(زمان مطالعه: 4دقیقه)
تا حالا در محافل نیکوکاری کارآفرینان شرکت کردهاید؟ چند وقت پیش در دورهمی مدیران و کارآفرینان موفق شرکت کرده بودم. در پایان جلسه، ماجرا خیلی جالب شد. یک قالیچۀ دستبافت نفیس را به مزایده گذاشتند تا به بیشترین قیمت بفروشند. قرار بود مبلغ آن صرف آزادی زندانیان شود. شوقوذوق عجیبی ایجاد شده بود. مبالغ مختلفی پیشنهاد میشد و قیمت همینطور افزایش مییافت. کمی که گذشت، نکتهای توجه مرا جلب کرد. مردان با جسارت و سرعت بیشتری قیمت میدادند؛ اما زنان با وسواس خاصی در مزایدۀ نیکوکاری شرکت میکردند.
از آن روز چند ماه گذشته است و من امروز قصد دارم بهبهانۀ پاسخ به سؤالاتی که ذهنم را درگیر کرده است، نیکوکاری را از منظر زنان بررسی کنم و به این پرسشها پاسخ بدهم که: «آیا زنان برای نیکوکاری به قدرت مالی و ثروت نیازمندند؟» و «انفاق و نیکوکاری برای زنان چقدر اهمیت دارد؟» اگر شما نیز به پاسخ این سؤالات علاقهمندید لطفاً تا انتهای این مقاله همراه ما شوید.
وضعیت نیکوکاری در زنان
همزمان با تغییر سبک زندگی، تمایلات خیرخواهانه نیز تغییر کرده است. درواقع، با افزایش سازمانهای مردمی، شبکههای نیکوکاری و مؤسسههای خیریه نوع فعالیتهای خیرخواهانه و تمایل افراد به نیکوکاری، بخشش و انفاق شکل دیگری به خود گرفته است. با افزایش مشارکت زنان در جامعه و استقلال مالی، تمایلات بشردوستانه نیز در آنها افزایش یافته است. مطالعاتی که دراینباره انجام شده حاکی از آن است که با افزایش درآمدشان، زنان بیشتر از مردان به امور خیریه کمک میکنند. نیکآوا پادکست جالبی در موضوع زنان و نیکوکاری دارد که توصیه میکنم اگر به روند تاریخی نیکوکاری زنان علاقهمندید، حتماً آن را گوش کنید.
انگیزۀ نیکوکاری در زنان
بهطور کلی زنان به دلایل گوناگونی به نیکوکاری روی میآورند: از نوعدوستی و تجربههای فردی گرفته تا گرایشات مذهبی. در همۀ ادیان بخشش و نیکوکاری از منزلت ویژهای برخوردار است، در دین اسلام نیز فرزندان از کودکی با مفاهیمی نظیر صدقه، انفاق و بخشش آشنا میشوند و این فرهنگ بخشی از سبک زندگی آنها میشود. بنابراین، در بزرگسالی نیز این رویه را ادامه میدهند. ممکن است این فکر به ذهنتان خطور کند که این دربارۀ زنان و مردان هر دو صدق میکند. بله، همینطور است؛ اما طبق مطالعات پژوهشی بینالمللی مشخص شده است که زنان در مقایسه با مردان، در اقدامات خیریه مشارکت بیشتری نشان میدهند و بیشتر افرادی که در اینگونه محافل شرکت میکنند زن هستند.
نکتۀ دیگری که دراینباره میتوان به آن اشاره کرد این است که اصولاً انسانها زمانی که به همنوع خود کمک میکنند احساس بهتری به خودشان دارند. معمولاً بهدلیل عطوفت و لطافت خاصی که از نظر احساسی در زنان وجود دارد، آنها همیشه مایلاند در فعالیتهای خیرخواهانه شرکت کنند.
اقدامات نیکوکاری زنان چگونه است؟
زن نیکوکار تمایل دارند پیش از سرمایهگذاری در امور خیریه، مؤسسات خیریه را بهدقت بررسی کنند تا ببینند دقیقاً چگونه هستند و شخصاً چه تأثیر خاصی میتوانند در آن مؤسسه داشته باشند. نکتۀ جالب دربارۀ زنان این است که وقتی این مرحله را بگذرانند، معمولاً با اهدای منظم و بلندمدت، از آن مؤسسه حمایت میکنند. این نگرش ممکن است بهدلیل این ویژگی رفتاری زنان باشد که وقتی فعالیتی را شروع میکنند برای آن انضباط و روال خاصی تعیین میکنند و بعید است زن نیکوکاری را بیابید که همۀ بودجۀ خود را در یک مرحله خرج کند. در مقابل، بسیاری از مردان اغلب کمکهای بشردوستانۀ خود را یکجا و یکباره انجام میدهند و خوشحال میشوند که دوستان، همکاران تجاری یا مشاوران مالیشان آنها را راهنمایی کند که کدام نهاد یا مؤسسه را برای حمایت انتخاب کنند.
اگرچه زنان نیکوکار بسیار مدیر، باکفایت و تأثیرگذارند، برای اثربخشی بیشتر فعالیتهایشان ترجیح میدهند اطلاعات جمعآوری کنند و مشورت بگیرند. در کشورهایی که مسائل نیکوکاری زنان بهشکل حرفهایتری مدیریت میشود، مشاورانی برای این منظور وجود دارند که میتوانند به زنان نیکوکار کمک کنند تا تصمیمات هوشمندانهتری بگیرند مثلاً اینکه با کدام مؤسسات یا نهاد خیریه همکاری کنند، چقدر هزینه کنند و چگونه بهطور مؤثر این کار را با در نظر گرفتن مسائل قانونی انجام دهند.
زنان بیشتر تمایل دارند آنلاین ببخشند!
با گسترش کاربرد اینترنت و آنلاین شدن بسیاری از جنبههای زندگی ما، جالب است بدانید طبق بررسیهایی که در سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ انجام شده است محققان دریافتند که زنان بهمراتب بیشتر از مردان با پرداختهای آنلاین به مؤسسات نیکوکاری کمک میکنند و میبخشند. البته با توجه به مطالبی که پیش از این گفتیم، پیش از پرداخت، دربارۀ فعالیتهای آن مؤسسه تحقیقات زیادی انجام میدهند.
نتیجه چیست؟
زنان در هر جایگاه اجتماعی و اقتصادی که باشند همیشه تمایل دارند در کارهای خیر مشارکت داشته باشند. مسلماً با تغییر مسئولیت اجتماعی و قدرت مالی زنان، نوع فعالیتهای نیکوکاری آنها نیز تغییر میکند. از آنجایی که زنان و مردان از شیوههای متفاوت مدیریت مالی استفاده میکنند، نوع مشارکت و رویکرد آنها دربارۀ این موضوع متفاوت و متنوع خواهد بود. برای زنان بسیار مهم است که بدانند چرا و چگونه میخواهند چیزی را اهدا کنند. با وجود اینکه زنان به نیکوکاری گرایش بیشتری دارند، ولی نمیتوانیم انتظار داشته باشیم که بدون توجه به اولویت و اهداف خیرخواهانۀ خود، دراینباره اقدام مهمی انجام دهند.
امروزه زنان راجع به نیکوکاری بهگونهای متفاوت میاندیشند و فعالیت میکنند. زنان بهدلیل داشتن ویژگیهای شخصیتی خاص و تجربههای متفاوت خود، بیشتر تمایل دارند که با مؤسسههای خیریه، همکاری هدفمند و بلندمدتی داشته باشند.
نظر شما چیست؟ رویکرد شما به نیکوکاری چگونه است؟ لطفاً آن را با ما در میان بگذارید.
بیشتر با نیک آوا آشنا بشید تا بدونید ما در چه حوزهای پادکست تولید میکنیم.
دیدگاه خود را بنویسید