حسین آقا ملک نامی آشنا و غریب برای مردم ایران زمین است. آن‌هایی که در دهه‌های 50 تا 70 میلادی می‌زیسته‌اند به خوبی با حسین آقا ملک و کارهایی که او برای آبادانی کشور انجام داد آشنایی دارند، اما لازم است تا نسل جوان و امروزی نیست با این شخصیت بزرگ آشنا شود.
شاید از گذشته تا به امروز نیکوکاران و افراد صاحب نام بسیار زیادی در ایران وجود داشته‌اند؛ اما حسین آقا ملک از جهت کارهای نیکوکارانه‌ای که در زمینه خیریه انجام داد، در میان مردم شهرت یافت.

حسین آقا ملک، مرد نیک روزگار

حاج حسین آقا ملک در سال 1288 هجری یا به عبارت دیگر در دهم خرداد سال 1250 در خانواده‌ای مذهبی دیده به جهان گشود. پدر او فردی تاجر و بزرگ بود که در بازار بین الحرمین دکان بزرگی داشت. پدر و پدربزرگ او از جهت خدماتی که به مردم ارائه می‌کردند و صفات نیکویی که داشتند توسط مردم مورد ستایش قرار می‌گرفتند.
در واقع پدربزرگ او در جنگ میان ایران و روسیه شرکت کرده بود و با رشادت‌هایی که از خودش نشان داده بود، باعث شد تا مورد توجه سران کشور از جمله امیر کبیر قرار بگیرد.

تحصیلات حاج آقا ملک 

پدر حاج حسین آقا ملک از جهت آن‌که مذهبی بود و دید سنتی داشت، ایشان را به مدرسه‌های علوم جدید نمی‌فرستاد. در واقع او عقیده داشت که تحصیل در این مدارس در تضاد با دین داری است. به همین جهت حاج حسین آقا ملک دوران کودکی خودش را در مدرسه‌های دارالشفا و صدر تهران تحصیل کرد. اما پس از تحصیل در حوزه علوم قدیمی، حاج حسین آقا ملک چه شد که به تجارت و کارهای نیکوکارانه روی آورد؟ این سوال بسیار مهمی است که به شکل مفصل در اپیزود یازدهم از پادکست نیک آوا به آن پاسخ داده‌ایم.

اپیزود یازدهم: حسین آقا ملک

باهم گوش کنیم:

اپیزود یازدهم: حسین آقا ملک

آشنایی حاج حسین آقا ملک با آستان قدس رضوی

یکی از عوامل بسیار مهمی که در زندگی حاج حسین آقا ملک، نقش تاثیرگذاری را ایفا کرد، آشنایی او با آستان قدس رضوی بود. این آشنایی در سفری بسیار جالب اتفاق افتاد که این سفر، سرآغاز ماجراجویی‌های حاج حسین آقا ملک در گذرگاه کارهای نیکوکارانه بود. در این اپیزود از پادکست حاج حسین آقا ملک، به سفر تاریخی او به شهر مشهد نیز پرداخته‌ایم.

حسین اقا ملک، واقف پارک وکیل آباد

وقف‌های حاج حسین آقا ملک 

حاج حسین آقا ملک در طول زندگانی خود ثروت و دارایی زیادی را وقف امور خیریه کرد. شاید جالب باشد که بدانید در آن زمان یعنی حدود دهه 50 شمسی، ثروت حاج حسین آقا ملک بیش از دو ملیارد تومان بود! ایشان اموال، املاک و دارایی‌های بسیار زیادی داشتند که بخش زیادی از آن‌ها را وقف امور عام المنفعه کردند. 

اهمیت وقف در پیشبرد علم و فرهنگ

اگر بخواهیم تمامی اموال وقف شده حاج حسین آقا ملک را لیست کنید، بدون شک لیست طولانی خواهد بود؛ اما در ادامه می‌توانید به تعدادی از دارایی‌های وقف شده ایشان نگاهی داشته باشید:

  • وقف چند میلیون مترمربع زمین در خراسان
  • اهدای زمین به مردم
  • اهدای باغ‌های شخصی برای بهره‌گیری مردم
  • شهریه و مستمری برای سالمندان و کارمندان از کارافتاده اختصاص داد
  • او کفالت برخی از نوباوگان را برعهده گرفت
  • ده‌ها دبستان و دبیرستان تاسیس کرد
  • تاسیس بیمارستان‌ها، مساجد، قنات و چاه‌های مختلف در ایران
  • وقف کتاب‌های سنگی، خطی و دست نوشته‌ها به آستان قدس رضوی
  • وقف منزل پدری و تعدادی مغازه در بازار بین الحرمین تهران
  • وقف تعدادی از مزارع به آستان قدس رضوی
  • وقف تمبر و سکه‌های گران قیمت و تاریخی به آستان قدس رضوی
  • و...

درس بزرگی که از زندگی حاج حسین آقا ملک می‌توانیم بگیریم این است که کارهای خیر و عام المنفعه از اهمیت بسیاری زیادی در جامعه برخوردار است. هر یک از ما به عنوان عضو کوچک یا بزرگی از جامعه بایستی تلاش کنیم تا در وسع و اندازه خود کارهای نیکوکارانه انجام دهیم.

دوست داریم بدانیم که شما بعد از شنیدن این اپیزود از پادکست نیک آوا، چه نتیجه‌ای گرفته‌اید؟ درمورد حاج حسین آقا ملک چه نظری دارید؟ خوشحال می‌شویم تا در بخش کامنت‌ها برای ما نظرات خودتان را بنویسید.