(زمان مطالعه : 4دقیقه)
این روزها همه پادکست گوش میدهند! به تلفن همراه هرکسی که نگاه کنید، چند پادگیر نصب کرده و پادکستهای مختلف را دنبال میکند. آنقدر گوش دادن به پادکست معمول شده که بعضیها کمتر موسیقی گوش میدهند. همین موضوع باعث شده است افراد بیشتری به میدان بیایند و پادکست تولید کنند. اگر در تولید پادکست سوالی دارید میتوانید به این مقاله سری بزنید.
یکی از نکات مهم در تولید پادکست این است که: «هر اپیزود آن باید چقدر طول بکشد؟» برایتان پیش آمده که پادکستی را نیمهکاره رها کرده باشید یا برعکس، از اینکه پادکستی خیلی زود تمام شده تعجب کرده باشید؟ دلیل واکنش شما این بوده که زمان اپیزود بهدرستی تعیین نشده است. معمولاً پادکستهای طولانی خستهکننده میشوند و پادکستهای کوتاه کممحتوا و بیاثر.
در این مقاله، سعی میکنیم موضوع مدیریت زمان اپیزودهای پادکست را با هم بررسی کنیم. با ما همراه باشید تا ببینیم چه زمانی مناسبتر است.
نکتههایی دربارۀ تعیین زمان اپیزودهای پادکست
بررسیها نشان میدهد که معمولاً پادکست کوتاه محبوبتر از پادکست طولانی است و شنوندهها ترجیح میدهند در زمان کوتاهتر، مطالب مفیدی را گوش دهند یا سرگرم شوند. اما برای بعضی از موضوعات نمیتوان اپیزودهای کوتاه ساخت چون باید مطلب را کامل و جامع توضیح داد. پس چهکار باید بکنیم؟ چطور زمان پادکست را تعیین و مدیریت کنیم؟
برای پاسخ دادن به این پرسشها، اول باید مزایای پادکست کوتاه و طولانی را مرور کنیم:
مزایای پادکست کوتاه
- پادکستهای کوتاه محبوبترند و اغلب افراد هنگام جستوجو، پادکستهای کوتاهتر را انتخاب میکنند.
- وقتی زمان پادکست کوتاه باشد، میتوان اپیزودهای بیشتری ساخت. اپیزودهای بیشتر بهمعنای تداوم انتشار روزانه یا هفتگی است.
- پادکستهای کوتاه اگر منظم و مکرر تولید شوند تعداد مخاطبان را افزایش میدهند.
- احتمال اینکه مخاطب تا انتهای پادکست را گوش دهد بیشتر میشود.
- چون زمان اپیزود کوتاهتر است و نیاز به تمرکز کمتری دارد، میتوان موقع پیادهروی و انجام کارهای منزل یک اپیزود را بهطور کامل گوش کرد.
مزایای پادکست طولانی
- در پادکست طولانی اگر بخواهیم جزئیات بیشتری دربارۀ موضوع پادکست ارائه دهیم زمان بیشتری در اختیار داریم.
- میتوانیم متخصصان یا مهمانان ویژه دعوت کرده و با آنها مصاحبه کنیم.
- میتوانیم در هر قسمت چندین موضوع یا بخش را پوشش دهیم.
- توانایی و تسلط ما بر موضوع مشخص شده و در نهایت، اعتماد مخاطب جلب میشود.
- میتوانیم شنوندهها را در مسیرهای طولانی یا هنگام فعالیت در کارهایی که به تمرکز زیادی نیاز ندارد سرگرم نگه داریم و به آنها آموزش دهیم.
از مزایای هر دو گفتیم. دربارۀ اپیزودهای طولانی، نکتۀ حائزاهمیت این است که اگر نتوانیم مخاطبان را تا پایان درگیر موضوع نگه داریم، موجب خستگی و کلافگی آنها میشویم که در این صورت احتمال از دست دادن مخاطبان بیش از به دست آوردنشان خواهد بود. اما یادمان باشد نمیتوانیم صرفاً به این دلیل موضوع را نیمهکاره بگذاریم و زمان پادکست را کوتاه کنیم. حالا وقت آن است که به موضوع پادکستتان فکر کنید و ببینید کدام زمان برای شما مناسبتر است. البته مطالعۀ بقیۀ متن کمک میکند تصمیم دقیقتری بگیرید.
۴ سؤال اساسی برای تعیین زمان اپیزود پادکست
شنوندهها برای شنیدن پادکستهای ما چقدر باید زمان بگذارند؟ مطالعات نشان داده است اگر موضوع پادکست موضوعاتی مثل معرفی فیلم، کتاب، موسیقی و گپ و گفتهای سرگرمکننده یا موضوعات جنجالی نظیر اخبار سلبریتیها باشد، یک ساعت زمان مناسبی است چون مخاطب تا پایان اپیزود همراه شما خواهد بود. اگر در حوزههایی مانند سلامتی، تناسباندام، توسعۀ فردی، اخبار کسبوکار یا موضوعات آموزشی پادکست میسازیم، نیم ساعت کافی است.
میخواهیم یک فرمول ثابت معرفی کنیم تا تصمیمگیری دربارۀ زمان پادکست آسانتر باشد. کافی است پیش از تعیین زمان پادکست به این سؤالات پاسخ دهیم تا مسیر برایمان روشنتر شود:
- آیا موضوع پادکست ما به شرح جزئیات نیاز دارد؟ ابتدا مشخص کنیم که محتوای پادکست یا اپیزود بهتر است مختصر باشد یا با شرح کامل و مفصل. پس از آن میتوانیم زمان پادکست را تعیین کنیم. اگر موضوع پادکست بهگونهای بود که به شرح و بسط نیاز داشت، در این مرحله باید تصمیم بگیریم که اپیزود پادکست را دوقسمتی کنیم.
- آیا مخاطبانمان مایلاند پادکستهای طولانی بشنوند یا اینکه پادکستهای کوتاه را ترجیح میدهند؟ قبل از اینکه ساخت پادکست را شروع کنیم، باید مخاطبانمان را خوب بشناسیم. با این کار متوجه میشویم که مثلاً چند ساعت از روز را به گوش دادن پادکست اختصاص میدهند. آیا حین فعالیتهای روزمره مثل آشپزی، ورزش و رانندگی به پادکست ما گوش میدهند یا در اوقات فراغت؟ آیا مخاطبان زمان زیادی برای شنیدن پادکست دارند یا نه؟
- فواصل زمانی برای انتشار پادکست چگونه خواهد بود؟ روزانه؟ هفتگی یا ماهانه؟ فرض کنید پادکست ما روزانه باشد، در این صورت باید زمان هر اپیزود را بسیار کوتاه در نظر بگیریم. ولی برای پادکستهای هفتگی و ماهانه، با توجه به موضوع، میتوانیم زمان طولانیتری را در نظر بگیریم.
- اگر قرار است مهمانی به پادکست دعوت کنیم، زمان پادکست چگونه باید باشد؟ در صورتی که بخواهیم با متخصصان یا فعالان حوزههای مختلف مصاحبه کنیم، به زمان بیشتری نیاز داریم. البته باید در قسمتهای مختلف اپیزود با پخش کردن موسیقی یا تغییر موضوع کاری کنیم که حوصلۀ مخاطب سر نرود.
تا اینجا نکتههای مهمی را با هم مرور کردیم. وقت آن رسیده است که نتیجهگیری کنیم.
زمان پادکست بیش از یک ساعت نشود.
اگر در حوزۀ کاری خود فرد معروف و شناختهشدهای نیستیم مدتزمان پادکست را طولانی نکنیم، زیرا ایجاد انگیزه برای همراهی مخاطبان در طول پادکست کار بسیار سختی خواهد بود. پس اگر تازهوارد هستیم بهتر است فروتن باشیم و با مدتزمانهای کوتاهتر آغاز کنیم. بعدها فرصت خواهیم داشت که ما هم اپیزودهای بلند بسازیم. اما اگر ناچار شدیم اپیزود طولانی بسازیم، میتوانیم آن را به دو اپیزود تبدیل کنیم تا حوصلهسربر نباشد.
در شبکههای اجتماعی نظرسنجی کنیم.
از خود مخاطبان بپرسیم که چه چیزی میخواهند. یکی از کارکردهای شبکههای اجتماعی همین است که بین خواسته و نیاز مخاطبان خود هماهنگی ایجاد کنیم. برای مثال، در اینستاگرام میتوانیم از ویژگی نظرسنجی استفاده کنیم و از مخاطبان خود دراینباره سؤال کنیم. این نظرسنجیها کمک میکنند تا متناسب با سلایق، علایق و نیاز مخاطبان محتوا و زمان پادکست خود را انتخاب کنیم.
شیوۀ کار رقبای خود را بررسی کنیم.
تحلیل شیوۀ کار رقبا میتواند ایدههای خوبی به ما بدهد؛ بهویژه رقبایی که از ما جلوتر هستند.
موضوع را در نظر بگیریم.
حوزه و موضوع پادکست مهمترین عامل برای برنامهریزی زمانی برای هر اپیزود است. نکتۀ کلیدی این است که بتوانیم مختصر، مفید و بدون افت کیفیت مدتزمان پادکست را انتخاب کنیم. اگر این تعادل را پیش از شروع بهدرستی ایجاد کنیم محتوای اثربخشی تولید کردهایم. با توجه به توضیحاتی که ارائه کردیم، برای آنکه بتوانیم مدتزمان اجرای پادکست را مدیریت کنیم باید تعیین کنیم آیا پادکست طولانی برای موضوع ما مناسب است یا کوتاه. بر این اساس نمیتوانیم بهطور مشخص زمان خاصی را برای همۀ پادکستها تعیین کنیم.
نظر شما چیست؟ در تعیین زمان هر اپیزود پادکست به چه نکاتی توجه میکنید و چه تجربیاتی دارید؟ لطفاً آن را با ما به اشتراک بگذارید.
بیشتر با نیک آوا آشنا بشید تا بدونید ما در چه حوزهای پادکست تولید میکنیم.
دیدگاه خود را بنویسید