(زمان مطالعه: 4دقیقه)

پادکست‌ها از دهۀ 1980 به‌عنوان رسانه‌ای محبوب، در دسترس و مردمی پدید آمدند. در چند سال اخیر، پادکست‌ها بسیار محبوب‌تر شده‌اند. آف‌کام (Ofcom)، بررسی‌هایی در بریتانیا انجام داده است. نتیجۀ این بررسی‌ها نشان می‌دهد که هر هفته، از هر هشت نفر یک نفر حداقل به یک پادکست گوش می‌دهد. شنوندگان معمولی نیز به‌طور متوسط  در هفته، هفت پادکست گوش می‌کنند. با افزایش محبوبیت پادکست‌ها، مؤسسه‌های خیریه نیز به ساخت پادکست روی آوردند و آن را جزو برنامه‌های محتوایی خود قرار دادند. آن‌ها محتواهای چندقسمتی را به‌صورت پادکست‌ها سریالی منتشر می‌کنند. همچنین در پادکست مؤسسه‌های خیریه، داستان‌ها و تجربه‌هایی واقعی از کارهای خیریه و بشردوستانه در قالبی جذاب به اشتراک گذاشته می‌شود.

افزون بر این، پادکست‌ها نه‌تنها بینشی از تجربه‌های خاص به ما می‌دهند، بلکه امکان بحث و مناظره را نیز فراهم می‌کنند. آن‌ها این قدرت را دارند که ما را به تفکر عمیق‌تر و در نظر گرفتن دیدگاه‌های مختلف وادارند. همچنین می‌توانند به شنوندگان، الهام ببخشند تا از یک هدف حمایت کنند، کمپینی برای تغییر به وجود بیاورند یا برای جمع‌آوری کمک، داوطلب شوند.

یکی از نمونه‌های این پادکست‌ها‌ که با اهداف بشردوستانه تولید می‌شود پادکست Pause and Listen است که به تجربه‌ها و زندگی زنانی می‌پردازد که فرزندان خود را از دست داده‌اند. در هر قسمت این پادکست دربارۀ موضوعاتی صحبت می‌شود که بر زندگی این زنان تأثیر می‌گذارد. در مقاله‌های بعدی دربارۀ معروف‌ترین پادکست‌های حوزۀ نیکوکاری صحبت خواهیم کرد. نمونۀ ایرانی پادکست در حوزۀ خیریه پادکست نیک آواست. در این پادکست که محصول استودیو نیک‌سوست، موضوعات مختلف از منظر نیکوکاری بررسی می‌شود. تولیدکنندگان این پادکست نیکوکاری می‌کوشند با بررسی این موضوعات نشان دهند که نیکوکاری در زندگی همۀ ما ریشه دوانده‌ و جزء جدایی‌ناپذیر آن است. 

5 شیوه برای دیده شدن پادکست

هر محتوایی که تولید می‌شود، در صورتی اثربخش خواهد بود که بیشتر دیده شود. در ادامه، پنج شیوه معرفی می‌شود که به شما کمک می‌کند پادکست خود را تا حد امکان در دسترس قرار دهید تا مخاطبان بیشتری بتوانند به آن دسترسی داشته باشند. وقتی پادکستی در حوزۀ خیریه و کارهای بشردوستانه تولید می‌کنید رعایت این نکات بسیار حائز اهمیت است زیرا شما باید تلاش بیشتری به خرج دهید تا با محتوای مناسب بتوانید ارزش‌ها و اهداف خود را ترویج کنید.

1. سناریوی پادکست را منتشر کنید.

 یکی از ساده‌ترین شیوه‌ها برای اینکه پادکستتان بیشتر در دسترس باشد آن است که سناریو یا متن آن را همراه پادکست منتشر کنید. یادتان باشد این متن با محتوای معرفی پادکست فرق دارد. معمولاً هنگام انتشار پادکست اطلاعاتی نظیر شرح کوتاهی از هر اپیزود، مشخصات هر مهمان، قسمت‌های جالب هر پادکست و غیره به اشتراک گذاشته می‌شود؛ اما منظورمان متن کامل و کلمه به کلمۀ سناریوی پادکست است. با اجرای این شیوه مخاطبان ناشنوا یا کم‌شنوای شما می‌توانند متوجه محتوای پادکست بشوند. رونوشت سناریوی پادکست را می‌توانید در وب‌سایتتان به اشتراک بگذارید یا می‌توانید فایل آن را برای دانلود در دسترس قرار دهید. علاوه بر این، رونوشت سناریوی پادکست برای بهینه‌سازی موتورهای جست‌وجو یا سئو (SEO) نیز بسیار اثرگذار است. این کار به کاربران کمک می‌کند راحت‌تر محتوای شما را پیدا کنند.

پادکست نیک‌آوا که در حال حاضر تنها پادکست در حوزۀ نیکوکاری است، متن سناریوی پادکست را برای شنوندگان منتشر می‌کند تا مخاطبان کم‌شنوا و ناشنوا بتوانند از محتوای آن استفاده کنند و دیگران نیز پیش از گوش دادن به پادکست، با محتوای آن آشنا شوند.

2. میزبان پادکستتان را هوشمندانه انتخاب کنید.

 هنگامی که شروع می‌کنید به تولید پادکست، از همان ابتدا مطمئن شوید که یک پادگیر مناسب و در دسترس را انتخاب کرده‌اید. هرچه پادگیر دسترس‌پذیرتر باشد، مناسب‌تر است. همچنین به رابط کاربری نیز توجه کنید؛ هرقدر ساده‌تر باشد، کاربرپسندتر خواهد بود. هر وب‌سایت یا پادگیر که می‌توان پادکست‌ها را در آنجا آپلود و منتشر کرد، فضایی را در اختیار کاربر قرار می‌دهد که بر اساس سطح خدمات، رایگان یا با پرداخت اشتراک خواهد بود. شما باید در هر پادگیری که مخاطبانتان حضور دارند محتوای پادکستتان را منتشر کنید. برای مثال، پادکست نیک آوا در پادگیرهای ناملیک، ساوندکلاد(SoundCloud) و شنوتو در دسترس است. در این مقاله دربارۀ انتشار پادکست صحبت شده است و چندین دایرکتوری و پادگیر معرفی می‌شود. بد نیست سری به این مقاله نیز بزنید و آن را مطالعه کنید.

3. اصول هنری را در صفحۀ پادکستتان رعایت کنید.

 هرقدر پادکست شما پرمحتوا باشد، اما به‌خوبی ارائه نشود، برای مخاطب جذاب نخواهد بود. هنگام طراحی لوگو به نام پادکست، رنگ‌هایی که برای لوگوی شما مناسب‌تر است و تناسب طرح لوگو و نام پادکست توجه کنید. هنگام اشتراک‌گذاری هم باید به رنگ‌ها، فونت‌ها و اندازه‌های آن توجه کرد تا خواندن متن آسان باشد. رعایت میزان فضاهای خالی نیز مهم است. فضاهای سفید یا خالی باید متناسب با متن و طراحی هر صفحۀ سایت باشد. به لندینگ پیج (landing page) یا صفحۀ فرود بسیار دقت کنید چون اولین ورود کاربر به سایت شما معمولاً از این جایگاه است. به تناسب فونت‌ها و اندازه‌های آن نیز توجه کنید. بهتر است چینش سایت مطابق زبان فارسی و از راست به چپ باشد. این نکته به زیبایی مربوط نمی‌شود ولی ذکر آن ضروری است: سعی کنید به تعداد لازم سربرگ‌های مناسب برای مطالب سایت در نظر بگیرید تا راهنمای مناسبی برای کاربران باشد و بدانند هر مطلبی را باید در کجای سایت بیابند.

 4. اطمینان حاصل کنید که وب‌سایت شما در دسترس است.

 وب‌سایتْ ارزشمندترین کانال ارتباطی شما با مخاطبانتان است، به‌ویژه اگر برای سئوی سایت خود زحمت کشیده باشید و کلمات کلیدی را هوشمندانه انتخاب کرده باشید، وب‌سایت می‌تواند به افزایش ترافیک کمک می‌کند. در روزهایی که دسترسی به شبکه‌های اجتماعی محدود می‌شود، وب‌سایت بسیار اثرگذار خواهد بود. البته باید در شبکه‌های اجتماعی نیز حضور داشته باشید، اما وب‌سایتْ خانۀ اصلی شماست؛ بنابراین بسیار مهم است که وب‌سایت شما تا حد امکان در دسترس باشد. هنگام طراحی وب‌سایت از مجموعه‌هایی خدمات بگیرید که کمتر دچار قطعی می‌شوند و سرعت بارگیری سایت نیز در سرورهای آن‌ها بالاست.

5. در رسانه‌های اجتماعی حضور داشته باشید.

همان‌طور که گفتیم، وب‌سایت بسیار ارزشمند است و به دیده شدن محتوای شما کمک می‌کند. با این حال، یکی از بهترین شیوه‌ها برای تبلیغ پادکست، اشتراک‌گذاری آن در شبکه‌های اجتماعی است. این کار به تقویت وب‌سایتتان نیز کمک می‌کند. می‌توانید لینک وب‌سایت را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید. مانند سایر کانال‌های ارتباطی، همۀ قوانین از جمله دسترس‌پذیر بودن، رعایت اصول زیبایی و هنری و رعایت اصول سئو در شبکه‌های اجتماعی نیز باید رعایت شود.

 پلتفرم‌هایی مانند توییتر، اینستاگرام، آپارات و لینکدین به شما امکان می‌دهند پادکستتان مخاطب بیشتری داشته باشد. این‌گونه شما در همۀ پلتفرم‌هایی که مخاطبانتان زمان می‌گذرانند حضور خواهید داشت. البته دقت کنید که تولید محتوا در هر شبکۀ اجتماعی باید متناسب با مخاطبان آن شبکه باشد. پادکست نیک آوا دراینستاگرام و تلگرام حضور دارد. البته استودیو نیک‌سو که تولیدکنندۀ پادکست نیک آواست، انیمیشن‌هایی با موضوع نیکوکاری را در آپارات و یوتیوب منتشر می‌کند که اگر به این موضوعات هم علاقه‌مندید، می‌توانید آن‌ها را در این دو پلتفرم مشاهده کنید.

پادکست‌ها رسانه‌ای مناسب و فراگیر برای دستیابی به مخاطبان بیشتری و درگیر کردن آن‌ها با موضوعاتی است که شما انتخاب می‌کنید. در مقایسه با دیگر رسانه‌ها و محتوای بصری، تولید پادکست ارزان است، البته به زمان و انرژی و برخی مهارت‌ها نیاز دارد. اگر به فکر راه‌اندازی پادکست هستید، در اینجا می‌توانید اطلاعات مهم و مفیدی را به دست آورید. اگر شیوه‌های دیگری به ذهنتان می‌رسد، با ما به اشتراک بگذارید.


پادکست نیک آوا

بیشتر با نیک آوا آشنا بشید تا بدونید ما در چه حوزه‌ای پادکست تولید می‌کنیم.