کالین گری (Colin Gray)، پادکستر معروف، بیش از یک دهه است که به علاقهمندان تولید پادکست کمک میکند تا پادکستهای موفقی را راهاندازی و اجرا کنند.
در سال 2008 کالین شروع به آموزش اساتید دانشگاهی در مورد نحوه استفاده از پادکست برای تقویت یادگیری دانشجویان کرد. سپس وی در سال 2011 وبسایت «پادکست هاست» (The Podcast Host) را تأسیس کرد که اکنون یکی از بزرگترین و معتبرترین وبلاگهای پادکست در وب است.
"کالین" همچنین میزبانی پادکستی با عنوان PodCraft را برعهده دارد که به صورت فصلی منتشر شده و به موضوعات مختلف مرتبط با پادکست از تجهیزات گرفته تا نحوه درآمدزایی از آن میپردازد.
این پادکستر، اخیراً برنامه تحت وب آلیتو (Alitu) را راهاندازی کرد که با در اختیار داشتن ابزارهای خودکار برای ویرایش، برندسازی، انتشار و تولید پادکست را بسیار ساده کرده است.
جیمز دینی (James Deeney)، نویسنده پلتفرم Podcast.co، در مصاحبه با کالین نظرات وی در خصوص اصول برنامهریزی و تولید پادکست را ذیل مباحث زیر جویا شده است:
- اهداف کالین از تأسیس وبسایت The Podcast Host و مسیری که تاکنون پیموده است؛
- اهمیت پادکست به عنوان یک ابزار قدرتمند یادگیری؛
- نحوه ساختاربندی پادکست برای کمک به یادگیری شنوندگان؛
- تبدیل مؤثر اپیزودهای پادکست به متن و ویدیو؛
- مزایای انتشار فصلی پاکستها؛
- میزبانی پادکستهای زنده به عنوان راهی برای ایجاد وفاداری مخاطبان؛
اصول برنامهریزی و تولید پادکست از زبان جیمز دینی (James Deeney)
خلاصهای از نکات مهم این گفتگو در ادامه ذکر میشود.
چرا پادکست یادگیری را سادهتر میکند؟
در بحث آموزش، پادکست این امکان را به اساتید و مربیان میدهد تا محتوای صوتی جذاب را به گونهای در اختیار دانشجویان قرار دهند که در هر زمان و مکان بتوانند به آن گوش دهند. به این ترتیب پادکست مرزهای سالن سخنرانی را فراتر از محوطه فیزیکی دانشگاه درمینوردد.
بخشی از قدرت پادکستها به تعامل یک به یک با شنونده مربوط میشود. پادکست، کنترل بیشتری به دانشجویان در زمینه یادگیری میبخشد. خارج از بحث دانشگاهی نیز اکثر پادکستهای امروزی ماهیت آموزشی دارند. این امر به ویژه در مورد پادکستهای کسب و کار صادق است که طی آن آموزش دیگران، مطمئنترین راه برای افزایش مخاطب و فروش محصول محسوب میشود. شما میتوانید از طریق ارزشآفرینی رایگان برای دیگران، ارزش زیادی از مخاطبان خود دریافت کنید و این در اصل به معنای آموزش است.
استفاده از استراتژیهای بازاریابی برای افزایش مخاطبان پادکست
بنابراین نظر کالین را در این رابطه که چرا پادکستها به عنوان ابزارهای قدرتمند یادگیری مطرح هستند، جویا شدیم:
پادکست؛ ابزار قدرتمند یادگیری
"بخش بزرگی از قدرت پادکستها به تعامل یک به یک با شنونده مربوط میشود. بنا به دلایلی پادکست صوتی بسیار خودمانیتر از ویدیوست. ویدیو شبیه به یک صفحه شیشهای است که شما و مجری را از هم جدا میکند، اما پادکست بسیار صمیمانهتر و خودمانیتر است.
هنگام صحبت با میکروفون احساس میکنید که در حال گفتگو با یک شخص هستید، دقیقاً مثل یک مکالمه فردی. گوش دادن به پادکست حس نزدیکی را ایجاد میکند و مثل این است که میزبان مستقیماً با شما صحبت کند. به عنوان یادگیرنده این دقیقاً همان چیزی است که میخواهید. مایل هستید که معلم به صورت انفرادی به شما آموزش دهد، نه اینکه به عنوان بخشی از یک جمعیت بزرگ به صحبتهای وی گوش دهید."
پادکستها علاوه بر ایجاد حس نزدیکی بین معلم و یادگیرندگان میتوانند در مدت زمان طولانیتری توجه و حواس آنها را به خود معطوف کنند. کالین توضیح داد که ویدیوها و وبلاگها اغلب در زمینه جلب حواس افراد دچار مشکل هستند، چرا که محتوای آنها دائماً در رقابت با چیزهای دیگر (و معمولاً جذابتر) است. ویدیوهای پیشنهادی یوتیوب میتوانند عامل حواسپرتی زیاد شوند.
پادکست؛ عامل توجه و تمرکز حواس
"همه ما برای پیدا کردن ویدیوهای آموزشی به یوتیوب مراجعه کردهایم. اما ویدیوهای پیشنهادی و هیجانانگیز دیگری در سمت راست صفحه مترصد هستند تا توجه شما را به مسائل دیگر جلب کنند یا اینکه حین تماشای ویدیو شاید وسوسه شوید که در تب (برگه) دیگری شروع به پاسخگویی به ایمیلها کنید. بنابراین چیزهایی وجود دارد که حواس شما را از یادگیری پرت میکنند.
اما افراد معمولاً یک ساعت از وقت کامل خود را صرف گوش دادن به پادکست میکنند و این به خاطر قالب و ماهیت آن است. شما از فعالیت دیگری خسته شدهاید و میخواهید با گوش دادن به پادکست حواستان به چیز دیگری معطوف شود. حین رانندگی، چمنزنی یا حضور در اتوبوس فقط دنبال چیزی هستید که شما را طی این مدت سرگرم نگه دارد.
بنابراین برای مدت طولانی به آن گوش میدهید. این بدان معنی است که میتوانید محتوای آموزشی با مدت زمان 30 دقیقه را منتشر کرده و در اختیار همه افراد قرار دهید."
مدت طولانی تمرکز حواس در کنار ایجاد تجربه شنیداری صمیمانه و خودمانی از جمله عواملی است که پادکست را بسیار قدرتمند میکند. این نه تنها اهمیت زیادی برای اهداف آموزشی دارد، بلکه نشان میدهد چرا میزبانی پادکست از مؤثرترین روشها برای ایجاد مخاطبان آنلاین و وفادار است.
4 عنصر کلیدی در تولید پادکست آموزشی موفق
در دنیای پادکست، برنامههایی عملکرد بهتری دارند که در زمینه آموزش تأثیرگذارتر باشند. انتقال سریع و بدون وقفه حجم زیادی از اطلاعات و حقایق در هر اپیزود کافی نیست و در نهایت به یک تجربه شنیداری بسیار خستهکننده و ملالآور منتهی میشود.
محتوای آموزشی باید در عین حال سرگرمکننده باشد و به گونهای بستهبندی شود که شنوندگان نهایت استفاده را از آن ببرند. بنابراین بهترین راه برای کمک به شنوندگان جهت یادگیری از محتوای پادکست چیست؟
به گفته کالین، مهمترین موضوع ایجاد یک ساختار واضح و شفاف برای پادکست است. رویکرد شما نسبت به پادکست باید مشابه با معلمی باشد که برنامهریزی درسی خود را انجام میدهد. کالین، چهار عنصر کلیدی زیر را برای حداکثرسازی پتانسیل یادگیری از پادکست توصیه میکند:
1. داربستبندی (scaffolding)
"این همان چیزی است که اغلب افراد را دچار اشتباه میکند. آنها تصور میکنند که مقدمه برنامه فقط باید یک تیزر از موضوعاتی باشد که در اپیزود پخش میشود. در انواع خاصی از برنامهها این مقدمه به جذب شنوندگان کمک میکند، اما اگر هدف این است که تا جای ممکن با موفقیت به دیگران آموزش دهید، باید کل مطالب را به صورت خلاصه در ابتدای برنامه ارائه دهید.
شما اساساً در ابتدا اصل مطلب و نکات اصلی را بیان میکنید، چرا که وقتی دیگران بفهمند چه چیزی انتظارشان است بهتر میتوانند اطلاعاتی که دریافت میکنند را پردازش نمایند و درغیراینصورت اغلب به سختی همراه شما باقی خواهند ماند.
در آموزش به این پدیده «داربستبندی» (scaffolding) اطلاق میشود، یعنی مقدمه درس باید خلاصه و چکیده کلی از آنچه دانشجویان قرار است یاد بگیرند را در ابتدا به آنها عرضه کند. این واقعاً به فرآیند یادگیری کمک میکند."
2. مطرح کردن نظریه
"پس از مقدمه، زمان آن فرا میرسد که نظریه خود را مطرح کنید. این بخش معمولاً به عنوان «تدریس و آموزش» تلقی میشود. تا حد امکان به صورت واضح و شفاف موضوع اصلی بحث را بیان کرده و آن را تبیین کنید." شنوندگان را با اصطلاحات فنی و تخصصی گیج و سردرگم نکنید.
3. ارائه نمونههایی از دنیای واقعی
"بهترین راه برای مجاب کردن دیگران به برقراری ارتباط با نظریهای که ارائه کردهاید این است که با گفتن داستانی پیرامون آن به نظریه خود رنگ و بوی واقعیت ببخشید.
این میتواند به صورت ذکر یک مطالعه موردی یا آوردن مثال خاصی باشد که نشان دهد چطور میتوان نظریه را عملیاتی کرد. اگر نمونهای از خودتان ندارید، به دیگران ارجاع دهید. نشان دادن نحوه عملکرد نظریه در زندگی واقعی تفاوت زیادی ایجاد میکند، اما افراد اغلب این موضوع را در اپیزودهای خود نادیده میگیرند."
4. تعیین وظایف قابل اجرا
امکان موفقیت را برای شنوندگان فراهم کنید. "نتیجهگیری باید خلاصهای از نکات کلیدی اپیزود را در اختیار شنوندگان قرار دهد، اما در عین حال باید وظیفهای را برای شنوندگان تعیین کنید که به آنها اجازه دهد آنچه فراگرفتهاند را به مرحله عمل درآورند. با انجام این کار دو دستاورد حاصل میشود. نخست آنکه آنها را وادار میکنید تا عملاً رفته و آن کار را انجام دهند.
ثانیاً وقتی شنوندگان این وظیفه را انجام میدهند، تا حد کمی احساس موفقیت میکنند. در این صورت آنها میتوانند ادعا کنند که با شنیدن برنامه شما دست به کاری در دنیای واقعی زدهاند. این سبب ایجاد اندورفین (ماده شیمیایی محرک احساسات مثبت) در بدن افراد در رابطه با برنامه شده و آنها را تشویق میکند که در آینده بازگشته و به اپیزودهای بعدیتان گوش دهند."
توجه به نیازهای شنوندگان هنگام برنامهریزی اپیزودها به شما کمک میکند محتوای آموزشی بهتری ایجاد کنید. به خاطر داشته باشید که شنوندگان از بین همه گزینههای موجود تصمیم گرفتهاند همراه برنامه شما شوند، بنابراین باید این تلقی و برداشت را در ذهن آنها ایجاد کنید که وقت خود را به صورت مفید صرف گوش کردن به پادکستتان کردهاند و این حاصل نمیشود مگر با برنامهریزی و تدارک دقیق.
دیدگاه خود را بنویسید