خیر و نیکوکار بودن یک دارایی معنوی است که می‌تواند در ساختن جامعه کمک کند. برخی معتقداند که داشتن حس تعلق به جامعه بدون هیچ گونه نیکوکاری غیر ممکن است.
همه ما دوست داریم که در دنیای بهتری زندگی کنیم اما برای رسیدن به این هدف باید نقش موثری ایفا کنیم. این نقش‌ها می‌تواند کمک‌های داوطلبانه، لبخند زدن، مهربانی یا کمک کردن به یک خیریه باشد. با مطالعه این مقاله با راه‌های نیکوکاری و پرورش این فضیلت در وجود خود و دیگران آشنا خواهید شد.

آموزش نیکوکاری؛ حلقه مفقود روزمرگی‌ها

راه‌های کمک به دیگران

شاید فکر کنید تنها راه نیکوکاری اهداء پول به نیازمندان است اما علاوه بر این راه‌های دیگری هم برای نیکوکاری وجود دارد که در ادامه به معرفی آن می‌پردازیم. 

1. وقت گذاشتن، هر چند کوتاه باشد؛

وقت گذاشتن برای دیگران خیلی به کمیت مربوط نمی‌شود، بلکه به کیفیت مربوط می‌شود. حضور در کنار دیگران برای حمایت از آن‌ها یک نوع کار خیر است. این حضور می‌تواند مانند سرو وعده‌ غذایی در یک پناهگاه، امدادرسانی به قربانیان بلایای طبیعی یا پختن شام برای یک همسایه بیمار باشد. 

2. دادن انرژی مثبت به دیگران؛

ممکن است ویژگی‌های شخصی مثبتی از جمله اشتیاق، امید، لطف، قدردانی، صبر و عشق داشته باشید و بخواهید آن‌ها را با دیگران به اشتراک بگذارید یا این ویژگی‌ها را در زندگی خود افزایش دهید.
هر یک از این ویژگی‌ها انرژی را به زندگی کسی که با او به اشتراک می‌گذارید، می‌آورد، به عنوان مثال با گوش دادن صبورانه به صحبت‌های فردی که داستان بیکاری خود را تعریف می‌کند یا تشویق کسانی که احساس ناامیدی می‌کنند می‌توانید نقش مثبتی در زندگیشان داشته باشید. 

3. آموزش مهارت‌های خود به دیگران؛

شما می‌توانید مهارت‌ها و دانش خود، مانند باغبانی، آشپزی، بافندگی، آواز خواندن یا حتی تجربیات زندگی خود را با دیگران به اشتراک بگذارید.
قطعا همه ما یک سری استعداد‌ها و مهارت‌هایی داریم که آموزش این مهارت‌ها به دیگران نه تنها به آن‌ها کمک می‌کند بلکه موجب شادی خودمان نیز می‌شود. 

4. اهدا پول برای تهیه غذا، سرپناه یا پوشاک؛

مبلغ پول داده شده به اندازه روح هدیه مهم نیست. هر آنچه که در توانتان هست کمک کنید هر چند اندک باشد. هر زمان که توانایی بیشتری برای اهدا پول داشتید می‌توانید مقدار کمک مالیتان به دیگران را افزایش دهید. 

برای مطالعه:

جایگاه احسان و نیکوکاری در ادبیات و فرهنگ فارسی

چگونه نیکوکار باشیم؟ 

یکی از چالش‌های خیّر بودن این است که از کجا شروع کنیم. فراموش نکنید که «نیکوکاری از خانه شروع می‌شود» این اخلاقی است که بسیاری از افراد با آن بزرگ شده اند.
مسلماً ما موظفیم از خانواده، اقوام و عزیزان خود مراقبت کنیم. با این حال، برای شکوفایی جامعه، باید تلاش کنیم تا دایره خود را گسترش دهیم و به دیگران نیز کمک کنیم. 

اگر بتوانیم مهربانانه فکر کنیم و در مورد دیگران با مهربانی صحبت کنیم، به احتمال زیاد با آن‌ها مهربانانه نیز رفتار خواهیم کرد. 

"کارن آرمسترانگ"، نویسنده دوازده گام برای یک زندگی مهربانانه می‌نویسد: «همه ما در سطح جهانی ارتباط نزدیکی داریم، نیکوکاری از خانه شروع می‌شود اما نمی‌تواند به همین جا ختم شود. ما باید نگران همه باشیم.»

برخی از راه‌های ساده‌ای که می‌توانید نیکوکاری را شروع کنید: 

  • به همسایه‌تان پیشنهاد دهید در زمانی که به سفر میروند می‌توانید از خانه‌شان مراقبت کنید. 
  • می‌توانید برف‌های حیاط و پشت بام خانه یک زوج مسن را پارو کنید. 
  • استعدادهای خود را به صورت داوطلبانه برای راهنمایی جوانان در یک مرکز اجتماعی آموزش دهید. 
  • با جمع آوری زباله در پارک‌ها یا کاشت درخت از گروه‌های محیط زیست حمایت کنید. 
  • با حیواناتی که در اطراف خانه شما هستند مهربان باشید و به آن‌ها غذا بدهید. 
  • کتاب‌هایی که نیاز ندارید را به کتابخانه‌ها یا موسسات خیریه اهدا کنید. 
  • در فصل زمستان به افرادی که می‌شناسید نیاز دارند و موسسات خیریه لباس گرم و زمستانی اهدا کنید. 
  • با همه مهربان باشید و لبخند بزنید. 
  • لباس‌های تمیز و سالمی که از آن‌ها استفاده نمی‌کنید را به افراد نیازمند اهدا کنید. 

بیشتر بخوانیم:

جایگاه احسان و نیکوکاری در ادبیات و فرهنگ فارسی

تشویق دیگران به انجام کار خیر

پس از بلایای طبیعی مانند طوفان یا زلزله، بسیاری از مردم برای بازسازی زندگی خود به کمک دیگران نیاز دارند. کمک‌های مالی به سازمان‌های امدادرسانی در بلایای طبیعی، بانک‌های غذا و پوشاک و موسسات خیریه می‌تواند در زندگی این افراد تاثیر زیادی داشته باشد.
اگر به یک سازمان خیریه کمک می‌کنید یا در یک کار خیری شرکت دارید طبیعی است که بخواهید دوستان و خانواده و دیگر افراد جامعه در حمایت از آن به شما بپیوندند. با این حال می‌دانیم افرادی وجود دارند که تمایلی برای کمک به سازمان‌های خیریه ندارند. آیا راه‌هایی وجود دارد که بتوان این دسته از افراد را به کمک به نیازمندان ترغیب کرد؟ 

در ایجا چند راهکار برای دعوت دیگران به کار خیر را معرفی می‌کنیم: 

1. از کمک کنندگان تشکر کنید؛

فرقی نمی‌کند که در حال ارسال یک ایمیل دعوت به کار خیر برای دیگران هستید یا پیام جمع‌آوری کمک مالی را در فضای مجازی به اشتراک می‌گذارید، سعی کنید همیشه از مخاطبانتان تشکر کنید حتی قبل از اینکه کمکی انجام دهند. 

2. از رسانه‌های اجتماعی استفاده کنید؛

رسانه‌های اجتماعی می‌توانند برای ترغیب و دعوت دوستانی که ارتباط کمتری با آن‌ها دارید عالی باشند. اما برای دوستان نزدیک و خانواده، یک دعوت مستقیم از طریق ایمیل، تماس تلفنی یا صحبت رو در رو می‌تواند موثرتر باشد. به طور کلی، تحقیقات نشان می‌دهد که هرچه از کانال‌های بیشتری برای دسترسی به افراد استفاده کنید، بهتر است. 

3. یک داستان بگویید؛

از گفتن یک داستان برای نشان دادن تأثیری که کمک شما بر زندگی یک فرد داشته است استفاده کنید. تحقیقات نشان می‌دهد که وقتی داستان یک فردی ارائه می‌شود، مردم بیشتر تشویق می‌شوند که کمک کنند. 

4. دوباره بپرسید؛

انتظار نداشته باشید که با یک بار سوال و دعوت کردن فرد به حمایت از کار خیر به نتیجه برسید. در عوض، از رسانه‌های اجتماعی مانند فیس بوک و اینستاگرام استفاده کنید و چندین بار از آن‌ها درخواست کمک کنید. 

5. جشنی برگزار کنید؛

یک جشن برگزار کنید و از دوستان و خانواده‌تان درخواست کنید به مناسبت این جشن به موسسه خیریه کمک مالی کنند.

امیدواریم توانسته باشیم اطلاعات کاملی درباره پرورش نیکوکاری در خود و دیگران در اختیار شما قرار داده باشیم.