بدون تردید مهم‌ترین سؤالی که در ذهن اغلب پادکسترها وجود دارد این است که چطور می‌توانند برای برنامه خود مخاطب‌سازی کنند؟

تصور کنید که سازندگان ساعات زیادی را صرف برنامه‌ریزی و تهیه پادکست خود کرده‌اند و اکنون منتظر هستند تا مخاطبان دکمه «پخش» را فشار دهند. شاید هم پادکست مدتی است که تهیه شده و اکنون مخاطبان قابل توجهی دارد، اما در هر صورت همیشه این امیدواری وجود دارد که تعداد شنوندگان آن بیش از مقدار فعلی افزایش یابد. اما چگونه؟!

همانطور که اطلاع دارید تبلیغات دهان به دهان (شفاهی) علی‌رغم اهمیت آن نمی‌تواند به تنهایی بار افزایش مخاطب را به دوش بکشد و بنابراین برای آنکه پادکست خود را به سمع و نظر افراد بیشتری برسانید، باید اقدامات لازم و هدفمند را انجام دهید.

نحوه مخاطب‌سازی با پادکست خیریه

در این مقاله از وبلاگ نیک آوا، 10 تکنیک مهم برای ایجاد پایگاه مخاطبان پادکست را گردآوری کرده‌ایم که در هر صورت ارزش امتحان را خواهد داشت، چه پادکستی را از قبل ایجاد کرده باشید و چه در حال تهیه یک پادکست جدید باشید.

1. تهیه تیزر پادکست

چه پادکستی را از قبل ایجاد کرده و چه در حال راه‌اندازی یک برنامه جدید باشید، تهیه تیزر (trailer) پادکست و الصاق آن در بالای فید RSS را در دستور کار خود قرار دهید. معرفی میزبان، موضوع مورد بحث و میهمانان محبوب برنامه باید در این تیزر گنجانده شوند.

برای ترغیب شنوندگان به گوش کردن برنامه، نقل قول‌ها و بریده‌هایی از هر اپیزود را در تیزر قرار دهید. سعی کنید مدت زمان این تیزر کوتاه و از پنج ثانیه تا حداکثر یک دقیقه باشد. تیزرهای پادکست ابزاری فوق‌العاده برای جلب توجه دیگران و تشویق آنها به گوش دادن کامل یک قسمت از برنامه هستند و به شما کمک می‌کنند تا مخاطب‌سازی پادکست را به روشی سازمان‌یافته انجام دهید.

2. تبلیغ متقابل (cross promote) با سایر پادکست‌ها

میلیون‌ها پادکست در بازار وجود دارد و هر سازنده‌‌ای مایل است فارغ از تعداد شنوندگان کنونی، پایگاه مخاطبان خود را افزایش دهد. بنابراین از سازندگان همنوع به عنوان یک منبع بهره گرفته و شبکه‌ای برای حمایت از یکدیگر ایجاد کنید. 

با سازندگان همفکر و صاحبان پادکست‌هایی که مکمل پادکست شما هستند یا در فضایی مشابه فعالیت می‌کنند، ارتباط برقرار کنید. در پلتفرم‌های رسانه اجتماعی‌تان از زحمات این سازندگان تقدیر و در اپیزودها شنوندگان خود را به آنها معرفی کنید. احتمال زیادی وجود دارد که این سازندگان لطف و محبت شما را متقابلاً پاسخ دهند.

3. ترغیب میهمانان به اشتراک‌گذاری پادکست

حتی می‌توانید با دعوت از دیگر سازندگان پادکست برای حضور در برنامه‌تان قدمی فراتر از این بردارید. به علاوه مترصد فرصت‌هایی باشید تا خود به عنوان میهمان به پادکست‌های دیگر بروید تا طیف کاملاً جدیدی از شنوندگان مختلف را به طور بالقوه جذب کنید.

با سایر سازندگان در تعامل آنلاین باشید و فهرست پادکست‌های مورد علاقه‌ای که می‌خواهید در آنها میهمان شوید را تهیه کنید. سپس ایده خود را برای سازندگان آن پادکست‌ها مطرح کنید از جمله اینکه چرا می‌خواهید میهمان شوید و بابت این حضور چه ارزشی نصیب آنها می‌شود.

به علاوه تلاش کنید تا میهمانان ایده‌آل پادکست خود را جذب کنید. اما به خاطر داشته باشید که آوردن یک میهمان محبوب به پادکست تنها بخشی از کار است و بخش دیگر این است که میهمان را وادار کنیم تا اپیزودی که در آن حضور یافته است را برای طرفداران (fans) و دنبال‌کنندگان (followers) خود تبلیغ کند.

پیشاپیش از میهمان خود قول بگیرید که اپیزود فوق را در کانال‌های رسانه اجتماعی‌اش به اشتراک بگذارد. معمولاً در اغلب موارد با پاسخ مثبت میهمان و وعده او برای به اشتراک گذاشتن اپیزود مواجه خواهید شد.

باهم بشنویم:

اپیزود سوم: سینما و نیکوکاری

پس از انتشار اپیزود در وب‌سایت‌تان، پیوند (لینک) آن را برای میهمان یا مخاطبان عمومی وی ایمیل کنید. ارسال پیوندی به صفحه پادکست در وب‌سایت شما به میهمانان اجازه می‌دهد به راحتی به اپیزود گوش دهند و اطلاعات خلاصه برنامه (show notes) که باید حاوی حساب‌های اجتماعی میهمان و پیوندهای وب‌سایت به هر محصول مرتبط باشد را مطالعه کنند. اگر نام میهمان و جدیدترین آثار وی (آخرین فیلم، محصول، کالا و غیره) در اطلاعات خلاصه برنامه ذکر شده باشد، احتمال اشتراک‌گذاری و تبلیغ متقابل افزایش خواهد یافت.

این نکته مهم را به خاطر داشته باشید که تا حد امکان کار میهمانان جهت اشتراک‌گذاری محتوا برای مخاطبانشان را ساده کنید. بنابراین نکات باارزش، پیوندها و پیش‌نویس صحبت‌های طولانی را برای‌ آنها ارسال کنید.

4. استفاده از تبلیغات ارگانیک با CTA

تبلیغات ارگانیک در قالب فراخوان‌ عمل (CTA)، رسانه‌های اجتماعی و خبرنامه‌ها یک روش فوق‌العاده برای مخاطب‌سازی پادکست است.

فراخوان عمل در انتهای هر برنامه راهی مؤثر برای تشویق شنوندگان به انجام کارهای مورد نظر است. در این فراخوان می‌توانید شنوندگان را به نقد و بررسی پادکست‌، دنبال کردن‌ (follow) حساب شما در رسانه‌های اجتماعی یا به اشتراک گذاشتن پادکست‌تان با دوستان و خانواده آنها دعوت کنید.
می‌توانید فراخوان‌های خود را تغییر داده و آنها را به روز نگه دارید. برای مثال در انتهای یک اپیزود درخواست اشتراک‌گذاری آن را مطرح کنید یا در اپیزود دیگر از شنوندگان بخواهید نقد و بررسی یا امتیازدهی به برنامه را فراموش نکنند تا از این طریق دیگران بتوانند شما را پیدا کنند.

همچنین می‌توانید استفاده از فراخوان‌های عمل را در نقاط مختلف اپیزود امتحان کنید تا متوجه شوید که چه نتایجی به بار می‌آید.

CTA با استفاده از رسانه های اجتماعی

در کنار فراخوان عمل، رسانه‌های اجتماعی همچون فیس‌بوک، اینستاگرام، توییتر، تیک‌تاک و حتی لینکدین (بسته به ژانر برنامه شما و اینکه مخاطبان در چه موقعیت مکانی با شما در ارتباط هستند) نیز یک استراتژی تأثیرگذار برای جذب شنوندگان بیشتر هستند.

چند نقل قول تأثیرگذار (از متن برنامه) را به عنوان پُست اجتماعی در کنار پیوند جدیدترین اپیزود خود منتشر کنید. مخاطبان عاشق دیدن تصاویر و ویدیوهای «پشت صحنه» هستند و بنابراین حین مصاحبه از خود و میهمانتان فیلم بگیرید. سپس این ویدیوی کوتاه را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید. ایجاد ادیوگرام (audiogram) نیز یک راه بسیار خوب برای تبلیغ پادکست و جذب شنوندگان جدید است.

5. تشویق کارکنان به تبلیغ پادکست

اگر در سازمانی بزرگ مشغول به کار هستید، مدیران و کارکنان با عملکرد ممتاز بهترین افراد برای تبلیغ پادکست شما خواهند بود. آنها به خوبی با همکاران خود و تفکرات‌شان آشنایی دارند. بنابراین هنگام ایجاد پادکست و همچنین در زمان تبلیغ آن به دانش آنها تکیه کنید.

یکی از کارهایی که می‌توان انجام داد این است که قسمت‌های پادکست را قبل از انتشار آن برای کل شرکت در اختیار مدیران قرار دهید. این حس ویژه بودن را در مدیر ایجاد می‌کند. همچنین پس از پخش پادکست از مدیران بخواهید با شرح مزایای محتوایی آن، تیم‌های خود را به گوش دادن پادکست تشویق کنند.

به علاوه می‌توانید از افراد پیرامونی شرکت دعوت کنید تا میهمان پادکست شما باشند. هرچه کارکنان به افرادی که در برنامه ظاهر می‌شوند نزدیک‌تر باشند، احتمال بیشتری می‌رود که به پیام‌های پادکست گوش داده و با آن ارتباط برقرار کنند. درخواست از کارکنان تأثیرگذار و محبوب برای تشویق همکارانشان به شنیدن پادکست می‌تواند بسیار مفید باشد.

6. سرمایه‌گذاری در تبلیغات پولی

استفاده از تبلیغات پولی و سرمایه گذاری نیز یکی از مؤثرترین راه‌ها برای ایجاد مخاطبان پادکست و روشی سریع برای تبلیغ پادکست‌ها و افزایش آگاهی از برند محسوب می‌شود. انواع گسترده‌ای از پلتفرم‌ها امکان تبلیغات پولی را فراهم می‌کنند که برای تبلیغ پادکست خود می‌توانید به آنها رجوع کنید:

پلتفرم‌‌های خاص صوت

  • Player FM
  • Podcast Addict 
  • Castbox 
  • Overcast 
  • Spotify

پلتفرم‌های جستجو/ رسانه اجتماعی

  • Google
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • LinkedIn

نحوه استفاده از پلتفرم‌های جستجو/ رسانه اجتماعی برای تبلیغ پادکست

آگهی‌های گوگل زمانی نمایش داده می‌شود که کاربران، کسب و کار شما را جستجو کرده یا از کلمات کلیدی مرتبط با کسب و کارتان در جستجوی خود استفاده می‌کنند. این به شما اجازه می‌دهد به یکی از گسترده‌ترین مخاطبان هر پلتفرم دسترسی پیدا کنید و در عین حال می‌تواند برای پادکست‌تان به ویژه وقتی صحبت از افزایش آگاهی می‌شود، مفید باشد.

از طرف دیگر تبلیغات فیس‌بوک به شما کمک می‌کند صفحه رسانه‌های اجتماعی، پست‌های روی صفحه رسانه اجتماعی یا وب‌سایت پادکست خود را تبلیغ کنید. می‌توانید کاربران را بر اساس ویژگی‌های جمعیتی، موقعیت جغرافیایی یا اطلاعات پروفایل آنها هدف‌گیری کنید. همچنین تبلیغات فیس‌بوک یک راه ایده‌آل برای تشکیل جامعه‌ای حول پادکست است و به رشد آن کمک می‌کند. 

در عین حال تبلیغات اینستاگرام برای افرادی که می‌خواهند پادکست‌های خود را از طریق عکس‌های باکیفیت و تصاویر زیبا تبلیغ کنند، ایده‌آل است. به علاوه می‌توانید کلیپ‌های کوتاه را به اشتراک بگذارید، تصاویر پشت صحنه را منتشر کنید یا به پادکست‌ها پیوند دهید. اینستاگرام با داشتن تقریباً یک میلیارد کاربر فعال ماهانه به جامعه گسترده‌ای از مخاطبان دسترسی دارد.

در مقابل تبلیغات تیک‌تاک کاربران را ملزم به راه‌اندازی یک کمپین تبلیغاتی می‌کند تا در عرض 24 ساعت به مخاطبان هدف‌شان دست پیدا کنند. این پلتفرم تا حدودی جدیدتر از دیگران است و به این ترتیب آگهی‌های تیک‌تاک شاید مقرون به صرفه‌تر از پلتفرم‌های قدیمی‌تری چون گوگل و فیس‌بوک باشند. 

در نهایت تبلیغات لینکدین برای پادکسترهایی که می‌خواهند مخاطبان حرفه‌ای چون صاحبان مشاغل، فروشگاه‌های محلی یا افراد حرفه‌ای را هدف قرار دهند، مطلوب است. گرچه لینکدین شاید پلتفرم مناسبی برای همه پادکست‌ها نباشد، اما همچنان با در اختیار داشتن میلیون‌ها عضو، نرخ تعامل (engagement) بالایی دارد.

7. استفاده از ویدیو

برخی افراد ویدیو را به انواع دیگر محتوا ترجیح می‌دهند. شاید آنها از محتوای شما لذت ببرند، اما به یک برنامه صرفاً صوتی گوش نمی‌دهند. 

فیلم کوتاه؛ راهی موثر برای تبلیغ فعالیتهای نیکوکاری

بنابراین با افزودن ویدیو به پادکست می‌توانید خود را در معرض نگاه جامعه گسترده‌تری از مخاطبان قرار دهید. سه راه برای انجام این کار وجود دارد:

  • تبدیل فایل صوتی پادکست به فایل ویدیویی با اضافه کردن یک تصویر ایستا در پس‌زمینه تصویر
  • فیلم‌برداری از میهمانان و میزبانان هنگام ضبط پادکست
  • ایجاد محتوای ویدیویی سفارشی با تصاویر گرافیکی و سایر تصاویر منحصر به فرد برای تعریف و تمجید از برنامه

پس از انتخاب روش مورد نظر محتوای ویدیویی را بر روی یوتیوب یا تیک‌تاک ارسال کنید، بسته به اینکه کدام پلتفرم دسترسی بیشتری به مخاطبان هدف شما می‌دهد.

8. بهره‌گیری از سئوی پادکست

بهینه‌سازی موتور جستجو (SEO) یک اقدام ضروری برای کشف و دیده شدن پادکست، وب‌سایت و وبلاگ‌های شماست. گوگل در حال حاضر اپیزودهای پادکست را در نتایج جستجو نشان می‌دهد. بنابراین سئوی خوب شنوندگانی را جذب می‌کند که در جستجوی محصول یا موضوعات شما هستند.

برای افزایش قابلیت دیده شدن پادکست، کلمات کلیدی را در عناوین، توضیحات و خلاصه اطلاعات اپیزود بگنجانید. به این فکر کنید که دیگران برای یافتن پادکست شما چه کلماتی را باید جستجو کنند و براین اساس کلمات کلیدی‌تان را مشخص کنید.

در ابتدای کار با استفاده از مهم‌ترین کلمات، توضیحات دقیق اما مختصری از اپیزود را بنویسید. علت این کار این است که نرم‌افزارهای پخش پادکست تنها حدود 120 کاراکتر قابل مشاهده در فهرست جستجو دارند.

9. اهدای جوایز بابت نقد و بررسی پادکست

جوایز و هدایا یکی از قدیمی‌ترین (و بهترین!) ترفندها برای ایجاد شور و هیجان هستند. مردم اساساً چیزهای رایگان را دوست دارند و برای کسب آن حاضرند تا انتهای مسیر همراه‌تان باشند. با این حال مراقب باشید چونکه برخی افراد فقط برای شانس گرفتن جایزه همراه شما می‌شوند و لزوماً جزو شنوندگان بلندمدت نیستند. بنابراین مطمئن شوید که از این معامله دستاوردی مهم مثل نقد و بررسی شنوندگان نصیب‌تان می‌شود.

جایزه‌ای را در برنامه خود اعلام و به شنوندگان بگویید که نقد و نظرات‌شان را در Apple Podcasts، Google Podcasts یا صفحه اسپاتیفای درج کنند. سپس برنده تصادفی را از بین همه انتقادات و نظرات انتخاب کنید. شاید منتقدان به همه قسمت‌های برنامه گوش ندهند، اما برای اطلاع از برندگان سراغ برنامه‌تان خواهند آمد و نظرات آنها ماندگار خواهد بود.

اگر از این تکنیک استفاده کردید، حتماً جایزه خود را بر روی شبکه‌های اجتماعی ارسال کنید. برای دیده شدن بیشتر پست جوایز اقدام به خرید تبلیغات کنید. 

10. سرمایه‌گذاری در بازاریابی ایمیلی

وجود یک وب‌سایت قوی به شما کمک می‌کند تا برای جمع‌آوری آدرس‌های ایمیل از آن استفاده کنید. کادرهای ثبت‌نام را به انتهای پست‌ها و پروفایل‌های رسانه اجتماعی خود اضافه کنید تا اطلاعات تماس شنوندگان را به دست آورید. پس از کسب این داده‌ها می‌توانید از مؤثرترین روش ارتباطی در دسترس برندها یعنی بازاریابی ایمیلی استفاده کنید.

بسیاری از پادکسترها از ایمیل برای اطلاع‌رسانی درباره اپیزودهای جدید به مشترکان خود استفاده می‌کنند، اما کارهای بسیار بیشتری را می‌توان با بازاریابی ایمیلی انجام داد.

از این روش برای پرورش مخاطبان استفاده کنید و ارزشی بیش از آنچه توقع دارید در ازای آن دریافت کنید را برای آنها فراهم آورید. بابت ارائه اطلاعاتی فراتر از موضوع برنامه به مشترکان خود نگران نباشید. برای مثال اگر برنامه شما درباره سلامت و تغذیه است، جالب خواهد بود که مستند جدید شبکه نتفلیکس (Netflix) را به مشترکان معرفی کنید، حتی اگر سود و منفعتی بابت این تبلیغ کسب نکنید.

در حال حاضر نمی‌توانید لیست‌های ایمیل را از طریق سرویس جیمل (Gmail) بسازید (مگر با نقض قوانین و شرایط استفاده از خدمات). اگر برندتان از نرم‌افزاری برای این منظور استفاده نمی‌کند، می‌توانید به یک اپلیکیشن بازاریابی ایمیلی نظیر Drip، ActiveCampaign یا ConvertKit رجوع کنید. خبر خوب اینکه کاربرد این برنامه‌ها ساده است.

سخن آخر

راهکارهای زیادی برای افزایش مخاطبان پادکست وجود دارد و در نهایت به این بستگی دارد که مخاطبان شما چه کسانی هستند و کجا زندگی می‌کنند، اما اجرای حتی تعداد انگشت‌شماری از تکنیک‌های فوق مطمئناً پادکست شما را در یک مسیر صحیح برای مخاطب‌سازی موفق قرار خواهد داد.

نیک‌آوا اولین پادکستی است که به موضوع نیکوکاری و امر خیر می‌­پردازد و سعی دارد نگرشی نو را در این حوزه به جامعه یادآور شود. همچنین نیک آوا در این راه می­‌کوشد تا افراد تاثیرگذار را معرفی کند.
اگر برای خیریه خود نیاز به پادکست دارید، با تیم متخصص نیک آوا در زمینه تولید پادکست خیریه، حتما مشورت کنید.

منبع: وبسایت quillpodcasting