وب‌سایت پادکست ابزاری فوق‌العاده برای افزایش دسترسی و دیده شدن بهتر برنامه‌‌های پادکست توسط مخاطبان است که در این مقاله چگونگی و چرایی آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

با توجه به رشد و تحول سریع پادکست، داشتن وب‌سایت اکنون بیش از هر زمان دیگری اهمیت یافته است، چرا که وب‌سایت به عنوان یک پایگاه متمرکز برای برنامه‌های پادکست به شما کمک می‌کند در کانون توجه قرار بگیرید. وجود یک وب‌سایت کاربرپسند با طراحی خوب نقش مهمی در جذب شنوندگان جدید، ارتباط با مخاطبان و حتی کسب درآمد از محتوا خواهد داشت.

در این مقاله راهنما کلیه نکات لازم درباره وب‌سایت پادکست از جمله تعریف آن، مزایای برخورداری از وب‌سایت و نحوه ایجاد یک وب‌سایت که جلوه کاملی از برند پادکست‌تان باشد را تشریح خواهیم کرد و در ادامه 5 مثال فو‌ق‌العاده و الهام‌بخش در این رابطه را ذکر خواهیم کرد.

وب‌سایت پادکست چیست؟

وب‌سایت پادکست یک فضای اختصاصی و آنلاین است که در آن می‌توانید پادکست خود را به نمایش بگذارید. این به شما بستگی دارد که چه نوع محتوایی را در سایت خود قرار می‌دهید، اما در نهایت وب‌سایتی خوب و ایده‌آل است که اطلاعات برنامه‌ها را در اختیار خوانندگان قرار دهد، قسمت‌های قدیمی را بایگانی کند و توضیحات و رونوشت‌های (متن) برنامه شامل پیوند به منابع دیگر را در دسترس قرار دهد.

وظیفه اصلی یک وب‌سایت پادکست اساساً گسترش برند یک برنامه است و برای انجام این کار باید برنامه مذکور را به مخاطبان هدف خود ارائه و تبلیغ کند. این عمل به دیده شدن آنلاین برنامه از طریق بهینه‌سازی موتور جستجو (سئو) کمک خواهد کرد.

تفاوت وب‌سایت پادکست با سایت میزبانی پادکست

از بسیاری جهات این دو مفهوم کاملاً متفاوت هستند. همانطور که در بالا ذکر شد، وب‌سایت پادکست اساساً یک کانون بازاریابی برای برنامه‌های پادکست است. در مقابل، سایت میزبان (هاستینگ) سرویسی است که فایل‌های صوتی یک برنامه را ذخیره و پخش می‌کند.

برای روشن شدن موضوع اجازه بدهید سرویس خواهرخوانده خود (Podcast.co) را مثال بزنیم که به عنوان یک پلتفرم میزبان، زیرساخت لازم برای آپلود، ذخیره‌سازی و مدیریت قسمت‌های پادکست برای پادکسترها را فراهم می‌کند. این پلتفرم ویژگی‌های دیگری چون دسترسی به تجزیه و تحلیل (آنالیتیکس) برنامه، انتشار پادکست با یک کلیک در پلتفرم‌هایی چون Apple Podcasts و Spotify، زمان‌بندی قسمت‌های برنامه، ابزارهای رونویسی و غیره را نیز ارائه می‌دهد.

برای مطالعه:

پادکست خیریه چیست؟ و چه اهمیتی دارد؟

دلایل نیاز به وب‌سایت پادکست

هرچند قاعده و قانون رسمی در مورد ضرورت ایجاد وب‌سایت پادکست وجود ندارد اما راه‌اندازی وب‌سایت مزایای زیادی را در پی خواهد داشت.

تصور کنید که شنونده‌ای پس از برخورد اتفاقی با آخرین قسمت پادکست‌تان و گوش دادن به آن می‌خواهد درباره شما و برنامه‌تان اطلاعات بیشتری کسب کند. شاید این شنوندگان مایل به ثبت نام در خبرنامه یا ایمیل زدن به شما باشند. نخستین چیزی که شنوندگان احتمالاً در جستجوی آن خواهند بود، پیوند به وب‌سایت شما در توضیحات اپیزودتان است. اگر این پیوند موجود باشد، بر روی آن کلیک کرده و به وب‌سایت‌ هدایت می‌شوند که این باعث رشد ترافیک، بهبود سئوی پادکست و افزایش قابلیت دیده شدن آنلاین شما می‌شود.

نبود وب‌سایت پادکست به معنای محروم شدن از سئوی خوب است و در درازمدت تأثیر منفی بر رشد برنامه‌تان خواهد داشت.

مزایای داشتن وب‌سایت پادکست

برخورداری از وب‌سایت پادکست مزایای زیادی را به همراه دارد که می‌تواند به گسترش دامنه دسترسی به مخاطبان (reach)، برقراری ارتباط و تعامل با آنها (engage) و رشد کسب و کار پادکست (podcasting business) کمک کند. این چهار مزیت عبارتند از:

۱. بهبود سئوی پادکست

بهینه‌سازی وب‌سایت پادکست برای موتورهای جستجو می‌تواند قابلیت دیده شدن شما را افزایش داده و شنوندگان جدید را از طریق نتایج جستجوی ارگانیک (طبیعی) جذب کند. پیاده‌سازی سئوی داخلی، بهینه‌سازی محتوا برای جستجوی صوتی، نوشتن مقالات وبلاگی، انتشار رونوشت قسمت‌ها و ایجاد پیوندهای ورودی (بک‌لینک) می‌تواند رتبه‌بندی سایت شما را در صفحه نتایج موتورهای جستجو (SERPs) ارتقاء داده و کار شنوندگان بالقوه برای پیدا کردن پادکست‌ هنگام جستجوی اطلاعات در گوگل را ساده‌تر کند.

۲. پایگاه توضیحات، رونوشت‌ها و سایر منابع مفید

وب‌سایت پادکست به عنوان کانون و پایگاهی برای همه اپیزودهای برنامه، دسترسی شنوندگان به کل کاتالوگ و جستجو در آن را آسان می‌کند. در عین حال وب‌سایت مکان بسیار خوبی برای توضیحات و رونوشت‌های برنامه، اطلاعات اسپانسری، پیوند دادن به منابع مفید و غیره است.

گنجاندن همه اطلاعات فوق در وب‌سایت به این معناست که ارزش پادکست خود را نزد مخاطبان  افزایش‌ می‌دهید. اطلاعات، دیدگاه‌ها و محتوای تکمیلی در این منابع ارائه می‌شود که ممکن است برای شنوندگان مفید یا جالب توجه باشد. به علاوه توضیحات و رونوشت‌های برنامه نیز می‌تواند به سئوی وب‌سایت شما کمک کرده و پیدا کردن پادکست را برای شنوندگان جدید ساده‌تر کند.

۳. تقویت ارتباط با مخاطبان

وب‌سایت پادکست به شما این امکان را می‌دهد با مخاطبان خود در ارتباط باشید و حس تعامل اجتماعی را تقویت کنید. با پیشنهاد عضویت در خبرنامه، ارائه فرم‌های تماس با بخش‌های درج اظهارنظر، فرصت‌هایی را برای شنوندگان ایجاد می‌کنید تا با شما در ارتباط باشند، سؤالات خود را بپرسند یا بازخورد ارائه کنند.

برای مثال اگر شخصی بخواهد با شما تماس بگیرد، اولین جایی که برای کسب اطلاعات تماس به آنجا مراجعه خواهد کرد، وب‌سایت است. با پیوند دادن به حساب‌های اجتماعی مختلف خود دسترسی و اعتماد بیشتری را ایجاد خواهید کرد.

۴. فرصت‌های کسب درآمد

و نکته آخر اما مهم اینکه وب‌سایت اختصاصی پادکست، راه‌های مختلفی را برای کسب درآمد باز می‌کند. می‌توانید به دنبال فرصت‌های حمایت مالی باشید، محتوای ویژه (Premium)، دوره‌های آموزشی و حق عضویت را به دیگران پیشنهاد دهید یا کالاهای مرتبط با پادکست را مستقیماً از طریق وب‌سایت خود به فروش برسانید.

برای مثال هنگام ارائه پیشنهاد به حامیان مالی بالقوه پادکست می‌توانید از مزیت اضافه کردن لینک فالو (do-follow) به صفحه محصول آنها در وب‌سایت خود بهره‌مند شوید. بنابراین نام محصول را در پادکست خود ذکر کرده و یک پیوند فیزیکی به وب‌سایت اسپانسر اضافه می‌کنید که امتیازی بزرگ است.

تفاوت وب‌سایت‌های پادکست با صفحات فرود

قبل از پرداختن به شیوه‌های برتر اجازه دهید نگاهی به تفاوت‌های میان وب‌سایت پادکست و صفحات فرود (Landing Pages) پادکست بیاندازیم.

همانطور که قبلاً عنوان شد، وب‌سایت پادکست یک پلتفرم جامع و آنلاین است که به نمایش پادکست‌‌ها اختصاص دارد. این وب‌سایت معمولاً شامل صفحات و بخش‌های متعددی چون صفحه اصلی (home page)، آرشیو قسمت‌ها، صفحه درباره ما، تماس با ما و گزینه‌های عضویت است. اگر به دنبال سایتی هستید که اطلاعات دقیق در مورد برنامه‌هایتان را به مخاطبان ارائه دهد، این بهترین گزینه است.

اما مشکل اینجاست که برخی افراد ممکن است وقت، پول یا توان ایجاد یک وب‌سایت کامل و جامع را نداشته باشند. برای چنین افرادی که می‌خواهند بدون تعهد چندان زیاد وارد این عرصه شوند، صفحات فرود پادکست گزینه بهتری به شمار می‌رود.

صفحه فرود یک صفحه وب یکتا و متمرکز است که برای دستیابی به هدفی خاص طراحی شده است. این هدف شاید دریافت آدرس‌های ایمیل، رشد آمار عضویت یا تبلیغ یک اپیزود و رویداد خاص باشد. به طور کلی صفحه فرود پادکست دارای ساختاری ساده‌تر و یک فراخوان عمل (CTA) واضح است که بازدیدکنندگان را به سمت نتیجه‌ای دلخواه هدایت می‌کند. طرح و ایده در اینجا ارائه کالاهای اساسی و تبدیل شنوندگان به اعضاء و مشترکان در قالبی بسیار ساده‌ است.

مراحل ایجاد وب‌سایت پادکست در سه گام ساده

تا به حال متقاعده شده‌اید که وب‌سایت‌های پادکست ارزش توجه را دارند. حال این سؤال مطرح می‌شود که چطور باید یک وب‌سایت واقعی را بسازید؟ خوشبختانه این فرآیند را در سه گام ساده انجام داده‌ایم.

۱. انتخاب دامنه

انتخاب نام دامنه یک اقدام لازم و ضروری است، چرا که به عنوان آدرس آنلاین پادکست عمل کرده و نقش حیاتی در شکل‌گیری هویت برند شما ایفا می‌کند. برای این منظور نامی را انتخاب کنید که کوتاه و مختصر، به یادماندنی و مرتبط با محتوا یا موضوع برنامه‌تان باشد.

همچنین در صورت امکان پسوند دامنه «com» را اختیار کنید، چونکه معروف‌ترین و قابل اعتمادترین پسوند است. اما به خاطر داشته باشید که نام دامنه و پسوند متناسب با شنوندگان انتخاب شود. برای مثال اگر یک پادکستر اهل برزیل با شنوندگان برزیلی هستید، منطقی است که پسوند «.com.br» و نام دامنه به زبان پرتغالی (به جای انگلیسی) را انتخاب کنید.

احتیاط: از بکارگیری کاراکترها یا اعداد خاص در نام دامنه اجتناب کنید، چونکه علاوه بر ایجاد سردرگمی به خاطر سپردن آنها دشوار است.

۲. ثبت نام در یک پلتفرم میزبانی پادکست

چند پلتفرم میزبانی پادکست وجود دارد که هر یک از قابلیت‌ها و قیمت‌های مربوطه برخوردارند. گزینه‌های محبوب و رایج عبارتند از وردپرس (WordPress) و اسکواراسپیس (SquareSpace) یا می‌توانید یک گزینه خاص پادکست نظیر Podcastpage.io را نیز انتخاب کنید. گزینه‌های موجود به تفصیل در زیر توضیح داده شده‌اند:

گزینه شماره یک: اسکواراسپیس

اسکواراسپیس به داشتن قالب‌های بصری جذاب و رابط کاربرپسند معروف است که آن را به گزینه‌ای عالی برای پادکست‌هایی که زیبایی‌ و سهولت کاربرد را در اولویت قرار می‌دهند، تبدیل کرده است. وجود یک فید RSS داخلی و انواع قالب‌های مخصوص پادکست از جمله ویژگی‌های این پلتفرم است.

گزینه شماره دو: ویکس و ویبلی

ویکس و ویبلی (Wixand Weebly) سازندگان وب‌سایت برای افراد مبتدی هستند که ایجاد یک وب‌سایت بدون دانش کدنویسی را برای هر فردی آسان می‌کنند. هرچند این ابزارها ممکن است به اندازه CMSهای پیچیده‌تر (نظیر وردپرس) پیشرفته و غنی از امکانات نباشند، اما برای افرادی که می‌خواهند وب‌سایت خود را بدون صرف زمان یا تلاش قابل توجه بسازند، کافی به نظر می‌رسند.

گزینه شماره سه: وردپرس

وردپرس یک پلتفرم قوی و منعطف است که با ارائه مجموعه گسترده‌ای از پلاگین‌ها و تم‌ها برای افرادی که می‌خواهند اختیار و گزینه‌های سفارشی‌سازی بیشتری داشته باشند، مناسب خواهد بود. در وردپرس تم‌های پادکست رایگان و پولی زیادی موجود است که برخی از آنها عبارتند از Astra Podcast Websites و ThemeForest.

به خاطر داشته باشید که استفاده از وردپرس می‌تواند پیچیده باشد، به ویژه اگر ندانید که چه کاری انجام می‌دهید. اگر فاقد مهارت‌های فنی هستید شاید وردپرس گزینه خوبی برای شما نباشد.

احتیاط: هنگام انتخاب یک پلتفرم میزبانی، سطح تخصص فنی، سطح دلخواه سفارشی‌سازی و البته بودجه خود را در نظر داشته باشید.

3. سفارشی‌سازی

پس از انتخاب پلتفرم و نام دامنه صحیح، نوبت به سفارشی‌سازی وب‌سایت پادکست می‌رسد. وقتی یک تم مناسب را انتخاب کردید، می‌توانید ظاهر و نمای وب‌سایت خود (از جمله رنگ‌ها و فونت‌ها) را تغییر دهید و شروع به ساخت محتوا و ناوبری کنید.

به خاطر داشته باشید که همه چیز باید به شیوه‌ای دقیق و شهودی سازماندهی شود. استفاده از وب‌سایت باید آسان باشد و اجزای مختلف شامل قسمت‌های آرشیوی، توضیحات، صفحه درباره ما و هر چیز مرتبط دیگری به وضوح در سایت گنجانده شود. مطمئن شوید که تجربه کاربری را در اولویت قرار داده‌اید. این باعث تشویق مخاطبان به جستجوی کامل وب‌سایت و درگیری آنها با محتوا خواهد شد.

با سفارشی‌ کردن وب‌سایت پادکست به گونه‌ای که بازتابنده برند و سبک منحصر به فرد شما باشد، می‌توانید یک حضور آنلاین و به یادماندنی را تجربه کرده، با مخاطبان هدف ارتباط قرار کرده و در کانون توجه قرار گیرید.

بیشتر بخوانید:

کارآفرینی اجتماعی چیست؟

5 مثال فوق‌العاده از وب‌سایت‌های پادکست

برای کمک به شناخت بهتر وب‌سایت‌های پادکست خوب، در اینجا نگاهی به 5 مثال فوق‌العاده می‌اندازیم. فکر کنید که چطور می‌توانید از عناصر خلاقانه این سایت‌ها برای راه‌اندازی وب‌سایت خود استفاده کنید و برای ضبط پادکست به راحتی وارد عمل شوید.

مثال شماره 1: The Newsworthy

سازنده وب‌سایت پادکست: اسکواراسپیس 

پادکست «The Newsworthy Podcast» به میزبانی اریکا مندی (Erica Mandy) - روزنامه‌نگار - یک برنامه خبری روزانه است که مروری سریع و جامع از مرتبط‌ترین و جذاب‌ترین عناوین خبری را به شنوندگان ارائه می‌دهد.

دلایل علاقه به این سایت:

  • این وب‌سایت در مجموع دارای طراحی زیبا و ساده‌ای است.
  • صفحه اصلی سایت دارای بخش‌های متنوعی چون درباره من، نظرات شنوندگان، پیوند به فیدهای اجتماعی، معرفی مطبوعات، پخش‌کننده اپیزود و موارد دیگر است.
  • شعار برنامه در تصویر اصلی با عبارت «اکنون گوش کن» درج شده که ناوبری را آسان می‌کند.
  • صفحه حامیان مالی به طور گویا نشان می‌دهد که این برنامه با چه کسانی همکاری می‌کند، به علاوه پیوندها و کدهای تخفیف.
  • وجود یک فراخوان عمل واضح و جذاب (اهدای جایزه رایگان برای کسانی که روز جمعه ثبت‌نام می‌کنند) در سایت که بازیدکنندگان را به ثبت‌نام در خبرنامه ترغیب می‌کند.

مثال شماره 2: Being Boss

سازنده وب‌سایت پادکست: وردپرس 

پادکست «The Being Boss» برای کارآفرینان خلاق، مشاغل آزاد و صاحبان مشاغل جویای نام طراحی شده است. قسمت‌های مختلف این پادکست به میزبانی امیلی تامپسون، توصیه‌ها و نکات عملی و مصاحبه‌های الهام‌بخش را برای شنوندگان پخش می‌کند تا علاقه و اشتیاق آنها را به سمت کسب و کارهای سودآور و پایدار هدایت کند.

دلایل علاقه به این سایت:

  • وجود فراخوان عمل قوی در تصویر سرصفحه که با عبارات مثبت بازدیدکنندگان را به عضویت در خبرنامه تشویق می‌کند.
  • در صفحه اصلی بخش معرفی مطبوعات و سه اپیزود آخر منتشرشده به نمایش درآمده است.
  • پاصفحه سایت به خوبی با ستون‌های «اطلاعات»، «محتوا» و «به ما بپیوندید» سازماندهی شده است.
  • سایت از نظر بصری، جذاب و جالب و ناوبری در آن ساده است.
  • اپیزودها در دسته‌های مختلف طبقه‌بندی شده‌اند که پیدا کردن آنها را ساده می‌کند.

مثال شماره 3: Smart Gets Paid

سازنده وب‌سایت پادکست: وردپرس 

پادکست «Smart Gets Paid» به میزبانی لیا نئدرتال (Leah Neaderthal) به کارآفرینان زن و مشاغل آزاد کمک می‌کند تا استراتژی‌های مؤثری را برای کسب درآمد بیاموزند. توصیه‌های عملی، دیدگاه‌ها و مصاحبه‌هایی با تمرکز بر موضوعات قیمت‌گذاری، مذاکره و چانه‌زنی، غلبه بر سندرم ایمپاستر (imposter syndrome) و بستن قرارداد در ایپزودهای برنامه مطرح می‌شود. 

دلایل علاقه به این سایت:

  • وجود یک فراخوان عمل قوی و واضح برای هر فردی که می‌خواهد بیشتر بیاموزد.
  • صفحه اصلی شامل بخش‌های «درباره من» و «همانطور که در ... دیده می‌شود» و همچنین عبارات و الفاظ مثبت و جذاب است.
  • پخش‌کننده پادکست امکان دسترسی آسان به محبوب‌ترین قسمت‌ها را برای کاربران فراهم می‌کند.
  • وبلاگ به خوبی نشان‌گذاری شده و حاوی ترکیبی از مقالات مفید است (برای سئو خوب است).

مثال شماره 4: Growth Marketer

سازنده وب‌سایت پادکست: Podcastpagio.io 

پادکست «Growth Marketer» دیدگاه‌های عملی در مورد مباحث بازاریابی رشد را مطرح می‌کند. اپیزودهای برنامه به طول 20 دقیقه یا کمتر تولید شده‌اند.

دلایل علاقه به این سایت:

  • این یک نمونه فوق‌العاده از سادگی و قابل فهم بودن یک وب‌سایت پادکست است.
  • همه اطلاعات مهم از جمله نام پادکست، میزبان و مکان به شکل واضح در بالای صفحه نمایش داده شده‌اند.
  • دکمه عضویت و پیوند به صفحات اجتماعی مرتبط برجسته شده‌اند.
  • وبلاگ یکپارچه نه تنها شامل مقالات و منابع مفید است، بلکه یک دوره آموزشی درباره بازاریابی رشد را نیز دربردارد.
  • وجود یک پنجره بازشو (پاپ‌آپ) برای درخواست ثبت نام در خبرنامه که از بازدیدکنندگان بازخورد می‌خواهد.
  • مثال شماره 5: The Office Ladies

سازنده وب‌سایت پادکست: اسکواراسپیس 

جینا فیشر (Jenna Fischer) و آنجلا کینزی (Angela Kinsey)، دو ستاره و دوست صمیمی از مجموعه تلویزیونی The Office، برای تولید پادکستی پیرامون این سریال همکاری می‌کنند. هر هفته آنها به یک اپیزود متفاوت پرداخته و داستان‌های اختصاصی پشت صحنه و نظرات برنامه را ارائه می‌دهند.

دلایل علاقه به این سایت:

  • دکمه «اکنون عضو شوید» (subscribe now) در سرصفحه اصلی پیش‌بینی شده و یکی از نخستین مواردی است که هر بازدیدکننده مشاهده می‌کند.
  • همه اطلاعات مهم از جمله یک مقدمه کوتاه به وضوح در صفحه اصلی بیان شده است.
  • وجود یک فراخوان عمل برای ایجاد مشارکت اجتماعی که بازدیدکنندگان را دعوت به پرسش از میزبان‌ها می‌کند.
  • لینک فروشگاه کالاهای پادکست به راحتی در دسترس طرفدارانی است که می‌خواهند حمایت کنند.
  • وجود بخش حاوی اخبار و به روزرسانی‌های پشت صحنه که طرفداران را علاقه‌مند و مطلع نگه می‌دارد.

در پایان باید گفت...

وب‌سایت‌های خوش‌ساخت پادکست جزو ابزارهای مهم و ضروری برای پادکسترهایی هستند که افزایش دامنه دسترسی به مخاطبان، برقراری ارتباط با آنها و حضور آنلاین قوی را هدف‌گذاری کرده‌اند. با مطالعه این مقاله راهنمای جامع و مثال‌های الهام‌بخش آن اکنون اطلاعات پایه برای ایجاد یک وب‌سایت پادکست موفق را در اختیار دارید.

با انتخاب دقیق دامنه، پلتفرم میزبانی مناسب و سفارشی‌سازی سایت خود به گونه‌ای که نشاندهنده برند و سبک منحصربه فردتان باشد، می توانید پادکست خود را به طرز موثری به نمایش بگذارید و دنبال کنندگان وفادار را جذب کنید.

به خاطر داشته باشید که وب‌سایت‌های پادکست به عنوان پایگاه محتوا و منابع عمل می‌کنند و همچنین می‌توانند ابزاری فوق‌العاده برای کسب درآمد از پادکست‌ باشند. بنابراین چرا مستقیماً وارد عمل نشده و از همین امروز شروع به ایجاد وب‌سایت پادکست خود نکنید؟
در این زمینه میتوانید از سایت سازها کمک بگیرید که بدون نیاز به هیچ دانش فنی از سوی شما، سایتی حرفه‌ای را در اختیارتان قرار می‌دهند. برای دریافت مشاوره برای ساخت وبسایت می‌توانید با ما در تماس باشید.

منبع: وبسایت amplify.matchmaker