راه‌اندازی و تولید پادکست از مراحل مختلفی تشکیل شده است. در اینجا یک راهنمای گام به گام برای شروع از صفر تا صد تولید پادکست آورده شده است. در این راهنما از مجله پادکست نیک آوا، به هرآنچه برای موفقیت در دنیای پادکست نیاز است، می‌پردازیم.

این راهنمای آموزشی، نقطه شروع عالی برای افرادی است که در پی ساخت و رونمایی از پادکست خود جهت تبلیغ کسب و کارشان هستند یا صرفاً می‌خواهند ایده‌های خود را با دیگران به اشتراک بگذارند. پس از مطالعه این راهنما یاد می‌گیرید که چطور عمل برنامه‌ریزی، ضبط، ویرایش، انتشار، توزیع و بازاریابی پادکست را به سریع‌ترین روش و با کمترین دردسر انجام دهید. 

اگر در شروع کار دانش فنی یا بودجه چندان زیادی در اختیار ندارید، نگران نباشید. این راهنما در عین آنکه فاقد اصطلاحات تخصصی و پیچیده است، به شما آموزش می‌دهد که چطور همانند حرفه‌ای‌ها، بدون صرف هزینه زیاد، پادکست بسازید.

بخش 1: نقشه راه

پادکست‌های عالی، صاف و ساده به نظر می‌رسند. صدا کاملاً واضح و شفاف است، مجری‌ها از کار خود لذت می‌برند و برنامه سیر طبیعی خود را از موضوعی به موضوع دیگر طی می‌کند. اما این موارد با سحر و جادو اتفاق نمی‌افتد! کارهای زیادی در پشت صحنه لازم است تا این اتفاقات رخ دهد و البته همه چیز با یک ایده قوی و برنامه‌ریزی خوب شروع می‌شود.

راه‌اندازی پادکست را شبیه به ساخت یک خانه تصور کنید. اگر پی‌ریزی محکمی ایجاد نکنید، خانه (یا در اینجا پادکست) احتمالاً برای مدت طولانی پابرجا نخواهد بود. بنابراین صرف زمان کافی برای تعریف دقیق موضوعات برنامه و شناسایی مخاطبان آن یکی از بهترین راه‌ها برای ماندگاری پادکست است.

اجازه دهید گام به گام موضوع را شکافته و نحوه ساخت و ویرایش پادکست را توضیح دهیم.

صحبت راجب نقشه راه پادکست و هدف نهایی بسیار مهم است

1. نقشه راه پادکست 

پیش از پرداختن به طرح جلد، موسیقی‌های ابتدایی برنامه و تجهیزاتی چون میکروفون لازم است نقشه راه پادکست و هدف نهایی خود از ساخت آن را به وضوح تعریف کنید.

توصیه می‌شود کار خود را با 6 پرسش اساسی زیر شروع کنید:

  • پادکست روی چه موضوعی تمرکز می‌کند؟
  • مخاطبان پادکست چه کسانی هستند؟
  • برنامه چه قالبی دارد؟
  • پادکست فقط به صورت صوتی ضبط می‌شود یا صوتی - تصویری؟
  • مدت زمان اپیزودها چقدر است؟
  • اپیزودها هرچند وقت یک بار منتشر خواهند شد؟

پاسخ به این سؤالات به تعریف نقشه راه ابتدایی کمک کرده و راهنمایی برای اتخاذ سایر تصمیمات خلاقانه در طول فرآیند ساخت پادکست خواهد بود.

2. انتخاب موضوع

اگر در حال خواندن این مطلب هستید، احتمالاً موضوعاتی که می‌خواهید پیرامون آن صحبت کنید را از قبل در ذهن دارید. اما فارغ از موضوع انتخابی، مطمئن شوید که دانش و اطلاعات زیادی پیرامون آن دارید، چرا که درغیراینصورت شنوندگان به زودی متوجه دانش اندک شما خواهند شد.

از خود بپرسید که آیا صادقانه از طرح این موضوع هیجان‌زده هستید؟ آیا می‌توانید ساعت‌ها در مورد آن صحبت کنید؟ آیا در اوقات فراغت خود آخرین اخبار و تحولات در این خصوص را دنبال می‌کنید؟ آیا از برندسازی پادکست خود حول این موضوع خوشحال هستید؟ اگر پاسخ همه این سؤالات «مثبت» باشد، موضوع به درستی انتخاب شده است.

از انتخاب موضوعات بِکر و جدید نهراسید. با وجود میلیون‌ها شنونده معمولی پادکست در سراسر جهان مطمئن باشید که مخاطب کافی و میل و اشتیاق برای شنیدن موضوع موردنظرتان وجود دارد. فقط کافی است به افراد درست دسترسی پیدا کنید.  

3. شناسایی مخاطبان

اگر در تلاش برای ساخت پادکستی هستید که نظر همه را جلب کند، بدانید که در نهایت هیچکس راضی نخواهد بود. بنابراین به دقت مخاطبان هدف را شناسایی و در طول اپیزودها اختصاصاً با آنها صحبت کنید. از خود بپرسید که کدام بخش از موضوع انتخابی بیشترین اهمیت را برای مخاطبان دارد؟ مشکل و دغدغه مخاطبان چیست و چه چیزی باعث خنده آنها می‌شود؟ تا زمانی که آن افراد با محتوای‌ شما ارتباط برقرار کنند، مهم نخواهد بود که دیگران چه فکری درباره‌تان می‌کنند.

کالین گری (Colin Gray) - بنیانگذار اولیتو و پادکست‌هاست (Alitu & The Podcast Host) - می‌گوید یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات افراد مبتدی و تازه‌کار این است که وقت کافی را صرف اندیشیدن به مخاطبان خود نمی‌کنند:

"باید بدانید با چه کسی صحبت می‌کنید تا بتوانید محتوایی بسیار تأثیرگذار ارائه دهید. مخاطبان باید با این تفکر از اپیزودتان خارج شوند که: این برنامه کاملاً متناسب با روحیات من است، من دار و دسته خودم را پیدا کردم!"

پادکست تجاری چیست؟ پادکست برند چه مزیتی برای خیریه‌ها دارد؟

4. انتخاب قالب

پادکست‌ها در سبک و قالب‌های مختلفی عرضه می‌شوند. بنابراین ابتدا باید بدانید که پادکست شما در قالب انفرادی (تک‌میزبانه) می‌گنجد، مصاحبه‌ای، چندنفره (چندمیزبانه) یا هر سبک دیگری؟

انتخاب قالب به هدفی بستگی دارید که در تلاش برای تحقق آن هستید. اما به طور کلی توصیه ما این است که اگر ‌می‌خواهید یک شبکه حرفه‌ای بسازید، در صنعت خود به یک مرجع تبدیل شوید، نظر مشتریان را جلب کنید و در نهایت محصول یا خدمتی را بفروشید، پادکست مبتنی بر مصاحبه را برگزینید. این سریع‌ترین راه برای ایجاد روابط جدید و جاگیری در کنار کارشناسان پیشرو صنعتی است.

اما اگر به دنبال ایجاد جامعه‌ای از شنوندگان وفادار، فروش حق عضویت در ازای مشاهده محتوای بیشتر و نهایتاً جذب اسپانسر هستید، پادکست انفرادی یا چندمیزبانه را توصیه می‌کنیم. به این ترتیب شنوندگان کاملاً روی شما و برند شخصی‌تان سرمایه‌گذاری خواهند کرد. آنها فقط برای شنیدن صحبت‌ یک میهمان سرشناس به شما رجوع نمی‌کنند. به مرور زمان به صدای مورد اعتماد شنوندگانی تبدیل می‌شوید که می‌خواهند وقت خود را با گوش دادن به صحبت‌های شما بگذرانند.

5. تصمیم‌گیری درباره مدت زمان اپیزود

هیچ قانون سفت و سختی در مورد طول زمان اپیزود وجود ندارد و این عملاً به خودتان بستگی دارد که بهترین مدت را انتخاب کنید. با این حال در نظر داشته باشید که اگر طول اپیزودها نسبتاً کوتاه باشد (کمتر از 30 دقیقه)، شنوندگان جدید احتمالاً مجذوب‌تان خواهند شد. مدت زمان انتخابی بر میزان محتوا و اطلاعاتی که می‌توانید در هر اپیزود بگنجانید، تأثیر خواهد داشت.

وقتی شروع به انتشار اپیزودها کردید، سعی کنید مدت آنها را نسبتاً ثابت نگه دارید. در این صورت شنوندگان به راحتی می‌توانند گوش دادن به پادکست را در برنامه روزمره خود بگنجانند. اینکه برخی اپیزودها در زمان 15 دقیقه‌ای پخش شوند و برخی دیگر از یک ساعت عبور کنند، ایده جالبی به نظر نمی‌رسد.

نکته: هرچه کمتر، بهتر! اگر در ابتدای کار تردید دارید، با اپیزودهای کوتاه‌تر شروع کنید. سپس می‌توانید براساس نوع بازخورد و تقاضای شنوندگان، مدت زمان برنامه را افزایش دهید.

6. پادکست‌های صوتی در برابر پادکست‌های صوتی – تصویری

ابتدا باید تصمیم بگیرید که می‌خواهید اپیزودهای فقط صوتی ضبط کنید یا اپیزودهای تصویری؛ چرا که اگر خواهان ضبط ویدیویی باشید، به تجهیزات و نرم‌افزار متفاوتی نیاز خواهید داشت.

مزیت انتشار اپیزودهای فقط صوتی این است که ضبط و ویرایش آنها به مراتب ساده‌تر و سریع‌تر است. شما (یا میهمان‌تان) لازم نیست نگران دوربین و تنظیمات نور باشید و به آشنایی با ویرایش ویدیو و انیمیشن‌ نیز نیازی نخواهید داشت. به همین دلیل این روش معمولاً در نقطه شروع به افراد مبتدی توصیه می‌شود.

ضبط و ویرایش ساده پادکست های صوتی

ضبط اپیزودهای تصویری مستلزم صرف زمان و انرژی بسیار بیشتری است، اما در عین حال یک مزیت بزرگ دربردارد. دسترسی به شنوندگان جدید در یوتیوب به دلیل الگوریتم پیشنهادی آن بسیار ساده‌تر از دسترسی به آنها در اپل پادکستز (Apple Podcasts) صوتی است. همچنین با دسترسی مخاطبان به کلیپ‌های تصویری اپیزود، امکان نشر و تبلیغ برنامه بر روی شبکه‌های اجتماعی فراهم خواهد شد.

توجه: اطلاعات بیشتر در مورد سخت‌افزار و نرم‌افزار لازم برای ضبط اپیزودهای فقط صوتی یا تصویری را می‌توانید در بخش تجهیزات این راهنما مشاهده کنید.

اگر فردی تازه‌کار هستید، قویاً توصیه می‌کنیم که ابتدا اپیزودهای فقط صوتی تولید کنید. در این صورت ضمن آشنایی با اصول ابتدایی کار، کنترل بهتری بر روی روند تولید خواهید داشت. پس از کسب اعتماد به نفس لازم در تولید اپیزودهای فقط صوتی می‌توانید با هدف افزایش دیده شدن برنامه خود در یوتیوب و شبکه‌های اجتماعی سراغ تولید ویدیو بروید.

7. انتخاب برنامه زمانی انتشار

اگر در زمینه پادکست مصمم و جدی هستید، باید یک برنامه زمانی منظم و منسجم را جهت انتشار اپیزودهای آن به کار بگیرید.

طرفداران پادکست علاقه دارند که از زمان انتشار محتوای جدید مطلع شوند. بنابراین آنها را وارد بازی حدس و گمان نکنید. در صورت انجام این کار شنوندگان زیادی را در طول مسیر از دست خواهید داد. در مورد زمان‌بندی انتشار اپیزودها تصمیم بگیرید و به آن پایبند باشید. قرار است برنامه به صورت هفتگی منتشر شود، دو ماه یک‌بار یا ماهانه؟

پراکندگی زمانی اهمیت چندانی ندارد، فقط مطمئن شوید که به آن پایبند خواهید بود. در مورد زمان‌بندی انتشار، چه روزهای چهارشنبه هر هفته باشد و چه پانزدهم هر ماه، شفاف و دقیق عمل کنید.

اگر نمی‌توانید به انتشار محتوای جدید در تمام طول سال متعهد باشید، برنامه خود را فصل به فصل منتشر کنید. به این ترتیب فشار مستمر جهت انتشار هفته به هفته اپیزودهای جدید از دوش‌تان برداشته می‌شود و به علاوه فرصت پیدا می‌کنید تا درباره محتوای آینده تفکر و برنامه‌ریزی کنید. اما انتخاب این گزینه قطعاً سرعت رشد مخاطبان را کاهش می‌دهد. بنابراین همه جوانب امر را بسنجید.

کالین گری، مدافع بزرگ انتشار فصلی پادکست دلایل خود در این باره را توضیح می‌دهد:

"معمولاً وقتی افراد پادکستی را شروع می‌کنند در ابتدا شور و شوق زیادی دارند، اما پس از گذشت چند ماه این اشتیاق فروکش می‌کند. مسلماً مواقعی هست که از خواب بیدار می‌شوید و پیش خود می‌گویید: «من این هفته نمی‌خواهم پادکست ضبط کنم». خستگی بی‌امان از اجبار برای تولید هفته به هفته پادکست در نهایت سراغ‌تان خواهد آمد. هیچکس نمی‌تواند این کار را در طول یک سال کامل انجام دهد و در مواقعی از کار خود زده نشود."

راهنمای کامل خلاصه‌نویسی اتفاقات پادکست

بخش 2: طراحی پادکست

پس از پاسخگویی به پنج پرسش بخش قبلی و تعریف «نقشه راه پادکست» حال وقت آن فرا رسیده تا تصمیمات خلاقانه‌ای درباره طراحی پادکست بگیرید.

انتخاب نام پادکست

کمی وقت بگذارید و نام پادکست خود را به دقت انتخاب کنید. نام پادکست در کنار طراحی جلد آن، نخستین تلقی و برداشت از برنامه را در شنوندگان جدید و بالقوه ایجاد می‌کند و بنابراین نقش بسزایی در تصمیم‌گیری آنها برای فشردن دکمه «پخش» دارد.

نام انتخابی باید شنوندگان را جذب کند و در عین حال اطلاعات کافی درباره موضوع پادکست را در اختیار آنها قرار دهد. این نام باید منحصر به فرد، خلاقانه و توصیفی باشد. همه اینها فقط در چند کلمه خلاصه می‌شود! گفتن این قضیه راحت‌تر از انجام آن است. از این رو چند نکته که به شما در این زمینه کمک می‌کند را ذکر می‌کنیم:

  • طوفان فکری: طی چند روز تمام ایده‌های ذهنی خود را روی کاغذ بیاورید. این صرفاً مرحله ایده‌پردازی است و بنابراین لازم نیست وسواس به خرج دهید. اگر در این زمینه دچار مشکل هستید، به سایت RhymeZone رجوع کنید. این یک وب‌سایت مفید برای تولید مترادف‌ و قافیه‌‌های هر کلمه‌ای است که در سایت تایپ می‌کنید. همچنین می‌توانید برای گرفتن ایده‌های خوب نگاهی به سایر پادکست‌های هم‌صنف خود بیاندازید.
  • نامی کوتاه و زیبا انتخاب کنید: سعی کنید نام خود را کمتر از 25 کاراکتر انتخاب کنید تا به صورت بریده در برخی از برنامه‌های پادکست تلفن همراه نمایش داده نشود.
  • اسامی تکراری را چِک کنید: مطمئن شوید که نام انتخابی شما قبلاً توسط پادکست دیگری استفاده نشده است. بنابراین لیست خود را دوباره بررسی و چِک کنید. جستجوی اسامی در اپل پادکستز مانع از کپی‌برداری تصادفی آن از دیگران می‌شود.
  • نام انتخابی توصیفی باشد، نه مبهم و رمزآلود: نام پادکست باید به طور واضح به دیگران نشان دهد که موضوع برنامه چیست. از اسامی مبهم و رمزآلود که هیچ ارتباط بارزی با موضوع برنامه ندارند، اجتناب کنید.
  • نظرات دیگران را دریافت کنید: نظرات دوستان و افرادی که هیچ اطلاعی درباره جزئیات برنامه‌های پادکست ندارند را دریافت کنید. نام انتخابی را به دوستان بگویید و از آنها بخواهید که حدس بزنند موضوع برنامه با توجه به این نام چیست. اگر نتوانستند حدس بزنند یا در این خصوص اشتباه کردند، در انتخاب خود بازنگری کنید.
  • از نام خود استفاده نکنید (مگرآنکه فردی مشهور باشید): اگر قبلاً مخاطبان زیادی نداشته‌اید، نام خود را در عنوان قرار ندهید چونکه هیچ معنا و مفهومی برای سایرین نخواهد داشت. پادکست «تجربه جو ریگان» (The Joe Rogan Experience) انتخاب خوبی برای جوست، فقط به این خاطر که او سلبریتی و فردی مشهور است.
  • کلمه «پادکست» را در عنوان قرار ندهید: در عناوین بسیاری از برنامه‌ها کلمه «پادکست» بدون هیچ دلیل موجهی در انتهای عنوان ذکر شده است. این کاری زائد و بیهوده است و مگر در مواقع ضروری این کار را انجام ندهید.

طراحی جلد پادکست

جلد یا کاور پادکست (که به هنر جلد نیز معروف است) نخست برداشت از برنامه را در ذهن افراد ایجاد می‌کند و بینندگان با دیدن آن در کسری از ثانیه تصمیم می‌گیرند که کلیک کنند یا به پیمایش خود ادامه دهند. بنابراین ظاهر جذاب و حرفه‌ای اهمیت فراوانی دارد.

طراحی جلد پادکست برای تاثیرگذاری بیشتر و ثبت در ذهن مخاطب

تعداد زیادی کاور زشت و افتضاح برای پادکست‌ها ساخته شده است. بنابراین با صرف مقداری زمان و در صورت نیاز سرمایه‌گذاری برای ساخت صحیح آن از رقبا پیشی بگیرید. دقیقاً مثل قضیه انتخاب نام علاقه دارید کاور نیز موضوع پادکست را به سرعت به دیگران منتقل کرده و و آن را از سایر پادکست‌ها در دایرکتوری‌هایی چون اپل پادکستز متمایز کند.

قبل از پرداختن به جنبه‌های خلاقانه، ابتدا الزامات اصلی فایل تصویر را بررسی می‌کنیم. طرح جلد باید واجد این معیارها باشد تا توسط دایرکتوری‌ها پذیرفته شود:

  • سایز حداقل 1400 در 1400 پیکسل و حداکثر 3000 در 3000 پیکسل
  • حجم فایل کمتر از 500 کیلوبایت
  • فرمت JPEG یا PNG
  • فضای رنگ RGB

اگر می‌خواهید پیش‌نمایش کاور خود را بر روی پلتفرم‌هایی چون اپل پادکستز و اسپاتیفای (Spotify) مشاهده کنید، می‌توانید از ابزار پیش‌نمایش رایگان OnlyPod استفاده کنید. اگر تصویر نظرتان را جلب نکرد، به عقب برگردید و تغییراتی را در آن اعمال کنید.

با توجه به جزئیات فنی می‌توان نکاتی را برای ایجاد کاورهای منحصر به فرد و متمایز بیان کرد:

  • کاور مرتبط با موضوع پادکست باشد: کاور یا طرح جلد باید دو نکته را به بینندگان منتقل کند: موضوع پادکست و نوع آن یعنی پادکست کمدی است، معمایی یا یک پادکست جدی مشاوره تجاری؟ مخاطب هدف فقط با نگاه به این کاور باید حدس بزند که برنامه متناسب با علایق و روحیات وی است یا خیر.
  • هرچه کمتر، بهتر: کاورهای ساده، به‌یادماندنی‌تر و تأثیرگذارتر از دیگران هستند. تصاویر یا المان‌های طراحی غیرضروری را اضافه نکنید و از پر کردن لوگوی خود با کلمات اجتناب کنید. از قسمت میانی مربع تصویر به عنوان نقطه کانونی استفاده کنید و المان‌های طراحی را روی حاشیه‌ تصاویر قرار ندهید، چونکه ممکن است بریده شوند.

رادیو NPR از دیرباز یکی از پیشگامان صنعتی در زمینه ایجاد کاورهای تمیز، ساده و به‌یادماندنی بوده که برخی از طرح‌های کلاسیک آن در تصویر زیر نمایش داده شده است:

رادیو NPR فعال در زمینه ایجاد کاور های جذاب

  • از چهره خود استفاده نکنید (مگرآنکه فردی مشهور باشید): دوباره تکرار می‌کنیم که اگر تاکنون مخاطبان زیادی نداشته‌اید و فرد معروفی نیستید، عکس چهره خود را روی جلد پادکست‌ قرار ندهید. نقطه تمرکزتان باید انتقال محتوا و مضامین برنامه باشد، نه خودنمایی به عنوان یک شخص حقیقی.
  • از فونت‌های پیچیده استفاده نکنید: متن روی جلد باید به راحتی قابل خواندن باشد. اگر بینندگان چشمان خود را برای دیدن بهتر جمع می‌کنند یا مجبور هستند که برای فهمیدن کلمات لحظاتی مکث کنند، بدانید که مشکلاتی وجود دارد. متن باید خوانا باشد، حتی زمانی که اندازه آن تا یک آیکن مربعی کوچک بر روی صفحه تلفن همراه کاهش یافته است.
  • امکان تغییر وجود دارد: قرار نیست تا ابد به اولین نسخه از کاور روی پادکست خود وفادار باشید. همانطور که برنامه در طول زمان رشد می‌کند و به بلوغ می‌رسد، شاید بخواهید نام تجاری خود را نیز به‌روز کنید. 

ابزاری برای طراحی جلد پادکست

اگر فاقد هرگونه تجربه طراحی گرافیکی هستید، قویاً توصیه می‌کنیم که از برنامه کانوا (Canva) برای طراحی و ساخت کاور پادکست استفاده کنید. این برنامه با کاربری کاملاً رایگان دارای الگوهای ازپیش‌ساخته فراوانی است که می‌توان به عنوان نقطه شروع مورد استفاده قرار داد. وقتی الگوی موردنظر را پیدا کردید، می‌توانید آن را بنا به میل خود تغییر دهید. رابط کاربری برنامه بسیار شهودی‌تر و کاربرپسندتر از فتوشاپ است و ایجاد تغییرات را ساده می‌کند.

برنامه کانوا برای طراحی و ساخت کاور پادکست

نقطه ضعف استفاده از کانوا، محدودکنندگی آن است. اگر تصور روشنی از اینکه می‌خواهید کاور چه شکلی باشد نداشته باشید شاید نتوانید آن را دقیقاً آنطور که می‌خواهید در کانوا تولید و اصلاح کنید. در این صورت ممکن است مجبور شوید به کاوری که تا حد امکان به تصورات‌تان نزدیک است، بسنده کنید.

برون‌سپاری طراحی جلد پادکست

اگر تصور بسیار روشنی از کاور نهایی و موردنظر دارید، اما فاقد مهارت‌های لازم برای طراحی آن هستید، باید ساخت کاور را به یک فریلنسر واگذار کنید.

جزئیات لازم و هرآنچه می‌تواند به فریلنسرها کمک کند تا دقیقاً با خواسته‌های شما آشنا شوند را به طور واضح و شفاف در اختیار آنها قرار دهید. ارائه یک طرح خلاصه و اولیه می‌تواند تأثیر بسزایی داشته باشد. بسیاری از طراحان مستقل بابت اصلاح و ویرایش کار هزینه‌هایی مطالبه می‌کنند و بنابراین از همان ابتدا بسیار دقیق عمل کنید.

برای یافتن بهترین طراحان مستقل به پلتفرم‌های زیر رجوع کنید:

  • Fivver: بازار خدمات مستقل برای کسب و کارها
  • Upwork: بازار کار جهانی

این پلتفرم‌ها به شما اجازه می‌دهند نمونه کار افراد و نقد و نظرات کاربران را مشاهده کنید تا مطمئن شوید که پول خود را بجا و عاقلانه هزینه می‌کنید. طراحان، قیمت‌های پیشنهادی خود را ارائه کرده‌اند، اما توصیه ما انتخاب حداقل هزینه 50 دلار است تا از کارهای بی‌کیفیتی که متناسب با هدف‌تان نیست در امان بمانید.

منابع موسیقی رایگان و بدون کپی‌رایت برای پادکست

اگر از طرفداران پادکست هستید، احتمالاً می‌توانید قطعه آهنگ‌های کوتاه در ابتدای برنامه‌های مورد علاقه خود را فوراً تشخیص و تمیز دهید. اما اگر به دنبال پیدا کردن آهنگ برای پادکست خودتان باشید به کجا مراجعه می‌کنید؟

موسیقی و آهنگ انتخابی، نقش مهمی در شکل‌گیری برند کلی پادکست دارد. بنابراین لازم است مطمئن شوید که این موسیقی با حال و هوای پادکست همخوانی دارد و برای شنوندگان ایده‌آل جذاب است. احتمالاً نیازی به گفتن نیست که موسیقی بلک متال (Black Metal) هیچ تناسبی با یک پادکست مراقبت از کودکان ندارد.

متأسفانه نمی‌توانید از هر آهنگی که می‌خواهید در پادکست خود استفاده کنید. باید در این زمینه مراقب باشید، وگرنه ممکن است گرفتار دعواهای قانونی شوید.

استفاده‌ غیرمجاز از موسیقی دارای حق کپی‌رایت ممکن است باعث کنار گذاشتن برنامه شما از پلتفرم‌هایی چون اپل پادکستز و اسپاتیفای شود، پس ارزش ریسک کردن را ندارد. سیستم‌های خودکار تشخیص نقض کپی‌رایت روز به روز پیشرفته‌تر می‌شوند و حتی در صورت استفاده چند ثانیه‌ای از یک قطعه موسیقی قادر به شناسایی شما خواهند بود.

خلاصه این به معنای یک «نه» بزرگ به بیانسه (Beyoncé)، جی زد (Jay-Z) یا هر هنرمند و گروه موسیقیایی دیگری است که تاکنون نام آن را شنیده‌اید. 

با توجه به این محدودیت‌ها از کجا می‌توان موسیقی موردنظر برای پادکست را پیدا کرد؟ پاسخ این سؤال، کتابخانه‌های موسیقی رایگان و بدون حق کپی‌رایت (رویالتی فری) است. برخی از این کتابخانه‌ها کاملاً رایگان هستند و برخی دیگر به اشتراک یا پرداخت حق عضویت نیاز دارند.

معرفی گلچینی از پادکست‌های جذاب طبیعت و محیط زیست

جهت دسترسی به موسیقی‌های کاملاً رایگان منبع زیر را توصیه می‌کنیم:

کتابخانه Podsafe پلتفرم Podcast.co: در این پلتفرم، آلبوم اختصاصی «podsafe» برای استفاده کاملاً رایگان جامعه پادکست موجود است. در این مورد نیازی به ذکر نام صاحب اثر نیست.

همچنین می‌توانید از منابع زیر برای پیدا کردن موسیقی رایگان استفاده کنید، مشروط به آنکه به نام تهیه‌کننده و صاحب اثر در توضیحات اپیزود خود اشاره کنید.

  1. Pixabay Music
  2. Freebeats.io
  3. Free Music Archive
  4. Incompetech
  5. Silverman Sound Studios
  6. Purple Planet
  7. Audionautix

اگر قادر به یافتن موسیقی موردنظر در منابع فوق نیستید، باید برای عضویت در یک کتابخانه بزرگ‌تر (و باکیفیت‌تر) هزینه کنید. توصیه می‌شود برای دریافت موسیقی‌های پادکست که به حق عضویت یا پرداخت یک‌باره نیاز دارند، به پلتفرم‌های زیر مراجعه کنید:

  • Musicbed (اشتراکی)
  • Soundstripe (اشتراکی)
  • Epidemic Sound (اشتراکی)
  • Jamendo (پرداخت به ازای هر قطعه)
  • PremiumBeat (پرداخت به ازای هر قطعه)

طرح‌ریزی ساختار اپیزود

پس از انتخاب نام، طراحی جلد و موسیقی پادکست زمان آن فرا رسیده که به ساختار اپیزودهای خود فکر کنید. لازم است نسبت به این موضوع آگاهی کامل داشته باشید، چرا که درغیراین‌‌صورت در خطر آشفتگی و نابسامانی اپیزود نخست‌ خود قرار می‌گیرید.

خود را جای کسی بگذارید که برای اولین بار برنامه شما را به طور اتفاقی گوش می‌دهد. آیا پیگیری محتوای برنامه برای وی ساده است؟ آیا خود و موضوع برنامه‌تان را به شکل کوتاه و سریع معرفی کرده‌اید؟ آیا اطلاعات به طور دقیق و به شیوه‌ای جذاب ارائه شده است؟ آیا می‌توانید از قطعه آهنگ‌های کوتاه یا ترانزیشن‌های صوتی برای تنفس در بین صحبت‌های طولانی استفاده کنید؟ بخش‌های مقدمه (intro) و پایان‌بندی (outro) چه مدت زمانی دارند؟

موارد و نکات زیادی وجود دارد که باید لحاظ شود. بهترین روش این است که هنگام طرح‌ریزی ساختار اپیزود خود پادکست‌های برتر را الگو قرار دهید. به تعدادی از پادکست‌های برتر و هم‌صنف خود با نگاه انتقادی گوش دهید. آیا روند یا مضامین مشترکی در بین همه آنها استفاده شده است؟ آنها برای ایجاد یک تجربه شنیداری بهینه که به طور آهسته و پیوسته از بخشی به بخش دیگر جریان می‌یابد، چه کارهای انجام داده‌اند؟

برنامه‌ریزی برای ساختار اپیزودهای خود

در صورتی که تازه‌کار هستید، الگوگیری کمک می‌کند تا ساختار اپیزود خود را به شکل نسبتاً ساده و قابل فهم حفظ کنید. اگر مجبور هستید هر هفته ساعت‌ها وقت صرف ویرایش اپیزودها و پست‌پروداکشن کنید، پادکست شما بیش از یک ماه دوام نخواهد آورد. همیشه این امکان برای‌تان در آینده فراهم است تا همگام با افزایش مخاطبان، ساختار اپیزود خود را به‌روز کنید.

بخش 3: تجهیزات و نرم‌افزار ساخت پادکست

خوشبختانه برای راه‌اندازی پادکست به تجهیزات گران‌قیمت یا دانش فنی زیادی نیاز ندارید. در ابتدای کار مقداری پول لازم است، اما وقتی سرمایه‌گذاری اولیه را انجام دادید به چیز دیگری نیاز نخواهید داشت. در صورت نگهداری و مراقبت صحیح، تجهیزات باکیفیت عمر طولانی خواهند داشت. در شروع کار تنها به این لوازم نیاز دارید:

  • دستگاه لپ‌تاپ یا کامپیوتر
  • میکروفون
  • هدفون
  • نرم‌افزار ضبط
  • نرم‌افزار ویرایش

فهرست لوازمی که به صورت روزانه در Podcast.co برای تولید پادکست و محتوای یوتیوب استفاده می‌شود، در ادامه معرفی خواهد شد. تا حد امکان تجهیزات و لوازمی که نیازمند بودجه محدود هستند، معرفی شده‌اند، بنابراین اگر مجبور هستید که هزینه‌ها را به حداقل برسانید باید با پیروی از توصیه‌های ما یک سیستم ضبط درخور و شایسته را تهیه کنید.

لپ‌تاپ/ کامپیوتر

توصیه خاصی در رابطه با این دستگاه نداریم، اما چند نکته وجود دارد که درخور توجه است. نخست آنکه دستگاه مورد استفاده از فضای ذخیره‌سازی و قدرت پردازش کافی برای ذخیره فایل‌های صوتی بزرگ WAV و اجرای نرم‌افزار ویرایش برخوردار باشد. اگر لپ‌تاپ شما در اواخر عمر مفید خود قرار دارد، احتمالاً نمی‌تواند به خوبی از پس انجام کارها برآید.

توجه: به خاطر داشته باشید که اگر مترصد ضبط پادکست ویدیویی هستید، به فضای ذخیره‌سازی و قدرت پردازش بیشتری نسبت به ضبط اپیزودهای فقط صوتی نیاز دارید.

انتخاب میکروفون

متأسفانه میکرون داخلی لپ‌تاپ توقعات را برآورده نمی‌کند. بنابراین میکروفون‌های برتر متناسب با بودجه‌های مختلف در ادامه معرفی می‌شود. اما قبل از پرداختن به این موضوع لازم است تفاوت بین میکروفون‌های USB و XLR و اینکه چرا دومی به یک رابط صوتی نیاز دارد را توضیح دهیم.

میکروفون USB: این نوع میکروفون‌ها مستقیماً به پورت USB لپ‌تاپ یا کامپیوتر وصل می‌‌شوند و به تجهیزات دیگری نیاز ندارند. با توجه به استفاده سهل و آسان، این وسایل برای افراد مبتدی ایده‌آل هستند اما کیفیت صدای آنها به خوبی میکروفون‌های XLR نیست.

میکروفون XLR: معمولاً پادکسترها پس از مدتی کار با میکروفون USB سراغ میکروفون‌های XLR می‌روند. XLR اتصال استاندارد مورد استفاده در دنیای حرفه‌ای صداست. این میکروفون یک کانکتور سه پین دارد که باید به یک نوع رابط صوتی مثل میکسر (و نه مستقیماً رایانه) وصل شود.

رابط صوتی: قطعه‌ای سخت‌افزاری است که قابلیت‌های صوتی کامپیوتر را با امکان اتصال یک میکروفون حرفه‌ای XLR گسترش و بهبود می‌بخشد.

با پایان این توضیحات کوتاه در زمینه تولید صدا، برترین میکروفون‌های پادکست حضورتان معرفی می‌شود:

Samson Q2U (USB و XLR – قیمت 50 پوند/ 70 دلار)

میکروفون Samson Q2U بسیار کاربردی است

Q2U یک میکروفون بسیار پرکاربرد با توجه به امکان هر دو اتصال USB و XLR است. کیفیت صدا نسبت به قیمت آن عالی است و با خرید یک رابط صوتی می‌توانید از اتصال USB به XLR ارتقا دهید. یکی از مزایای خرید این وسیله، وجود هدفون‌ اختصاصی و سایر لوازم جانبی ضبط است.

 ‍Rode NT-USB Mini (USB – 99 پوند/ 120 دلار)

میکروفون NT-USB Mini برای افراد مبتدی

میکروفون NT-USB Mini کیفیت صدای استودیویی مشابه با برادر بزرگ‌تر خود را در طراحی بسیار کوچک‌تر و سبک‌تر ارائه می‌دهد. شرکت Rode سال‌هاست که در زمینه میکروفون‌های پادکست پیشرو بوده و Mini یکی از مقرون به‌صرفه‌ترین گزینه‌های آن برای افراد مبتدی است.

Blue Yeti (USB- 119 پوند/ 125 دلار)

میکروفون Blue Yeti

Yeti یک میکروفون USB منعطف، پرکاربرد و محبوب در میان یوتیوبرها و پادکسترهاست. این میکروفون تنظیمات مختلفی دارد، به طوری که می‌توانید صدای خود و میهمان‌تان را همزمان روی یک میکروفون ضبط کنید یا در صورت لزوم آن را در مرکز حلقه‌ای‌شکل از افراد قرار داده و برای پادکست‌های میزگرد روی گزینه «چندجهته» (360 درجه) تنظیم کنید.

انتخاب هدفون

استفاده از هدفون به رفع ایرادات تولید پادکست کمک می‌کند. هدفون، کنترل کامل روی صدا را فراهم می‌کند تا بتوانید تغییرات را به سرعت اعمال کنید (مثلاً نزدیک‌تر یا دورتر شدن به/از میکروفون). همچنین با استفاده از هدفون مطلع می‌شوید که صداهای پس‌زمینه محیطی را دریافت می‌کنید یا خیر.

اگر آماده سرمایه‌گذاری روی هدفون‌های اختصاصی نیستید، می‌توانید از هدفون‌های معمولی استفاده کنید. اما در این حالت کیفیت صدا خوب نخواهد بود و باید دوباره چِک کنید که در حین ضبط صدای نویز از میکروفون شنیده نشود.

نکته: هندزفری اپل ایرپاد (Apple AirPods) صدای نسبتاً بدی دارد و در صورت امکان از آن اجتناب کنید!

اگر علاقه‌مند به خرید هدفون پادکست اختصاصی هستید، وسیله‌ای تهیه کنید که راحتی و آرامش را به ارمغان آورد. بالشتک‌های پددار و ایرپدهای بزرگ هدفون از متعلقات ضروری برای جلسات ضبط طولانی هستند.

توصیه ما استفاده از هدفون RØDE NTH-100 (قیمت 149 دلار) است. این وسیله مجهز به پدهای خنک‌کننده داخلی است که از داغ شدن ناخوشایند گوش‌ها حین ضبط جلوگیری می‌کند.

لوازم جانبی اختیاری

اگر بودجه بیشتری در اختیار دارید، می‌توانید روی تجهیزات جانبی ضبط سرمایه‌گذاری کنید. این لوازم ضروری نیستند، اما هریک تا حدی به افزایش کیفیت صدا کمک می‌کنند.

پایه میکروفون بهترین موقعیت را برای ضبط بهینه صدا فراهم می‌کند.

پایه میکروفون یا بازوی بوم: پایه (استند) میکروفون روی زمین قرار گرفته و بازویی بوم به میز وصل می‌شود. در این صورت تنظیم موقعیت میکروفون به سادگی انجام می‌شود و می‌توانید مطلوب‌ترین موقعیت را برای ضبط بهینه صدا (چه در حالت نشسته و چه ایستاده) بدون نیاز به خم شدن پیدا کنید.

نصب لرزه‌گیر برای جلوگیری از شنیدن صداهای مزاحم

لرزه‌گیر: اگر پایه یا بازوی بوم میکروفون را خریداری کرده باشید، به یک لرزه‌گیر (شاک‌مانت) نیاز خواهید داشت. در غیاب لرزه‌گیر اگر پایه یا بازوی میکروفون حرکت داده شده یا تصادفاً ضربه‌ای به آن زده شود، صدای لرزش بلندی به گوش خواهید رسید. نصب لرزه‌گیر از شنیدن این صداهای مزاحم جلوگیری می‌کند.

نصب پاپ‌فیلتر برای حذف صداهای سخت

پاپ‌فیلتر: نصب پاپ‌فیلتر (فیلتر داخلی) به حذف صداهای سخت و انفجاری حروف «p» و «b» که هنگام صحبت در میکروفون ایجاد می‌شوند، کمک می‌کند. این لوازم در مجموع صدایی نرم‌تر و ملایم‌تر با حداقل صداهای انفجاری و ناگهانی را ایجاد می‌کنند.

فیلتر بازتاب انعکاس صدا را حذف می‌کند

فیلتر بازتاب: فیلتر بازتاب کمک می‌کند تا بدون نیاز به عایق‌بندی کل اتاق، پژواک و انعکاس صدا را حذف کنید. این فیلتر در پشت میکروفون قرار گرفته و امواج صوتی سرگردان را جذب می‌کند. فیلترهای بازتاب معمولاً بسیار بزرگ و حجیم هستند و چهره شما را از دید دیگران پنهان می‌کنند، بنابراین برای پادکست‌های ویدیویی مناسب نیستند.

برترین نرم‌افزارهای ضبط پادکست

برای تحقق پادکست خود به نرم‌افزار ضبط نیاز دارید. نوع نرم‌افزار انتخابی به قالب برنامه بستگی دارد. اگر در حال ضبط انفرادی یا مصاحبه حضوری با یک میهمان هستید، نرم‌افزارهای ضبط ابتدایی کفایت می‌کند. اما اگر مشغول ضبط مصاحبه با میهمانان از راه دور هستید، به نرم‌افزاری نیاز دارید که صدای هر دو طرف گفتگو (صوتی و تصویری) را ضبط کند.

چند گزینه رایگان و پولی وجود دارد که استفاده از آنها را به دیگران توصیه می‌کنیم:

ابزارهای ضبط پادکست‌ انفرادی و مصاحبه‌ حضوری

ابزارهای کاربردی برای ضبط پادکست‌

پادکستل (Podcastle): پادکستل، ابزاری عالی برای ضبط انفرادی یا مصاحبه‌های تصویری از راه دور توسط لپ‌تاپ یا حتی گوشی آیفون است. به لطف رابط بصری این نرم‌افزار می‌توانید محتوای آماده انتشار را بدون سوئیچ کردن بین تب‌ها ایجاد کنید.

اودسیتی (Audacity): نرم‌افزاری رایگان و ساده که کاربری آن از همان ابتدا آسان است. اودسیتی احتمالاً بهترین برنامه صوتی رایگان برای افراد تازه‌کار جهت ضبط و ویرایش برنامه‌ها در سیستم‌عامل‌های ویندوز، مک و لینوکس است.

گاراژبند (GarageBand): نرم‌افزاری رایگان و اختصاصی برای کامپیوترهای مک که اغلب نیازهای ضبط صدا را به خوبی برآورده می‌کند. این برنامه از انعطاف‌پذیری و رابط کاربری مدرن‌تری نسبت به اودسیتی برخوردار است.

توجه: اودسیتی و گاراژبند برای ضبط بخش‌های آغازین (intros) و پایانی (outros) پادکست نیز عالی هستند.

ابزارهای ضبط مصاحبه‌ از راه دور

زوم (Zoom) 

 به لطف برخورداری از قابلیت ضبط داخلی، زوم یک ابزار عالی برای مصاحبه‌های از راه دور است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که روی دکمه «ضبط» (Record) در نوار ابزار پایین صفحه کلیک کنید. به خاطر داشته باشید که فایل‌های صوتی و تصویری به طور خودکار فشرده می‌شوند تا کیفیت به طرز محسوسی کاهش یابد. اما از آنجا که استفاده از زوم رایگان و ساده است، محبوب‌ترین ابزار در بین پادکسترهای مبتدی محسوب می‌شود.

ریورساید (Riverside.fm)

 ریورساید با هزینه اشتراک ماهانه 19 دلار به شما امکان می‌دهد صدا و تصویر را با کیفیت بسیار بالاتری نسبت به زوم ضبط کنید. صدا به صورت محلی ضبط می‌شود، به این معنا که تحت فشرده‌سازی قرار نمی‌گیرد و همچنین از اتصالات ضعیف وای‌فای که باعث بروز اشکالات فنی و قطع موقت صدا می‌شود، جلوگیری می‌کند.

اسکوادکست (Squadcast) 

با هزینه اشتراک ماهانه 40 دلار، این برنامه عملکردی مشابه با ریورساید را بدون افت کیفیت ضبط صدا و تصویر ارائه می‌دهد. استفاده از رابط کاربری آن ساده‌تر است و همچنین از قابلیت «اتاق سبز» (Green Room) بهره می‌برد که به کاربر اجازه می‌دهد قبل از شروع مصاحبه همه چیز را با میهمان کنترل و سازماندهی کند. اما اگر بخواهید همزمان صدا و تصویر را ضبط کنید، هزینه آن تا حد قابل توجهی بالا خواهد رفت.

نکاتی برای بهبود کیفیت صدا حین ضبط

پس از جمع‌آوری تجهیزات مورد نیاز، آنها را در یک فضای مناسب مستقر کنید. حتی بهترین تجهیزات ضبط دنیا نیز از دریافت صداهای محیطی یک اتاق کار شلوغ یا کافه‌ای پرسروصدا مصون نیستند. لازم نیست کل اتاق‌ها را عایق صوتی کنید، اما مطمئن شوید که فضایی آرام و دلپذیر عاری از صداهای مزاحم پس‌زمینه را انتخاب کرده‌اید. رعایت چند نکته کمک می‌کند تا به بهترین کیفیت صدا در طول جلسات ضبط دست پیدا کنید:

  • کامپیوتر، پنکه یا سایر لوازم که سروصدای زیادی ایجاد می‌کنند را به اتاق دیگری منتقل کنید.
  • ضبط صدا در یک اتاق فرش‌شده به کاهش پژواک و بازتاب صدا کمک می‌کند.
  • میکروفون را به اندازه پهنای یک دست از دهان خود نگه دارید.
  • هنگام ضبط از خوردن غذا یا جویدن آدامس خودداری کنید.
  • اگر به سرفه یا عطسه نیاز پیدا کردید، میکروفون را از دهان خود دور کنید تا صداهای ناهنجار شنیده نشود.
  • نکات را به صورت تیتروار از قبل بنویسید تا در مسیر صحیح باقی بمانید.
  • حواس‌تان به صداهای «اوم» و «آه» یا دیگر مکث‌های درنگ‌آوایی که از روی عادت به زبان می‌آورید، باشد.

رعایت نکات برای بهبود کیفیت صدا

برترین نرم‌افزارهای ویرایش پادکست

امکان ویرایش رایگان اپیزودها با استفاده از اودسیتی یا گاراژبند وجود دارد، اما این ابزارهای چندمنظوره جزو برنامه‌های تخصصی ویرایش پادکست نیستند و لذا ممکن است بخش‌هایی از فرآیند را بسیار زمان‌بر کنند تا جایی که خیلی از افراد مبتدی، کار با این برنامه‌ها را دشوار و خسته‌کننده توصیف کرده‌اند.

جهت صرفه‌جویی در وقت و انرژی قویاً توصیه می‌شود از ابزارهای پولی که به طور تخصصی برای ویرایش پادکست ساخته شده‌اند، استفاده کنید. دو پلتفرم برتر در این زمینه عبارتند از:

برنامه اولیتو برای ویرایش پادکست

اولیتو (Alitu) 

با هزینه اشتراک ماهانه 32 دلار و در اختیار داشتن یک رابط کاربری ساده و آسان، اولیتو بخش عمده‌ای از فرآیند ویرایش را خودکار می‌کند. فقط کافی است فایل‌های ضبط‌شده را در محل صحیح کشیده و رها کنید (drag & drop)، موسقی را اضافه و در زمان مناسب به تدریج محو کنید تا کار به پایان برسد. وقتی اپیزود آماده پخش شد، می‌توانید مستقیماً آن را با یک کلیک در همه دایرکتوری‌های پادکست منتشر کنید. این برنامه نیازمند پرداخت هزینه اشتراک است، اما با توجه به صرفه‌جویی در زمان هزینه‌های خود را جبران می‌کند. یکی از مزایای اولیتو این است که می‌توانید برای ضبط نیز از آن استفاده کنید، اما به خاطر داشته باشید که هنوز فاقد قابلیت ضبط تصویری است.

برنامه دسکریپت برای جداسازی صدا و تبدیل به متن


دسکریپت (Descript)

 با هزینه ماهانه 12 دلار، دسکریپت صدای افراد را جداسازی و به متن تبدیل می‌کند. این برنامه به شما امکان می‌دهد فایل‌های صوتی را طوری دستکاری کنید که گویی در حال ویرایش نسخه متنی در یک پردازشگر ورد هستید. یک یا دو جمله را حذف کنید و دسکریپت به طور خودکار فایل را کوتاه می‌کند تا صدای ضبط‌شده صاف و طبیعی به نظر برسد. این برنامه برخلاف اولیتو اپیزودها را به طور خودکار ایجاد و منتشر نمی‌کند، اما اگر به ویرایش دقیق نیاز داشته باشید، کنترل و انعطاف‌پذیری بیشتری به شما می‌بخشد.

ویرایش پادکست‌های تصویری

اگر با برنامه‌های زوم، ریورساید یا اسکوادکست اقدام به ضبط ویدیویی کرده باشید، باید از ابزار ویرایش ویدیو به جای ابزارهای صوتی استفاده کنید.

توصیه ما استفاده از نرم‌افزار ادوبی پریمیر پرو (Adobe Premiere Pro) با هزینه اشتراک ماهانه 19 دلار است.

استفاده از نرم‌افزار ادوبی پریمیر پرو برای ویرایش پادکست‌های تصویری

این برنامه اساساً یک نوع فتوشاپ برای ویدیوهاست و بنابراین ابتدا مدتی طول می‌کشد تا به آن عادت کنید، اما به دلایلی محبوب‌ترین ویرایشگر فایل‌های تصویری است. در این برنامه قادر خواهید بود ویدیوهای بلند را ایجاد کرده و ویدیوهای کوتاه‌تر را برای تبلیغ اپیزودهای خود بر روی رسانه‌های اجتماعی بسازید. 

در صورت رضایت از ویرایش اپیزود نهایی می‌توانید از فایل «پریمیر پرو» در هر دو فرمت صوتی و ویدیویی خروجی بگیرید. فایل تصویری را در یوتیوب و نسخه صوتی آن را در دایرکتوری‌هایی چون اپل و اسپاتیفای بارگذاری کنید. 

امکان استفاده رایگان و آزمایشی این برنامه قبل از ارتقا به نسخه پولی برای 7 روز وجود دارد.

برون‌سپاری ضبط، ویرایش و پُست‌پروداکشن

برای خیلی از کارآفرینان و مشاغل، امکان راه‌اندازی و ویرایش یک پادکست هفتگی با توجه به محدودیت زمانی وجود ندارد و بنابراین می‌توان کل فرآیند تولید را به یک آژانس تولید پادکست محول کرد.

تنها کاری که باید انجام دهید این است که پشت میکروفون بنشینید، صحبت کنید و امور دیگر از ویرایش و برندسازی گرفته تا توزیع و بازاریابی را به شرکت همکار واگذار کنید.

پلتفرم Podcast.co از طریق بازوی تولیدی خود (Cue Podcasts)، بسته‌های کامل تولید پادکست را عرضه می‌کند. اگر می‌خواهید بدون هرگونه دردسر نهایت استفاده را از قدرت پادکست‌ها ببرید، با برون‌سپاری تولید به تیمی از متخصصان یک برنامه فوق‌العاده را راه‌اندازی کنید.

فارغ از نیازها و ملزومات‌، پلتفرم فوق امکانات زیر را در اختیار شما قرار می‌دهد:

  • تحقیقات بازاری
  • ایده‌پردازی پادکست
  • منبع‌یابی میزبان
  • استخدام استودیو
  • رزرو میهمان
  • ضبط و ویرایش حرفه‌ای و باکیفیت
  • میزبانی (هاستینگ) و توزیع
  • بازاریابی و تبلیغات

بخش 4: تولید پادکست

پس از تعیین نقشه راه، ساختار و تجهیزات زمان آن رسیده که تولید را شروع کنید. در این بخش همه نکاتی که برای ساخت پادکست نیاز دارید را شرح خواهیم داد.

با پادکست‌های ویدیویی و مزایای آنها آشنا شوید!

ساخت تیزر پادکست

تیزرهای پادکست، اهمیت فزاینده‌ای در جذب شنوندگان جدید و ایجاد فرصت‌های موفقیت احتمالی برنامه پیدا کرده‌اند.

تیزر، یک کلیپ صوتی (یا تصویری) کوتاه است که با ارائه اطلاعات مختصر و مفید، برنامه را معرفی می‌کند. هدف از ساخت تیزر، جذب شنوندگان بالقوه بدون الزام به خواندن توضیحات و تشویق آنها به دیدن برنامه و عضویت در آن است.

به علاوه تیزر می‌تواند حضور پادکست در دایرکتوری‌هایی چون اسپاتیفای و اپل پادکستز را قبل از پخش نخستین اپیزودهای برنامه رقم بزند. با تیزر می‌توانید ضمن تبلیغ برنامه توجه بینندگان قبل از موعد انتشار رسمی آن را جلب کنید.

تیزر پادکست برای تبلیغ متقابل (cross-promotion) نیز استفاده می‌شود، مشروط به آنکه خیلی طولانی نباشد. می‌توان تیزر را در بخش تبلیغات سایر پادکست‌ها گنجاند تا به این ترتیب مخاطبان آنها با برنامه شما آشنا شوند (اطلاعات بیشتر در بخش بازاریابی پادکست توضیح داده می‌شود)

مدت زمان تیزر پادکست چقدر باید باشد؟

رمز تولید یک تیزر خوب برای پادکست، زمان کوتاه آن است.

  • حداقل 30 ثانیه
  • یک دقیقه ایده‌آل است.
  • حداکثر 2 دقیقه

چه مواردی باید در تیزر گنجانده شود؟

  • معرفی خود: چه کسی هستید؟
  • نام پادکست چیست؟
  • موضوع پادکست چیست؟
  • چرا دیگران باید به این پادکست گوش دهند؟
  • از کجا می‌توان این پادکست را پیدا کرد؟ (مکان دسترسی به پادکست‌ها و عضویت در آنها برای اطلاع از جدیدترین اپیزودها)

نیازی نیست سؤالات به ترتیب فوق پاسخ داده شود، اما نکته مهم این است که به همه نکات پرداخته شود. با توجه به محدودیت زمانی بهتر است متن تیزر خود را نوشته و ویرایش کنید تا زمانی که نظرتان جلب شود. وقتی شخصاً در حال خواندن متن و ضبط آن هستید، می‌توانید با استفاده از نرم‌افزار ویرایش موسیقی موردنظر را اضافه کنید تا آماده انتشار شود.

نمونه‌هایی از تیزر پادکست

اگر با برنامه‌های زوم، ریورساید یا اسکوادکست اقدام به ضبط تصویری کرده‌اید، باید از نرم‌افزار ویرایش تصویر به جای ابزارهای ویرایش صوت استفاده کنید.

  • Reimagine Trailer
  • Conversations With Coleman Trailer 
  • The Kempcast Trailer
  • The Happiness Lab Trailer
  • Ninetwentynine Trailer
  • Horse Trailer

یافتن و رزرو میهمانان پادکست

اگر قصد مصاحبه با میهمانان را ندارید، از این بخش عبور کنید. اما اگر برای ضبط اپیزودهای خود به این کار نیاز دارید، لازم است یک استراتژی مؤثر برای پیدا کردن میهمانان و ارتباط‌گیری با آنها اتخاذ کنید. به همان اندازه که شما برای وقت خود ارزش قائل هستید، میهمانان نیز برای وقت‌شان ارزش قائلند. بنابراین بهتر است با کارآمدی و سازماندهی بهتر عمل کنید.

پیدا کردن میهمان پادکست

اساساً فرآیند پیدا کردن میهمان شامل اقداماتی است که قبل از ضبط اتفاق می‌افتد. ارتباط‌گیری اولیه، استفاده از سیستم رزرو میهمان، ابزار تقویم، ایمیل یا مطلبی که از قبل برای میهمان ارسال می‌شود و آماده‌سازی قبل از مصاحبه از جمله این اقدامات است.

جزئیات کوچک و کانال‌های ارتباطی در مرحله پیش از مصاحبه می‌تواند تأثیر زیادی در انجام یک مصاحبه لذت‌بخش داشته باشد.

با MatchMaker.fm میهمانان مناسب را سریع‌تر پیدا کنید

یکی از زمان‌بَرترین بخش‌های فرآیند، شناسایی میهمانان مناسب در وهله نخست است. در شرایط ایده‌آل تمایل دارید میهمانانی با پیشینه و سوابق خوب که تجربه زیادی در زمینه ضبط مصاحبه‌ دارند را پیدا و دعوت کنید.

MatchMaker.fm در این زمینه بسیار موفق عمل می‌کند. این پلتفرم آنلاین و رایگان، پادکسترها را به میهمانان عالی و فوق‌العاده وصل می‌کند. اگر در جستجوی سریع کارشناسان خبره برای برنامه خود هستید، تنها با چند کلیک این کار را انجام می‌دهید. 

اولین گام در این پلتفرم ایجاد پروفایل (نمایه) برای پادکست‌تان است که می‌توانید طرح جلد، توضیحات پادکست و شعار خود را به آن اضافه کنید.

ایجاد پروفایل برای پادکست

پس از ایجاد پروفایل پادکست می‌توانید در پایگاه داده‌ای شامل بیش از 30 هزار میهمان بالقوه جستجو کنید. استفاده از فیلترهای تخصصی سریع‌ترین راه برای محدود کردن نتایج جستجوست. میهمانان براساس دسته‌بندی موضوع، مکان جغرافیایی، زبان و سایر موارد فیلتر می‌شوند.

پیدا کردن میهمانان مناسب برای پادکست

اگر میهمانان مناسب و موردنظر را پیدا کردید، با کلیک کردن روی آیکن قلب در پروفایل‌شان بلافاصله آنها را به علاقه‌مندی‌های خود (favorites) اضافه کنید. توصیه می‌شود در شروع کار لیستی از 10 تا 15 میهمان مناسب را تهیه کنید (قرار نیست همه به دعوت شما پاسخ مثبت دهند!). پس از تهیه لیست علاقه‌مندی‌های خود می‌توانید مستقیماً از طریق MatchMaker با این افراد تماس گرفته و آنها را به برنامه دعوت کنید.

نحوه دعوت میهمانان به پادکست

قرار نیست همه افراد به دعوت شما برای مصاحبه پاسخ مثبت دهند. به خاطر داشته باشید که پرطرفدارترین میهمانان پادکست به احتمال زیاد هر روز چند تقاضا برای مصاحبه دریافت می‌کنند. بنابراین دعوت‌نامه شما باید از کیفیت بالایی برخوردار باشد تا آن را از دیگران متمایز کند.

لازم است بدانید در پی چه نوع میهمانی هستید، چرا به دنبال آنها هستید و با حضورشان در برنامه می‌خواهید به چه هدفی برسید. همه این نکات باید در یک پیام ارتباطی مختصر و دقیق نوشته شود.

این امر به ویژه هنگام برقراری ارتباط با نخستین میهمانان برنامه اهمیت دارد. از آنجا که هنوز هیچ اپیزودی برای گوش دادن در دسترس میهمانان بالقوه قرار ندارد، احتمال کمتری می‌رود که دعوت شما را بپذیرند. جهت غلبه بر این مشکل باید اطلاعات کافی را به میهمان عرضه کنید تا متوجه شود که مصاحبه ارزش وقت گذاشتن را دارد. 

از ارسال دعوت‌نامه‌های کلی و مشابه برای همه میهمانان خودداری کنید. پیام‌های کلی که به شیوه برش و چسباندن (Cut and paste) ایجاد شده‌اند، احتمال دریافت پاسخ کمتری دارند. برای نقطه شروع از الگوی زیر در وب‌سایت MediaEquipt استفاده کنید.

الگوی ارتباط‌گیری با میهمان پادکست

موضوع: درخواست مصاحبه: [نام پادکست شما]

سلام [نام]

نام من [نام شما] است و میزبان [نام پادکست شما] پادکستی در مورد [موضوع شما (حالت ایده‌ال یک جمله است)] هستم. من به صحبت‌های شما در [پادکست دیگر، رسانه‌های اجتماعی، پلتفرم و غیره] گوش داده‌ام و مایلم شما را به برنامه دعوت کنم.

معتقدم حضور شما ارزش زیادی برای مخاطبان ما خواهد داشت. ما عاشق [برنامه/ کتاب/محصول] شما و کاری که در آن [زمینه، حوزه] انجام داده‌اید، هستیم.

ما می‌توانیم به [تبلیغ کتاب، محصول، برنامه و ...] شما کمک کنیم و علاقه داریم این اثر را در اپیزود آینده معرفی کنیم.

مصاحبه‌ها معمولاً حدود [x] دقیقه طول می‌کشند و از طریق [زوم، تلفن و ...] انجام می‌شوند.

آیا علاقه‌ای به این مصاحبه دارید؟

فوق‌العاده است اگر پاسخ شما را بشنویم. می‌دانم که احتمالاً سرتان خیلی شلوغ است و بنابراین درک می‌کنم اگر مجبور به رد این دعوت شوید.

تاریخ‌های در دسترس را اینجا مشاهده کنید [پیوند به تقویم رزرو]

موفق باشید.

[نام و لقب شما]

پادکست خیریه؛ راهی برای افزایش آگاهی اجتماعی

استفاده از ابزار تقویم برای رزرو مصاحبه

فرض می‌کنیم که یک دعوت‌نامه خوب و دقیق ارسال کرده‌اید و میهمان موافقت کرده که در برنامه شما حضور پیدا کند. قدم بعدی‌‌تان چیست؟

اگر مراقب نباشید، این بخش می‌تواند زمان زیادی را تلف کند. گاهی اوقات ایمیل‌های زیادی رد و بدل می‌شوند تا زمان دقیق ضبط مشخص شود. این می‌تواند برای شما و میهمان‌تان بسیار خسته‌کننده باشد و نخستین برداشت ذهنی آنها  نسبت به شما را خراب کند.

برای پیشگیری از بروز این مشکل از برنامه‌های تقویم و زمان‌بندی مثل Calendly یا ScheduleOnce استفاده کنید. این برنامه‌ها به وضوح نشان می‌دهند که در چه زمان‌هایی وقت خالی دارید و براین اساس میهمانان می‌توانند یک زمان را انتخاب و فوراً در برنامه مصاحبه خود رزرو کنند. در این صورت دیگر خبری از رد و بدل شدن ایمیل‌های متوالی نخواهد بود.

توصیه‌هایی به میهمانان برای جلوگیری از مشکلات فنی

ارسال ایمیل به میهمانان، یک یا دو روز قبل از موعد ضبط برنامه، یک راه عالی برای به حداقل رساندن احتمال مشکلات فنی است. این ایمیل حاوی راهنمایی‌ها و تذکرات ساده است تا اطمینان حاصل شود که میهمانان همه تجهیزات را مستقر کرده و آماده پیوستن به گفتگو هستند.

در پلتفرم Podcast.co، ضبط مصاحبه‌های از راه دور با میهمانان با استفاده از ریورساید Riverside.fm انجام می‌شود. این پلتفرم 48 ساعت قبل از ضبط مصاحبه تذکرات زیر را برای میهمانان خود ارسال می‌کند:

  1. ساکت‌ترین اتاق در خانه/ دفتر خود را پیدا کنید.
  2. از وجود اتصال/ سیگنال اینترنت قوی در خانه یا دفتر خود مطمئن شوید.
  3. گوشی خود را خاموش کرده یا در حالت سایلنت (بی‌صدا) قرار دهید.
  4. در صورت داشتن میکروفون USB از اتصال آن مطمئن شوید.
  5. در حین ضبط از هدفون استفاده کنید (این از پژواک صدا جلوگیری می‌کند).
  6. هر برنامه دیگری که ممکن است در طول ضبط نویز ایجاد کند را ببندید.
  7. اگر با مشکلی حین ضبط مواجه شدید، برنامه ریورساید را رفرش کنید.

اگر سؤالی در این خصوص دارید یا نیازمند تنظیمات دستی هستید به ما اطلاع دهید!

این تذکرات معمولاً به رفع مشکلات احتمالی ضبط کمک می‌کند. در صورت استفاده از نرم‌افزارهای دیگر ضبط مثل زوم، اسکایپ، اسکوادکست یا زنکستر، تذکرات فوق را متناسب با آنها تغییر دهید.

ویرایش اپیزودهای ضبط‌شده (معروف به پُست‌پروداکشن)

افراد تازه‌کار اغلب در زمینه ویرایش یا پُست‌پروداکشن (post-production) مشکل دارند. این دشوارترین و پرزحمت‌ترین مرحله فرآیند است، اما انجام صحیح آن تفاوت زیادی در محصول نهایی ایجاد می‌کند. ویرایش، حس طراوت و تازگی را به اپیزودهای شما می‌بخشد.

پس از پایان ضبط نخستین پادکست خود احتمالاً علاقه ندارید که بنشینید و دوباره از ابتدا به آن گوش دهید. اما اگر برنامه تک‌نفره‌ای را اجرا می‌کنید، باید این کار را انجام دهید.

پُست‌پروداکشن کمک به بهبود پادکست شما می‌کند

هیچکس در بدو امر دوست ندارد به صدای خود گوش دهد (حتی یک تفسیر علمی در این باره وجود دارد). اما نگران نباشید، چونکه به سرعت با این قضیه کنار خواهید آمد.

با این وصف، چه محتوایی باید ویرایش شود؟ احتمالاً مایل هستید تا بخش‌های زیر را حذف کنید:

  • سکوت طولانی
  • عطسه و سرفه‌
  • سخنان هجو و بیهوده که چیزی به برنامه اضافه نمی‌کنند.
  • هر بخش ناجور و ناخوشایند مصاحبه
  • صداهای «اوم» و «آه» (همه نه، فقط بدترین موارد)
  • سخنان زشت و ناسزا (فقط اگر می‌خواهید برنامه خود را پاک و پاکیزه نگه دارید!)

شاید هم مایل باشید موارد زیر را به برنامه اضافه کنید:

  • مقدمه و پایان‌بندی از پیش‌ضبط‌شده 
  • آهنگ/ موسیقی ابتدایی و پایانی

نحوه این ویرایش‌ها به نرم‌افزار مورد استفاده بستگی دارد (برترین آنها در ادامه معرفی می‌شوند). اما برای صرفه‌جویی در زمان همیشه باید الگوهای ویرایش از پیش‌تعیین‌شده - که با هر بار پست‌پروداکشن به طور خودکار اعمال خواهند شد - را برای اپیزودهای خود به کار گیرید.

خروجی گرفتن از فایل نهایی

در صورت رضایت نهایی از نوع صحیح فایل صدا در نرخ بیت (bit rate) مناسب جهت انتشار در دایرکتورهای پادکست نظیر اپل پادکستز خروجی بگیرید.

نوع فایل: همیشه از اپیزودهای خود به صورت MP3 خروجی بگیرید تا از مشکلات بعدی انطباق‌پذیری جلوگیری شود.

نرخ بیت: از نرخ 64 کیلوبیت بر ثانیه (مونو) برای پادکست‌های گفتاری استفاده کنید، اما از 128 یا 192 کیلوبیت بر ثانیه (استریو) برای پادکست‌هایی که دارای المان‌های متعدد طراحی صدا هستند، بهره گیرید.

بارگذاری و انتشار اپیزودها

توجه: این بخش اساساً یک راهنمای گام به گام در مورد بارگذاری پادکست در پلتفرم Podcast.co است.

پس از ضبط و ویرایش تیزر و نخستین اپیزود خود باید فایل‌ها را روی اینترنت بارگذاری (آپلود) کنید. این نقطه ورود میزبان (هاست) پادکست است. می‌توانید پس از بارگذاری تعداد نامحدودی از اپیزودها بر روی Podcast.co، برنامه خود را فقط با یک کلیک در همه پلتفرم‌های بزرگ پادکست شامل اسپاتیفای، اپل، گوگل پادکستز، استیتچر، پاکت کستز و غیره توزیع کنید!

ایجاد حساب کاربری در Podcast.co

خدمات‌دهندگان میزبانی (هاستینگ) پادکست در بازار فراوان هستند، اما توجه داشته باشید که ارزان‌ترین گزینه‌ها همیشه بهترین آنها نیستند. خیلی از این خدمات‌دهندگان فاقد ویژگی‌ها و ابزارهای اضافی لازم برای حداکثررسانی رشد هستند.

در این میان پلتفرم Podcast.co برای کمک به سازندگان در همه سطوح، از پادکسترهای انفرادی گرفته تا شبکه‌های رسانه‌ای سنتی، طراحی شده است. فقط با پرداخت 19 دلار در ماه می‌توانید به مجموعه کاملی از ابزارها و امکانات حرفه‌ای زیر برای جذب شنوندگان بیشتر دسترسی پیدا کنید:

  • توزیع برنامه فقط با یک کلیک در پلتفرم‌های بزرگ پادکست
  • تجزیه و تحلیل شهودی و قابل اطمینان مطابق با IAB
  • پشتیبانی عالی توسط انسان‌ و نه ربات‌
  • پخش‌کننده‌های صوتی با قابلیت سفارشی‌سازی و دکمه‌های اشتراک (عدم نیاز به کدنویسی)
  • صفحه خانگی اختصاصی پادکست با قابلیت سفارشی‌سازی کامل
  • ادغام با زاپیر (Zapier) برای خودکارسازی گردش کار تولید و تبلیغ
  • یک ابزار ادیوگرام داخلی برای ایجاد هایلات‌های چشم‌نواز اپیزود
  • امکان رونویسی خودکار برای کمک به ایجاد پست‌های وبلاگ که ترافیک سئو را افزایش می‌دهند.
  • فایل‌های CSV قابل دانلود از همه شاخص‌های اصلی پادکست

ایجاد و انتشار اپیزودهای پادکست در Podcast.co

این بخش جالب و هیجان‌انگیز ماجراست. زمان آن رسیده که با بارگذاری طرح جلد، تیزر و نخستین اپیزود در پلتفرم Podcast.co، پادکست خود را رسماً ایجاد کنید. پس از ورود به سیستم از شما خواسته می‌شود که یک پادکست جدید ایجاد یا اپیزودهای فعلی‌تان را از میزبان دیگری وارد کنید.

انتشار اپیزودهای پادکست در Podcast.co

با کلیک کردن بر روی گزینه «ایجاد یک پادکست جدید» (Create a new podcast) اطلاعات کلی از قبیل توضیحات پادکست و دسته‌بندی آن (مثل تجاری، موسیقی و غیره) را وارد کنید. لیست کاملی از دسته‌بندی‌های موجود پادکست که می‌توانید برای برنامه خود انتخاب کنید، در این راهنما آمده است.

کل فرآیند راه‌اندازی به طور کامل راهنمایی شده تا اطمینان حاصل شود که همه چیز از همان ابتدا به درستی پُر می‌شود. پس از تکمیل اطلاعات می‌توانید شروع به انتشار هر اپیزود با توضیحات منحصر به فرد بر روی دایرکتوری‌های پادکست کنید تا شنوندگان با محتوا آشنا شوند. فرآیند کار ساده است:

  • بر روی گزینه «آپلود اپیزود» (Upload Episode) در سمت راست بالای داشبورد کلیک کنید.
  • فایل ام‌پی‌تری (MP3 file) موردنظر را برای بارگذاری انتخاب کنید.
  • عنوان و توضیحات (title & description) اپیزود خود را وارد کنید.
  • نوع اپیزود (episode type) را انتخاب کنید (تیزر، اپیزود کامل یا اپیزود جایزه).
  • شماره اپیزود (episode number) را مشخص کنید.
  • شماره فصل (season number) را مشخص کنید (در صورت وجود)
  • محتوای خود را به عنوان صریح یا غیرصریح (explicit or non-explicit) علامت‌گذاری کنید.
  • روی گزینه بعدی (Next) کلیک کنید.
  • برای انتشار فوری گزینه عمومی (Public) را انتخاب کنید.
  • برای انتشار در آینده گزینه زمان‌بندی (Schedule) را انتخاب کنید.
  • روی انتشار اپیزود (Publish Episode) کلیک کنید.

تبریک می‌گوییم، کارتان به پایان رسید و اکنون رسماً یک پادکستر هستید!

از طریق داشبود اصلی می‌توانید به اپیزودهایی که قبلاً بارگذاری شده‌اند، دسترسی پیدا کرده و آنها را ویرایش کنید.

برای این منظور روی سه نقطه کنار اپیزود و سپس بر روی دکمه ویرایش (Edit) کلیک کنید تا عنوان یا توضیحات را تغییر دهید. در عین حال با کلیک روی تعویض مدیا (Replace Media) می‌توانید فایل MP3 اصلی خود را با یک فایل جدید جایگزین کنید.

توزیع پادکست در اپل، اسپاتیفای، گوگل و غیره

پس از ساخت برنامه، Podcast.co به طور خودکار یک فید RSS برای آن ایجاد می‌کند. سپس باید برای نمایش پادکست خود این فید را به دایرکتوری‌هایی چون اپل پادکستز ارسال کنید.

با رفتن به بخش اشتراک‌گذاری و انتشار (Share & Publish > RSS & Publishing) می‌توانید به فید RSS خود دسترسی پیدا کنید.

سپس روی دکمه سبزرنگ کپی کُد (Copy Code) کلیک کنید تا لینک آماده به سرعت کپی شود.

در صورت تمایل می‌توانید کُد را به صورت دستی به هر دایرکتوری ارسال کنید. اما این فرآیند توسط Podcast.co نیز قابل انجام است. برای این منظور کافی است پس از بارگذاری نخستین اپیزود خود روی گزینه «پادکست من را توزیع کن» (Distribute my podcast!) کلیک کنید.

سپس تیم پشتیبانی Podcast.co همه کارهای لازم برای توزیع پادکست در اپل، اسپاتیفای، گوگل، آمازون موزیک، تونلن، پاکت کستز، بریکر، استیتچر و غیره را انجام خواهد داد.

ارسال فید در دایرکتوری های مختلف

شما (یا در این حالت Podcast.co) فقط لازم است یک بار کد مربوطه را به هر دایرکتوری ارسال کنید. پس از تأیید پادکست‌تان، آیکن پلتفرم مربوطه روشن می‌شود و هر زمان که اپیزود جدیدی را منتشر می‌کنید شنوندگان به طور خودکار به آن دسترسی خواهند داشت.

توجه: فرآیند ارسال و تأیید پادکست به صورت آنی و لحظه‌ای نیست. شاید چند روز طول بکشد تا پادکست شما در همه پلتفرم‌ها در دسترس باشد. بنابراین حداقل یک هفته فاصله را بین زمان توزیع برنامه و موعد انتشار رسمی آن درنظر بگیرید.

بخش 5: رونمایی و انتشار رسمی پادکست

پس از آنکه پادکست در دسترس همه دایرکتوری‌ها قرار گرفت، وقت آن فرا می‌رسد تا جهان با محتوای شما آشنا شود.

بهتر است دست کم چند هفته جلوتر تاریخ رونمایی و انتشار رسمی (official launch date) پادکست خود را تعیین کنید، چرا که هماهنگی و برنامه‌ریزی برای بهترین شروع ممکن برنامه مقداری زمان می‌برد.

انتخاب تاریخ انتشار پادکست

جهت تعیین بهترین تاریخ انتشار برنامه و اپیزودهای بعدی ابتدا مخاطبان را مدنظر قرار دهید. به نظرتان آنها چه زمانی، کجا و چطور به برنامه گوش خواهند داد؟

الیزابت هیمز (Elizabeth Hames)، پادکستر و کارشناس توسعه مخاطب، در این خصوص می‌نویسد:

"اگر پادکست شما یک برنامه خبری روزانه است، به این فکر کنید که شنوندگان چطور این برنامه را در زندگی روزمره خود می‌گنجانند؟ آیا در حین آماده کردن صبحانه به بلندگوی هوشمند خود گوش می‌دهند یا در زمان رفت و آمد به محل کار یا در مسیر خانه؟ این اطلاعات چطور می‌تواند بر زمان انتشار پادکست تـأثیر بگذارد؟

"اگر یک پادکست روایی (داستانی) و شنیدنی ایجاد کرده‌ باشید، احتمالاً شنوندگان بیشتر تمایل دارند تا در تعطیلات پایان هفته یا تابستان که فرصت بیشتری برای پرداختن به یک پادکست سریالی دارند، به آن گوش دهند. یکی از پادکست‌های مورد علاقه من که به عادت‌های شنوندگان خود توجه دارد، The Longest Shortest Time است. این برنامه‌ای برای والدین است. هیلاری فرانک (Hillary Frank) خالق اصلی پادکست در نیمه‌های شب، یعنی زمانی که می‌دانست والدین با نوزادان و بچه‌های مریض سروکله می‌زنند، شروع به انتشار اپیزودها کرد."

پس از تعیین ذهنی تاریخ از زمان‌بندی طرح بازاریابی غافل نشوید (در ادامه).

استراتژی ساده برای انتشار پادکست

معرفی خوب پادکست پیش از انتشار نخستین اپیزودهای آن یک راه عالی برای کسب محبوبیت و جلب توجه دیگران است.

معرفی خوب پادکست بهترین راه برای کسب محبوبیت

1. تیزر خود را یک هفته پیش از تاریخ رسمی انتشار به اشتراک بگذارید

اگر برای ساخت تیزر پادکست خود را به زحمت انداخته‌اید، باید به گونه‌ای مفید، سودمند و در راستای حمایت از انتشار رسمی پادکست از آن استفاده کنید. در شرایط ایده‌آل باید تیزر را حدود یک هفته قبل از موعد انتشار پادکست پخش کنید. این به شما فرصت می‌دهد تا توجه و علاقه دیگران را جلب کرده و آنها را برای انتشار نخستین اپیزود (یا اپیزودهای) آماده کنید.

  • تیزر را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید.
  • تیزر را در زیرانجمن‌های مرتبط ردیت یا گروه‌های فیس‌بوک به اشتراک بگذارید (اسپم نکنید).
  • جهت تبادل تیزر و تبلیغات متقابل با سایر میزبانان پادکست در MatchMaker تماس بگیرید.

2. بیش از یک اپیزود را در روز رونمایی منتشر کنید

انتشار بیش از یک اپیزود در تاریخ رونمایی می‌تواند جایگاه پادکست را از همان ابتدا تقویت کند. رتبه‌بندی برنامه‌های جدید در نمودارهای اپل براساس تعداد دانلودهایی است که طی دو هفته نخست انتشار دریافت می‌کنند. بنابراین اتخاذ این رویکرد به شما کمک می‌کند تا در نمودارهای مربوطه عملکرد بهتری داشته باشید، چرا که قاعدتاً میزان دانلودهای ابتدایی پادکست‌تان افزایش می‌یابد.

پت فلین (Pat Flynn) از کهنه‌کاران پادکست و بنیانگذار وبلاگ The Smart Passive Income Blog توصیه می‌کند که دست کم دو اپیزود را در زمان انتشار رسمی پُست کنید:

"من شاهد نظرات منفی از سمت افرادی بودم که فقط به اپیزود اول گوش داده بودند و از اینکه فقط یک اپیزود منتشر شده بود، ناراحت بودند."

3. شنوندگان را به دادن امتیاز و گذاشتن نقد و نظر تشویق کنید

دادن امتیاز و گذاشتن نقد و نظرات دیگر به رتبه‌بندی‌های نمودار اپل کمک نمی‌کند، اما عامل خوبی برای تشویق و ترغیب دیگران است چرا که به جذب شنوندگان جدید پادکست کمک می‌کند. بنابراین از شنوندگان بخواهید که امتیازات و نقد و نظرات خود را در اپل پادکستز بگذارند.

دریافت سریع این نظرات مهم و ابتدایی به شما کمک می‌کند تا پایه‌های موفقیت آینده را بنا کنید. اغلب پادکست‌های موجود عملاً فاقد هرگونه نقد و بررسی هستند و بنابراین حتی اگر تعداد کمی نظرات دریافت کنید، از آنها پیشی خواهید گرفت.

4. مشوق تبلیغات دهان به دهان باشید

شنوندگان ابتدایی برنامه می‌توانند ابزار قدرتمندی برای جذب افراد جدید باشند. فقط باید به نرمی آنها را ترغیب به این کار کنید. با یک فراخوان عمل کوتاه و فراموش‌نشدنی در ابتدا و پایان برنامه اقدام به این کار کنید. 

توجه: تبلیغات دهان به دهان یا شفاهی (Word of mouth referrals) برای حفظ رشد مخاطب در طول زمان بسیار مهم است.

پادکست The Knowledge Project به گویندگی شین پریش (Shane Parrish) مصداق خوب این موضوع است. وی معمولاً چند ثانیه آخر هر اپیزود را با این سخنان به پایان می‌رساند:

"می‌توانی یک لطف کوچک به من بکنی؟ همین الان آنلاین شو و این اپیزود را با یکی از دوستانت که فکر می‌کنی آن را دوست خواهد داشت، به اشتراک بگذار."

ChatGPT؛ دستیار پادکسترها در ایجاد محتوای جذاب

رشد آهسته و پیوسته را هدف‌گذاری کنید

پیروی از این چهار گام کمک می‌کند تا یک شروع قوی را برای برنامه خود رقم بزنید. اما اگر خیلی زود موفق به جذب صدها شنونده نشدید، نومید و دلسرد نشوید. حتی اگر اپیزود نخست شما 50 شنونده داشته باشد، نشانه عملکرد نسبتاً خوب‌تان است.

جهت درک بهتر موضوع باید گفت که اغلب 6 تا 12 طول می‌کشد تا با انتشار مستمر اپیزودها بتوانید به نرخ هزار دانلود برای هر اپیزود دست پیدا کنید.  پادکست‌گذاری یک بازی درازمدت است و نه طرحی برای پولدار شدن سریع.

به خاطر داشته باشید که هر دانلود نشانه این است که یک شخص حقیقی وقت روزانه خود را صرف برنامه شما کرده است. این را کم‌ارزش تلقی نکنید! بر روی ارزش‌افزایی هرچه بیشتر برای شنوندگان ابتدایی خود تمرکز کنید تا برنامه به طور طبیعی رشد کند.

بخش 6: بازاریابی و رشد مخاطبان

پس از پایان مرحله رونمایی و آغاز به کار پادکست چه اتفاقی می‌افتد؟ چطور می‌توان عزم، انرژی و اشتیاق را حفظ کرد و به رشد ماهانه مخاطبان تداوم بخشید؟

چطور ثابت‌قدم بمانیم

اینجا یک واقعیت تلخ وجود دارد:

اکثر قریب به اتفاق افرادی که پادکست‌ها را شروع می‌کنند، از اپیزود 10 عبور نمی‌کنند.

اصطلاحاً گفته می‌شود پادکسترهایی که چندان دوام نمی‌آورند قربانی «پادفید» (podfade) شده‌اند. پادفید اساساً زمانی اتفاق می‌افتد که شخص یک پادکست جدید را شروع کرده و پس از گذشت چند اپیزود به تدریج یا ناگهان کار خود را متوقف می‌کند. ضبط به پایان می‌رسد و خوراکی به مخاطبان ارائه نمی‌شود، پدیده‌ای که بسیار رایج است.

بنابراین با حفظ ثبات قدم و پایبندی به طرح خود به طور خودکار جلوتر از اکثر رقبا قرار می‌گیرید. اجرای 3 استراتژی به ماندگاری و عمر طولانی برنامه کمک می‌کند:

1. به زمان‌بندی انتشار پایبند باشید

در مراحل برنامه‌ریزی اولیه، اهمیت پایبندی به یک برنامه زمانی منظم برای انتشار اپیزودها را یادآوری کردیم و لازم است اینجا دوباره آن را مورد تأکید قرار دهیم. هر تصمیمی که در مورد زمان‌بندی انتشار می‌گیرید، چه هفتگی، دوهفته‌ یک بار یا ماهانه، 100 درصد به آن متعهد باشید. 

مهم‌ترین مسئله این است که در زمان اعلام‌شده قبلی مقابل مخاطب ظاهر شوید. البته تا حدودی امکان مانور وجود دارد. شنوندگان می‌دانند که شما هم انسان هستید و ممکن است اتفاقاتی رخ دهد که مجبور شوید یک هفته غیبت کنید یا تاریخ انتشار را به طور کامل تغییر دهید. اما در هر صورت قضایا را به صورت واضح و شفاف بیان کنید. تغییرات گاه و بیگاه تا حدودی خوب است، اما آن را به عادت تبدیل نکنید.

تعیین زمان بندی برای انتشار پادکست

پادکست‌ها براساس قابلیت اطمینان، ثبات و نظم خود رشد می‌کنند. عدم برقراری ارتباط صحیح با شنوندگان باعث از دست دادن آنها می‌شود و برای جذب مجدد آنها باید به سختی تلاش کنید.

2. تقویم محتوایی پادکست ایجاد کنید

تقویم محتوایی پادکست (editorial calendar) شامل لیست موضوعات و ایده‌های برنامه‌ریزی‌شده پادکست یا اپیزودهاست که قرار است در آینده به آنها پرداخته شود. با ایجاد این تقویم دیگر مجبور نخواهید بود تا ابتدای هر هفته به این فکر کنید که چه چیزی را باید ضبط کنید تا به این ترتیب سرعت شما کاسته شود. برنامه‌ریزی دقیق جزئیات اصلی اپیزود آینده، پایبندی به زمان‌ انتشار را بسیار ساده‌تر می‌کند.

هر ایده اپیزود بر روی تقویم از تاریخ‌ بخش‌های فرآیند تولید و همچنین نام شخص مسئول تشکیل شده که نمونه‌ای از آن در زیر آمده است:

موضوع: جان اسمیت چطور یک کسب و کار آموزش شخصی 20 هزار دلاری در ماه را راه‌اندازی کرد.

شروع برنامه‌ریزی: 8 اکتبر

ضبط: 12 اکتبر

ارسال به ویرایشگر: 15 اکتبر

زمان‌بندی در سایت با محتوای صفحه: 22 اکتبر

تاریخ انتشار: 29 اکتبر

توصیه می‌شود از ساده‌ترین ابزار متناسب با نیازهای خود استفاده کنید که به گواه اکثر پادکسترها این ویژگی در تقویم گوگل کلندر (Google Calendar) وجود دارد.

طبق یک قاعده کلی، به ازای هر اپیزودی که منتشر می‌کنید دست کم یک موضوع جدید را به انتهای تقویم محتوایی خود اضافه کنید. این باعث می‌شود که هرگز تهی از محتوا نشوید.

به هر حال اگر شبیه اکثر پادکسترها باشید، احتمالاً ایده‌های بی‌پایانی را در ذهن دارید. هر زمان که این ایده‌ها سراغ‌تان آمدند، آنها را یادداشت کنید و اگر بعداً به این نتیجه رسیدید که ارزش وقت گذاشتن ندارند، آنها را حذف کنید.

تقویم‌های محتوایی پادکست خصوصاً زمانی اهمیت می‌یابند که به افراد بیرونی نظیر نویسندگان میهمان یا مصاحبه‌شوندگان نیاز پیدا می‌کنید. هماهنگی با افراد بیرونی ممکن است سخت و پیچیده باشد و بنابراین به تقویمی برای تعیین زمان مناسب نیاز دارید.

به خاطر داشته باشید صرف داشتن تقویم محتوایی پادکست به این معنا نیست که حتماً مقید و ملزم به آن هستید. اگر ایده‌ای خوب و جالب به ذهن‌تان آمد، آن را در زمان خالی تقویم و حتی زودتر از دیگران قرار دهید. در مقابل اگر یک موضوع از پیش برنامه‌ریزی‌شده معنا، مفهوم و ارزش خود را از دست داد، می‌توانید آن را حذف کنید.

3. اپیزودها را به صورت گروهی ضبط کنید

ضبط گروهی یا دسته‌جمعی (Batch recording) از جمله روش‌های حوزه پادکست است که علاوه بر افزایش کارآمدی کل فرآیند، استرس را کاهش می‌دهد. در این روش به جای ضبط هر اپیزود در یک جلسه جداگانه، تعداد زیادی از اپیزودها همزمان برنامه‌ریزی و همگی در یک روز خاص طی یک جلسه طولانی ضبط می‌شوند.

وجود محتوای انباشته، فشار کاری برای ضبط هفته به هفته را کاهش می‌دهد. اگر بتوانید ابتدای هر ماه 4 اپیزود را ضبط کنید، فراغ بال بیشتری در بقیه اوقات برای تمرکز بر روی کسب و کار خواهید داشت.

نحوه درک و تفسیر آمار تجزیه و تحلیل پادکست

دقت، ثبات و انسجام در تجزیه و تحلیل پاکست یک عامل بسیار مهم برای اندازه‌گیری رشد است، گرچه ممکن است کم‌اهمیت به نظر برسد. پلتفرم Podcast.co امکان تجزیه و تحلیل قابل فهم را برای همه پادکسترها فراهم کرده تا تصویری مطمئن از نحوه عملکرد برنامه خود را به کمک چند معیار مفید کسب کنند:

  • تعداد دانلودهای هر اپیزود
  • تعداد مشترکان
  • محبوب‌ترین اپیزودها
  • محبوب‌ترین پلتفرم‌ها (اسپاتیفای، اپل و غیره)
  • ردیابی دستگاه‌های پلی‌بک پادکست (موبایل، تبلت، کامپیوتر رومیزی)
  • برترین مکان‌های شنوندگان

تفسیر آمار تجزیه و تحلیل پادکست

همگام با جذب شنوندگان بیشتر این اطلاعات به شما نشان می‌دهد که اقدامات بازاریابی خود را باید در چه نقطه‌ای متمرکز کنید و چه نوع محتوایی مورد پسند دیگران قرار نگرفته است.

منظور از آمار «خوب» دانلود پادکست چیست؟

پادکست The Feed که توسط Libsyn منتشر می‌شود، اطلاعات منظمی در مورد نحوه عملکرد صنعت پادکست از جمله آمار دانلود ارائه می‌دهد که می‌توانید جهت کسب اطلاعات به‌روز آخرین اپیزود آن را مشاهده کنید. در اینجا آمار مربوط به سپتامبر 2021 ارائه می‌شود که الگوی خوبی برای شما خواهد بود.

معیاری که بیشترین اهمیت را برای تبلیغ‌کنندگان پادکست دارد، تعداد دانلود اپیزودهای جدید ظرف 30 روز نخست انتشار آنهاست و بنابراین در زیر از این معیار استفاده می‌کنیم.  

  • اگر اپیزودهای شما طی 30 روز بیش از 124 بار دانلود شوند، جزو دسته 50 درصد برتر پادکست‌ها هستید.
  • اگر اپیزودهای شما بیش از 1000 بار دانلود شوند، جزو دسته 20 درصد برتر هستید.
  • اگر اپیزودهای شما بیش از 2900 بار دانلود شوند، جزو دسته 10 درصد برتر هستید.
  • اگر اپیزودهای شما بیش از 6700 بار دانلود شوند، جزو دسته 3 درصد برتر هستید.

تفسیر درست آمار دانلود

اگر به ازای هر اپیزود دست کم 124 دانلود دریافت نکنید، طبعاً ممکن است کمی دلسرد شوید. اما هرگز نومید نشوید. «ایوو ترا» (Evo Terra) یکی از افراد باسابقه در حوزه پادکست و نویسنده کتاب «Podcasting For Dummies» قیاس مفیدی را در این زمینه ارائه کرده که به روشن شدن موضوع کمک می‌کند:

"(پادکست) اساساً این شانس را به شما می‌دهد که هر هفته روی صحنه بروید و با 100 نفر صحبت کنید. اما برای یک دقیقه پادکست را فراموش کنید. شگفت‌انگیز بود اگر می‌دانستید که هر چهارشنبه ساعت 3 بعدازظهر می‌توانید تا میدان شهر پیاده رفته و در مقابل 100 نفر روی صحنه بروید. بیشتر صاحبان مشاغل و سخنرانانی که می‌شناسم دوست داشتند چنین فرصتی داشته باشند."

"در این شرایط بهترین راه برای صحبت با آن افراد را پیدا می‌کنید. راه‌هایی برای تشویق آنها به تعامل با کسب و کارتان پیدا خواهید کرد و پیگیری می‌کنید که آیا آنچه می‌گویید از نظر افرادی که هر هفته می‌آیند، اهمیت دارد یا خیر."

صرف اینکه تعامل با مخاطبان به صورت دیجیتالی اتفاق می‌افتد، از ارزش آن نمی‌کاهد. داشتن مخاطبان ثابت در هر اندازه‌ دستاوردی است که نباید آن را کوچک بشمارید.

نکته مهم اینجاست که مطمئن شوید افرادی که در حال حاضر مخاطب شما هستند، مشارکت و تعامل زیادی با موضوع برنامه‌تان دارند. بنابراین روی این تمرکز کنید که چه کسی به برنامه گوشی می‌دهد، نه اینکه چند نفر در حال گوش دادن هستند.

چند تکنیک مهم برای مخاطب‌سازی با پادکست

5 استراتژی بازاریابی برای جذب بیشتر شنوندگان

فوق‌العاده است اگر پس از انتشار پادکست شاهد سرازیری سیل شنوندگان به سمت خود باشید. اما اگر فردی مشهور یا یک شخص با تعداد زیاد دنبال‌کنندگان آنلاین نیستید، احتمالاً این اتفاق نخواهد افتاد. در نتیجه برای آنکه پادکست خود را به سمع و نظر افراد بیشتری برسانید، باید دست به کار شوید.

صدها هزار پادکست وجود دارد که همگی برای جلب نظر تعداد محدودی از شنوندگان رقابت می‌کنند. پس چه کاری می‌توان انجام داد تا پادکست را از دیگران متمایز کرد؟ در ادامه چند استراتژی مفید برای افزایش دسترسی به شنوندگان اپیزود معرفی می‌شود.

1. اپیزودهای خود را به قالب‌های دیگر تبدیل کنید

اگر تاکنون محتوای خود را به قالب‌های دیگر تبدیل نکرده‌اید، فرصت خوبی را از دست داده‌اید. چند قالب اصلی که می‌توانید اپیزودهای پادکست را به آنها تبدیل کنید عبارتند از:

ویدیو: می‌توانید کل اپیزودها را به ویدیو یا تیزرهای کوتاه تبدیل کرده و آن را برای جلب توجه افراد روی شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید.

ادیوگرام: محتوای ویدیویی معمولاً بهتر از هر محتوای دیگری در شبکه‌های اجتماعی عمل می‌کند. ساخت ادیوگرام یک روش عالی برای استفاده از این مزیت است. می‌توانید از ابزار ادیوگرام داخلی و رایگان Podcast.co برای این منظور استفاده کنید.

پست‌های اجتماعی: این به ویژه زمانی مفید است که در پادکست خود میهمان دارید. می‌توانید پست‌هایی برای میهمانان خود ایجاد کرده و با مخاطبان خود به اشتراک بگذارید تا به طیف جدیدی از افراد دسترسی پیدا کنید.

تبدیل رونوشت به وبلاگ: وقتی متن یک اپیزود را به شکل مکتوب در مقابل خود قرار می‌دهید، تبدیل آن به پست وبلاگی ساده خواهد بود. البته نمی‌توانید به راحتی رونوشت‌های خام را آپلود کنید. ما همانطور که صحبت می‌کنیم، نمی‌نویسیم. بنابراین باید محتوا را با قالبی تطبیق دهید که هنگام نوشته شدن اثر کند. می‌توانید از Podcast.co برای ایجاد رونوشت کامل ایپزودهای خود طی فقط چند ثانیه استفاده کنید.

دانلودهای رایگان: این فرصت را به مخاطبان خود بدهید که در صورت ثبت نام در لیست ایمیل شما از محتوای جایزه بهره ببرند. این جایزه می‌تواند هرچیزی باشد، از دانلود رایگان اینفوگرافیک‌ها گرفته تا محتوای اختصاصی پشت صحنه.

ارجاع به اپیزودهای گذشته: نباید اپیزودهای گذشته را از یاد ببرید. با هر بار صحبت درباره موضوعی که پیشتر عمیقاً به آن پرداخته‌اید، به اپیزودهای گذشته اشاره کنید. تبلیغ اپیزودهای قدیمی‌ یک راه عالی برای پر کردن فیدهای اجتماعی با محتوای بیشتر است. 

تبلیغ برنامه خود در بقیه پادکست ها

2. برنامه خود را در پادکست‌های دیگر تبلیغ کنید

تبلیغ متقابل (Cross-promote) برنامه‌ با سایر پادکست‌های هم‌صنف یک راه عالی برای افزایش جذب مخاطبان است.

این مفهوم اساساً به معنای همکاری و مشارکت با میزبانان پادکست‌های دیگر جهت تبلیغ برنامه‌های یکدیگر است. دو راه برای انجام این کار وجود دارد: تبادل تبلیغات و همکاری‌های محتوایی.

یک حساب رایگان در MatchMaker.fm ایجاد کنید تا از این طریق به سرعت با سایر پادکسترها که دنبال تبادل تبلیغات و همکاری محتوایی هستند، ارتباط بگیرید.

تبادل تبلیغات

تبادل تبلیغات به این معناست که در پادکست خود برنامه دیگران را تبلیغ کنید و آنها نیز متقابلاً همین کار را برای شما انجام ‌دهند. با توجه به فرمت برنامه بهتر است طول این تبلیغات 30 تا 60 ثانیه باشد. می‌توانید متنی را برای میزبان دیگر تهیه و در برنامه خود بخوانید یا اینکه به او اجازه دهید فی‌البداهه و بدون مقدمه، خود را در برنامه شما تبلیغ کند، انتخاب به شما بستگی دارد.

مطمئن شوید شخصی که او را برای همکاری انتخاب می‌کنید با موضوع پادکست‌تان تناسب دارد. مثلاً اگر برنامه‌ای حول موضوع ورزش هستید، احتمالاً مخاطبان شما علاقه‌ای به شنیدن مباحث زبان‌شناسی ندارند. ایجاد پیوند بین برنامه‌تان با برنامه دیگران بسیار اهمیت دارد.

همکاری محتوایی

همکاری محتوایی تا حدودی متفاوت است. این روش مشارکت بیشتری نسبت به تبادل تبلیغات می‌طلبد، اما مزیت‌های آن نیز به مراتب بزرگ‌تر است. در این روش مصاحبه‌ای را با پادکستر دیگر در برنامه خود ترتیب می‌دهید و آنها نیز با شما در برنامه‌شان مصاحبه می‌کنند. این به مخاطبان فرصت می‌دهد تا شما را بهتر بشناسند و اگر به آنچه می‌شنوند علاقه داشته باشند، احتمالاً عضو پادکست خواهند شد.

در رابطه با فردی که برای مشارکت انتخاب می‌کنید باید وسواس و دقت بیشتری به خرج دهید. در نظر بگیرید که کدام دسته از مخاطبان احتمالاً به برنامه شما علاقه‌مند می‌شوند و هدف را معطوف به آنجا کنید. اگر انتخاب درستی بکنید، فرصت رشد برندتان فراهم می‌شود. نکات دیگری که هنگام انتخاب شریک باید لحاظ کرد، عبارت است از:

  • آیا آنها تناسب خوبی با مخاطبان شما دارند؟
  • آیا منطقی است که این پادکستر در برنامه شما حضور پیدا کند؟
  • آیا شنوندگان شما صادقانه به آنچه این شخص قرار است بگوید، علاقه‎‌مند می‌شوند؟
  • آیا مخاطبان شما و شریک‌تان وجوه مشترکی دارند؟

3. یک استراتژی برای سئوی پادکست ایجاد کنید

تنها راه برای ارتقای رتبه اپیزودهای پادکست بر روی گوگل این است که آنها را به پست‌های وبلاگی تبدیل کنید یا خلاصه اتفاقات هر اپیزود (show notes) به طول حدود 400-500 کلمه را در وب‌سایت خود منتشر نمایید. محتوای نوشتاری که ضمیمه هریک از اپیزودها می‌شود، باید یک کلمه کلیدی خاص را هدف قرار دهد.

الگوی جستجوی گوگل قادر به «شنیدن» اپیزودها نیست و در مقابل باید بتواند آنها را «بخواند» و این فلسفه ایجاد محتوای نوشتاری برای اپیزودهاست.

ابتدا آن دسته از کلمات کلیدی که مایلید اپیزود شما را در رتبه‌بندی گوگل قرار دهد، مشخص کنید. برای کسب راهنمایی و ایده گرفتن از یک برنامه‌ریز کلمات کلیدی مثل Google’s استفاده کنید. این ابزار میزان نمایش ماهانه کلمات کلیدی خاص را به شما نشان می‌دهد، به عبارت دیگر تعداد افرادی که در صورت استفاده از آن کلمات کلیدی به آنها دسترسی پیدا می‌کنید.

پس از پیدا کردن کلمه کلیدی مناسب، آن را در سراسر پست وبلاگی یا خلاصه اتفاقات برنامه خود توزیع کنید. برای مثال از این کلمه در عناوین، زیرعنوان‌ها و در سراسر متن استفاده کنید، اما زیاده‌روی نکنید. نیازی نیست از این کلمه کلیدی در جاهای نامناسب بهره بگیرید.

4. با کد QR در جلسات و رویدادهای مرتبط شرکت کنید

در همایش‌ها، جلسات و رویدادهای محلی مرتبط با موضوع پادکست خود شرکت کنید. در هر جای ممکن با دیگران گفتگو کرده و پادکست خود را معرفی کنید. حتی می‌توانید با پرسش از دیگران که به چه موضوعات یا میهمانانی علاقه دارند، بازخورد و ایده‌هایی دریافت کنید.

نکته حرفه‌ای اینجاست که کارت ویزیت منقش به کد QR برای اتصال به پادکست خود را به جلسات و رویدادهای حضوری بیاورید. می‌توانید این کارت را در اختیار هر فردی که با او صحبت می‌کنید، قرار دهید و تعدادی کارت را برای دیگران نگه دارید. ساخت کدهای QR رایگان است و می‌توان آنها را با هزینه پایین بر روی کارت چاپ کرد. 

به عنوان یک مثال عملی در تصویر زیر بیلبورد مترو لندن را برای تبلیغ پادکست «We Were Always Here» محصول Broccoli Productions مشاهده می‌کنید. کاور و لوگوی این برنامه به همراه یک کد QR نشان داده شده و تنها کاری که دیگران باید انجام دهند این است که هنگام رد شدن کد مربوطه را بر روی گوشی‌های هوشمند خود اسکن کنند.

تبلیغ پادکست در بیلبورد مترو لندن

5. برنامه خود را در انجمن‌های آنلاین تبلیغ کنید

انجمن‌های مجازی زیادی در فیس‌بوک، کورا، ردیت، توییتر و اینستاگرام وجود دارد. انجمن‌های آنلاین که مباحث مرتبط با موضوعات شما در آنجا اتفاق می‌افتد را پیدا کرده و بررسی کنید که می‌توانید برای آنها ارزش‌آفرینی کنید یا خیر.

پادکست خود را با درایت تبلیغ کنید، اسپم نکنید.

مراقب رفتار خود در انجمن‌های آنلاین باشید، نمی‌توانید بی‌مقدمه وارد شده و بلافاصله پادکست خود را تبلیغ کنید (در صورت انجام این کار احتمالاً ممنوع‌الفعالیت خواهید شد). بهتر است قبل از تلاش برای فروش کالا به افرادی که هنوز به شما وفادار نیستند، ابتدا تمرکز خود را روی تعامل با دیگران و اعتمادسازی در انجمن قرار دهید.

برای راه‌اندازی و شروع پادکست خود آماده‌اید؟

هرگز لحظه «عالی و ایده‌آل» برای شروع و راه‌اندازی پادکست فرا نخواهید رسید. پس منتظر آن لحظه نباشید و بدانید که امروز هم مثل هر روز دیگری خوب است. حتی اگر بتوانید فعلاً روزی 10 دقیقه را به این موضوع اختصاص دهید، در نهایت طی هفته به بیش از یک ساعت خواهد رسید. یک ساعت در هفته به مراتب بهتر از «هیچ مطلق» است.

ترفند کار این است که از کارهای کوچک شروع کنید. یکی از اقدامات اولیه همچون انتخاب نام پادکست، طوفان فکری ایده‌های اپیزود یا تهیه فهرستی از میهمانان احتمالی برای مصاحبه را انتخاب کنید و ابتدا به آن بپردازید. به محض شروع حرکت شتاب خواهید گرفت.

پس از تهیه میکروفون شروع به ضبط آزمایشی کرده و خود و موضوع پادکست‌تان را معرفی کنید. با آرامش خاطر برای مدت طولانی جلوی میکروفون صحبت کنید و سپس به صحبت‌های خودتان گوش دهید. لازم نیست این اپیزود آزمایشی را بارگذاری کنید، اما بهتر است کمی تمرین کرده و با روند کار آشنا شوید.

در نهایت اگر از روی اتفاق مجبور شدید پادکست خود را به تعویق بیاندازید، احساس گناه یا خود را سرزنش نکنید. این اتفاق در ابتدا برای همه رخ می‌دهد. اما نکته مهم این است که بتوانید هرچه زودتر جبران کنید. شاید یک روز تعویق اهمیت چندان زیادی نداشته باشد، اما یک ماه کامل چرا!

منابع اطلاعاتی رایگان در مورد پادکست

از طریق پیوندهای زیر می‌توانید به پشتیبانی و منابع بیشتری در مورد پادکست دسترسی پیدا کنید:

  • مرکز یاری‌رسانی Podcast.co: کلیه سؤالات متداول در مورد اپلیکیشن Podcast.co در اینجا پاسخ داده می‌شود.
  • وبلاگ Podcast.co: ارائه آموزش‌های هفتگی و نکات پادکست در مورد همه موضوعات، از راه‌اندازی گرفته تا بازاریابی، کسب درآمد و موارد دیگر. 
  • یوتیوب Podcast.co: برای تماشای جدیدترین نقد و بررسی‌های تجهیزات و آموزش‌های ویدیویی ساده درباره نکات و استراتژی‌های پادکست در این کانال عضو شوید.
  • خبرنامه Podcast.co: خلاصه‌ای مفید و مختصر از همه موضوعات مرتبط با پادکست در اولین پنج‌شنبه هر ماه به صندوق پستی شما ارسال می‌شود.
  • MatchMaker.fm: این پلتفرم با بیش از 40 هزار عضو، بزرگ‌ترین پلتفرم برای وصل پادکسترها و میهمانان است. به صورت رایگان به انجمن پادکست شما 1 بپیوندید.
  • Amplify: وبلاگ رسمی MatchMaker.fm شامل راهنمایی‌ مستقیم برای میهمانان پادکست و پادکسترهایی است که می‌خواهند به مخاطبان بیشتری دست یابند.
  • یوتیوب جیمز مولوانی: نقد تجهیزات و ارائه نکات تولید صدا توسط جیمز مولوانی (James Mulvany)، مؤسس و مدیرعامل Podcast.co که بیش از 15 سال تجربه در این صنعت دارد. 


در صورت نیاز به مشاوره تخصصی در تولید پادکست، با کارشناسان نیک آوا، تماس بگیرید.

در پایان بهترین‌ها را برای شما در مسیر تولید پادکست‌تان، آرزو می‌کنیم!

منبع: وبسایت podcast.co