نیازهای اجتماعی همان حس پذیرش، قدردانی، تعلق و همراهی هستند و در واقع به نیازی که انسان‌ها به تعامل و مشارکت اجتماعی برای شکوفایی دارند، اشاره می‌کند. به همین دلیل است که نیازهای اجتماعی از طریق ایجاد روابط با افراد دیگر رفع می‌شوند. 

نیکوکاری یکی از راه‌هایی است که انسان‌ها می‌توانند با استفاده از آن نیازهای اجتماعی خود را رفع کنند. اگر شما هم کنجکاو هستید که دریابید چگونه این اتفاق می‌افتد با ما همراه باشید.

نیازهای اجتماعی؛ نیازهای عشق و تعلق

نیازهای اجتماعی به «نیازهای عشق و تعلق» نیز معروفند؛ به عنوان مثال، می‌توان آن‌ها را در عشق، صمیمیت، دوستی، خانواده، بازخورد، پذیرش و تعلق نیز خلاصه کرد. طبق نظریه مازلو (Maslow’s Hierarchy)، نیازهای اجتماعی مهم هستند، زیرا ایجاد روابط عاطفی برای پیشگیری از بروز اضطراب، افسردگی و تنهایی ضروری است.

نیکوکاری؛ موثرترین راه حل چالش‌های اجتماعی و محیطی

زمانی که نیازهای فیزیولوژیکی برآورده شد، محققین معتقدند که مردم باید نیازهای اجتماعی خود را رفع کنند. به طور کلی، مردم با معاشرت داشتن، البته از نوع مثبت و مفیدش، می‌توانند بسیاری از نیازهای خود را رفع کرده و زندگی بهتری داشته باشند. 

نیازهای اجتماعی به روش‌های مختلفی برآورده می‌شود که یکی از آن‌ها نیکوکاری است. در واقع می‌توان گفت نیکوکاری چیزی است که سبب بهتر شدن ارتباط با مردم از طبقات مختلف جامعه است. در ادامه انواع نیازهای اجتماعی را نام خواهیم برد و رابطه آن‌ها را با نیکوکاری و فعالیت‌های خیریه شرح خواهیم داد:

عشق؛ قدرتی برای تغییر جهان ما

افراد به دلایل مختلفی نیاز دارند دوست داشته شوند. احساس دوست داشته شدن توسط یک یا چندین نفر سبب به افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس خواهد شد. وقتی احساس می‌کنیم که کسانی ما را دوست دارند، احساس ارزشمند بودن می‌کنیم. این احساس ارزشمندی برای حفظ روابط سالم، چه شخصی و چه حرفه ای ضروری است.

علاوه بر این، احساس دوست داشتن به کاهش استرس و اضطراب کمک می‌کند. دانستن اینکه کسی به ما اهمیت می‌دهد، می‌خواهد به ما در همه شرایط کمک کند و حتی به ما نیاز دارد، می‌تواند به آرامش اعصاب ما و کاهش نگرانی کمک کند. احساس دوست داشتن و دوست داشته شدن، به سادگی ما را خوشحال می‌کند. هنگامی که ما توسط افرادی احاطه شده‌ایم که ما را دوست دارند و به ما اهمیت می دهند، نمی‌توانیم لبخند نزنیم. 

حال تصور کنید که در حق کسی بارها و بارها خوبی می‌کنید. ممکن نیست آن شخص شما را دوست نداشته باشد. وقتی کسی نیکوکاری می‌کند یا در انجام کارهای خیریه کمک می‌کند، در واقع در حال عشق ورزیدن است. همین سبب می‌شود اولین نیاز اجتماعی افراد نیکوکار، یعنی عشق، برآورده شود.

 احساس تعلق 

این که حس کنید به جایی تعلق دارید و با تمام کسانی که در اطراف شما هستند روابط خوب و مثبتی دارید، می‌تواند به شما احساس امنیت بیشتری بدهد. چرا که احساس می‌کنید کسانی در اطراف شما هستند که در شرایط گرفتاری به شما کمک می‌کنند. 

نمونه هایی از چیزهایی که به ما کمک میکند احساس تعلق داشته باشیم شامل؛ خانواده، دوستان، همکاران و هر باشگاه یا سازمانی است که ما در آن عضو هستیم. بزرگ‌ترین جایی که ما می‌توانیم به آن تعلق داشته باشیم، جامعه است.
عضو شدن در موسسات خیریه و انجام کار نیک در کنار افرادی که همفکر شما هستند، می‌تواند به شما این حس را القا کند که عضو مفیدی از جامعه هستید که به آن تعلق دارید.

از این گذشته، می‌توانید حس تعلق داشتن را به افراد دیگر نیز القا کنید. با کمک کردن به افراد نیازمند، می‌توانید به آن‌ها نشان دهید فراموش نشده‌اند و هنوز جامعه‌ای وجود دارد که به فکر آن‌ها است و به آنان اهمیت می‌دهد.

حس دوستی و روابط عمیق

دوستی یک رابطه عمیق و نزدیک بین دو نفر است. روابط دوستانه اغلب بر اساس علایق و تجربیات مشترک ایجاد می‌شوند. داشتن دوست به چند دلیل مهم است. اول اینکه دوستان از ما حمایت می‌کنند؛ چه عاطفی و چه عملی. دوستان ما در مواقعی که به آن‌ها نیاز داریم در کنارمان هستند و به ما کمک می‌کنند تا از شرایط سخت عبور کنیم. عضویت در یک گروه دوستی نزدیک می‌تواند به افراد اعتماد به نفس اجتماعی و احساس ارزشمندی بدهد.

عضویت در امور خیریه و نیکوکاری شانس پیدا کردن دوستان جدیدی را به هر انسانی می‌دهد. همچنین می‌توان به افراد نیازمند حس داشتن دوستانی که می‌توانند در هر شرایطی به آن‌ها کمک کنند و در کنار آن‌ها باشند، را القا کرد. از این رو، نیکوکاری می‌تواند باعث ایجاد حس دوستی در هر فردی شود.

راهکارهای پرورش حس نیکوکاری در افراد جامعه

جامعه به گروهی از مردم گفته می‌شود که علایق مشترک دارند یا در یک منطقه زندگی می‌کنند. به طور سنتی، ما جامعه را به عنوان گروهی از مردم در نظر می‌گیریم که در یک منطقه زندگی می‌کنند؛ مانند یک روستا. با این حال، در فرهنگ امروزی، جامعه می‌تواند بزرگ‌تر نیز باشد، مانند گروهی از مردم که فرهنگ یا سرگرمی مشابهی دارند.

عضوی از یک جامعه بودن می‌تواند به ما احساس تعلق به گروهی از مردمی دهد که با ما اهداف مشترکی دارند.  جوامع همچنین می‌توانند از ما حمایت عملی و عاطفی کنند؛ برای مثال، اگر از نظر مالی دوران سختی را پشت سر بگذاریم، امور خیریه و نیکوکاران جامعه به ما کمک خواهند کرد.

پذیرفته شدن

برای اینکه احساس خوبی نسبت به خود داشته باشیم، باید احساس کنیم که از سمت دیگران پذیرفته شده‌ایم. احساس پذیرش زمانی اتفاق می‌افتد که کسی ما را همانگونه که هستیم درک می‌کند و برای ما ارزش قائل است. وقتی با تمام کاستی‌ها و نقص‌هایی که داریم از سوی دیگران پذیرفته‌ می‌شویم، احساس می‌کنیم به جایی تعلق داریم و برایمان ارزش قائل هستند. این احساس تعلق می‌تواند برای سلامت روان بسیار مهم باشد.

احساس پذیرش همچنین می‌تواند به ما کمک کند تا نسبت به خود اعتماد بیشتری داشته باشیم. زمانی که احساس کنیم از سوی دیگران پذیرفته شده‌ایم، سعی می‌کنیم در زندگی بیشتر ریسک کنیم و خلاق‌تر باشیم.
فعالیت‌ های خیریه و نیکوکاری می‌توانند به ما و دیگران این حس زیبا را القا کنند. با انجام چنین فعالیت‌هایی می‌توانیم حس کنیم از سوی افراد جامعه پذیرفته شده‌ایم. نه تنها ما بلکه تمام افراد نیازمندی که به آن‌ها کمک می‌کنیم، احساس پذیرفته شدن توسط جامعه را درک خواهند کرد. بنابراین، نیکوکاری می‌تواند به بهبود جهان پیرامون ما کمک کند.