس این فایل (صوتی) را به یک فایل ویدیویی تبدیل و از یک تصویر ایستا در پشت‌زمینه آن در طول اپیزود استفاده کنید. هنگام گوش دادن مخاطب به اپیزود این تصویر بر روی صفحه ظاهر خواهد شد.

احتیاط: 
توجه به این نکته حائز اهمیت است که هرچند ضبط پادکست با تصاویر ایستا سریع‌ترین روش تولید پادکست‌های ویدیویی است، اما از نظر بصری چندان خوشایند یا جالب توجه نیست. در واقع احتمال کمی وجود دارد که مخاطب ارتباط برقرار کند و اغلب این روش منجر به کاهش میزان شنوندگان و افزایش ریزش مخاطب می‌شود.

5. پخش زنده اپیزودها

گزینه آخر پخش زنده اپیزودهای پادکست ویدیویی است. روز به روز بر محبوبیت پادکست‌های زنده افزوده می‌شود، اما این همچنان یک قالب بسیار تازه و خاص‌پسند است.
با اضافه شدن ابزارهای داخلی به پلتفرم‌هایی چون یوتیوب، فیس‌بوک و توییچ (Twitch)، میزبانی یک پادکست زنده آسان‌تر از گذشته شده است. شاید حتی متوجه شده باشید که احساس «روی آنتن» بودن در طول ضبط انگیزه و انرژی مضاعفی به شما می‌دهد که به نوبه خود می‌تواند به ایجاد محتوای بهتر منجر شود.

باهم بشنویم:

رز سیاه و گنج ماندگار

چند گام ساده برای ساخت پادکست ویدیویی

تهیه یک پادکست ویدیویی در نگاه اول ممکن است کاری دشوار و طاقت‌فرسا به نظر برسد و این سؤال مطرح است که از چه نقطه‌ای باید شروع کرد؟ اما در کمال تعجب این فرآیند کاملاً ساده است که مراحل آن را در ادامه شرح می‌دهیم:

گام اول: انتخاب قالب مناسب

نخستین موضوعی که باید در مورد آن تصمیم بگیرید این است که پادکست ویدیویی چه قالبی باید داشته باشد. مصاحبه حضوری، از راه دور، ترکیبی از بی‌رول و مصاحبه، تصاویر ایستا یا پخش زنده؟
انتخاب مورد نظر غالباً به هدف کلی شما از ساخت این برنامه بستگی دارد. برای مثال اگر مهمان معروف و برجسته‌ای را دعوت کرده‌اید که مخاطبان با وی آشنا هستند، ضبط حضوری (رودررو) به شما کمک خواهد کرد.

گام دوم: ضبط ویدیویی اپیزود

در حالت ایده‌آل، صدا و ویدیوی خود را به صورت مجزا از هم ضبط کنید. این کیفیت بهتری را نسبت به میکروفن داخلی دوربین، فراهم می‌کند و کنترل بیشتری به شما در زمان ویرایش می‌بخشد.
همچنین پس از روشن کردن دوربین و میکروفن و قبل از شروع ضبط با دستان خود کف بزنید. قطعاً برای خودتان به خاطر انجام کاری خوب کف نمی‌زنید، بلکه با انجام این کار همگام‌سازی (سینک) فایل‌های صوتی و تصویری در مراحل پس از تولید ساده‌تر خواهد شد. به خاطر داشته باشید که لبخند زدن را فراموش نکنید!

گام سوم: ویرایش ضبط

با ویرایش می‌توانید تغییرات مورد نظر را روی ویدیو اعمال کنید. آپلود فوری پادکست ویدیویی بدون هرگونه ویرایش به شرطی خوب است که در ابتدا زمانی را صرف یک تنظیم خوب کرده باشید، گرچه امتحان کردن رنگ‌پردازی‌های مختلف ویدیو هرگز ضرری نخواهد داشت.
همچنین تلاش کنید تا حد امکان صداهای آزاردهنده پس‌زمینه نظیر پچ‌پچ‌ها، صداهای انفجار و سکوت‌های ناخوشایند را حذف کنید. در نهایت امتحان افکت‌های صوتی نیز یک روش فوق‌العاده برای بالا بردن ارزش تولیدات است.

گام چهارم: طراحی کاور روی ویدیو

کاور یکی از نخستین چیزهایی است که مخاطبان مشاهده می‌کنند. بنابراین باید از نظر بصری جذاب، جالب و نشان دهنده محتوای شما باشد. اگر این کار به خوبی انجام شود، نقش مهمی در ترغیب دیگران به کلیک کردن خواهد داشت.
در غیراین‌صورت، احتمال می‌رود که آنها دیگر به کارهای شما نگاه نکنند. در این زمینه تحقیق کنید و متوجه شوید که چه چیزی برای مخاطب جذاب‌تر است، چه چیزی را دوست دارید و چه سبکی را می‌توانید خودتان انجام دهید (همه طراح نیستند).

گام پنجم: آپلود اپیزود در یوتیوب

حال که اپیزود پادکست ویدیویی آماده پخش است فقط باید آن را آپلود کنید. فراموش نکنید که صدور و انتقال فایل‌های ویدیویی بزرگ ممکن است به رایانه شما فشار وارد کند و به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم در صورت آپلود اپیزودهای طولانی بگذارید سیستم یک شب استراحت کند.
پس از انجام این کار در فکر سئو کردن محتوا خود باشید. مطمئن شوید که عنوان اپیزود را در فایل ویدیویی خود اضافه کرده‌اید و البته مهم است که اپیزود نهایی شما «ویرایش نهایی اپیزود 1» نامگذاری شود.

گام ششم: به اشتراک گذاشتن پیوند در رسانه‌های اجتماعی

پس از آنکه مطمئن شدید همه چیز به خوبی کار می‌کند، باید آن را با دنبال‌کنندگان رسانه‌های اجتماعی خود از جمله اینستاگرام، لینکدین، توییتر و هر وب‌سایت مرتبط دیگری به اشتراک بگذارید.
همانطور که در بالا اشاره شد، این نقطه مناسب برای ایجاد تکه محتواهای چند منظوره است. سپس می‌توانید آنها را به صورت جداگانه برای مخاطبان خود پست کنید تا هیجان و کنجکاوی آنها برانگیخته شود.

همکاری با تولیدکنندگان پادکست

اگر برند بزرگ‌تری هستید و بودجه کافی برای سپردن کار به دیگران را در اختیار دارید، شاید تصمیم بگیرید که با یک آژانس تولیدی برای پادکست ویدیویی خود شریک شوید. 

نیک‌آوا اولین پادکستی است که به موضوع نیکوکاری و امر خیر می‌­پردازد و سعی دارد نگرشی نو را در این حوزه به جامعه یادآور شود. همچنین نیک آوا در این راه می­‌کوشد تا افراد تاثیرگذار را معرفی کند.
معرفی یا باز معرفی افراد خیّری که با وقف عمر و سرمایه خود در تلاش آبادانی کشور و پیشرفت مردم بودند. هدف نهایی نیک‌آوا جهان شمول شدن نیکوکاری و خیرخواهی همه‌­ی افراد در هر حوزه و موضوعی است.