آسیب‌پذیری زمانی ایجاد می‌شود که منابع تحت اختیار یک گروه در مقایسه با چالش‌هایی که با آن مواجه است، ناکافی باشد. بنابراین آسیب‌پذیری اشکال مختلفی دارد و از پناهندگان و خانواده‌های تک‌سرپرست گرفته تا افراد بی‌خانمان و کسانی که با بیماری‌های مزمن یا ناتوانی‌های یادگیری و غیره دست به گریبان هستند را می‌توان جزو گروه‌های آسیب‌پذیر قلمداد کرد.

این نقطه ورود خیریه‌ها برای کمک به اقشار آسیب‌پذیر جامعه است. اما خیریه‌ها چطور می‌توانند این کار مهم و خطیر را به نحو مؤثرتری انجام دهند، به مخاطبان خود نزدیک شوند، به زبان آنها صحبت و نیازهای برآورده‌نشده را درک کنند؟
راه حل ساده است: استفاده از طرز نگرش‌های رسانه اجتماعی.

بهره‌گیری از قدرت داده‌های رسانه اجتماعی به خیریه‌ها اجازه می‌دهد حمایت بهتری از اقشار آسیب‌پذیر، چه به صورت مستقیم و چه غیرمستقیم، به عمل آورند. خیریه‌ها با شنیدن مستقیم صدای کسانی که به حمایت نیازمندند، می‌توانند به ایجاد محصولات و خدمات بهتر برای آنها کمک کنند. همچنین آنها با کاوش غیرمستقیم در نگرش‌های عمومی و در نتیجه لابی‌گری مؤثر با افرادی که مبدع تغییر هستند، می‌توانند به گروه‌های آسیب‌پذیر کمک کنند. 

اما این در عمل چگونه اتفاق خواهد افتاد؟

با هم بشنویم:

کرونا و نیکوکاری

قدرت، در دانش نهفته است!

داده‌‌کاوی رسانه‌های اجتماعی، فرصتی بی‌نظیر را برای ایجاد روابط نزدیک و خصوصی با مخاطبان فراهم می‌کند. پژوهشگران هیچ دخل و تصرفی در زمینه محدودیت، تحریف یا کنترل محاوره‌های اجتماعی ندارند و این گفتگوها خام و بدون فیلتر انجام می‌شود. در واقع این صحبت‌هایی است که بین مردم و بدون حضور پژوهشگران رد و بدل می‌شود.

شنیدن مستقیم صدای اقشار آسیب‌پذیر تحت شرایط خاص خود، درک عمیق‌تری از احساسات، افکار و رفتارهای دیگران در مورد موضوعات مهم را به خیریه‌ها می‌بخشد، در حالی که داده‌های نظرسنجی صرفاً این امر را میسر نمی‌کند.

کاوش درباره آنچه اقشار مختلف در فضای آنلاین بیان می‌کنند، می‌تواند دستاوردهای متنوع زیر را به ارمغان آورد:

1. نوآوری در کمپین

 کسب بینش و اطلاعات عمیق‌تر درباره مخاطبان به خیریه‌ها اجازه می‌دهد تا برنامه‌ها و کمپین‌های مؤثرتری طراحی کنند که می‌تواند به آنها کمک کند.

2. ارتباطات و بهینه‌سازی محتوا

خیریه‌ها با شنیدن مستقیم صدای آنلاین افراد متوجه خواهند شد که در فکر آنها چه می‌گذرد و به این ترتیب استراتژی‌های ارتباطی خود را برای ایجاد روابط بهتر با مخاطبان‌ بهبود خواهند داد.

3. شناسایی معضلات و روندها

طرز نگرش اجتماعی می‌تواند به مؤسسات خیریه کمک کند تا به روز باشند. اگر یک معضل اجتماعی جدید در رابطه با هدف آنها بروز کند یا چنانچه رفتار گروه‌های آسیب‌پذیر در فضای آنلاین تغییر کند، خیریه‌ها می‌توانند به سرعت واکنش نشان داده و با ریشه‌یابی مسائل استراتژی‌های خود را تطبیق دهند. 

این روش تأثیرگذاری است که می‌توان آن را به طور گسترده در بسیاری از اهداف خیریه به کار گرفت.

برای مثال آسیب «تنهایی و انزوا» را در نظر بگیرید. سازمان صلیب سرخ بریتانیا (British Red Cross) اطلاعات سطحی زیادی را درباره نگرش‌های عمومی نسبت به معضل تنهایی و اینکه کدام گروه‌ها تصور می‌کنند که در تنهایی به سر می‌برند، در اختیار داشت. 

اما برای افزایش آگاهی و همچنین پیشگیری از رشد تنهایی مزمن این سازمان می‌بایست کلیشه‌های پذیرفته‌شده را به چالش می‌کشید، زوایای ناشناخته تنهایی را بیشتر آشکار می‌ساخت و افراد را برای تشخیص و صحبت پیرامون آن آماده می‌کرد. در نتیجه این سازمان شروع به پژوهش در مورد تجربیات تنهایی و علل آن کرد.

روش‌های سنتی پژوهش پس از تعامل با مخاطبان درمی‌یافت که تجربه تنهایی باعث زودرنجی و انزوای فراوان می‌شود. اما نقاب گمنامی رسانه‌های اجتماعی به افراد کمک می‌کند تا داستان‌ها را به شیوه خاص خود بیان کنند.

بنابراین تیمی از مؤسسه Listen & Learn Research با استفاده از داده‌های رسانه اجتماعی مشغول بررسی هزاران روایت مختلف تنهایی شد و با مطالعه آنها به معانی و مفاهیم مسبب هر کدام پی برد. در نتیجه پنج «شخصیت» (personas) تنهایی که هر یک دارای جلوه‌های متفاوتی از این آسیب و ویژگی‌های جمعیتی آن بودند، شناسایی شدند. این به صلیب سرخ بریتانیا کمک کرد تا ماهیت هر شخصیت را به نحوی خلاقانه و قابل بیان به تصویر بکشد. 

به این ترتیب خیریه‌ها با شنیدن مستقیم صدای گروه‌های آسیب‌پذیر می‌توانند به طور کامل‌تری درک کنند که آنها چه کسانی هستند، کجا اقامت دارند و به چه چیزی نیازمندند تا خدمات، ارتباطات و کمپین‌های بهتری را در فرآیند ایجاد کنند.

احساسات عمومی همه چیز است!

نقل ‌قول مشهوری از آبراهام لینکلن (Abraham Lincoln) رئیس جمهور وقت آمریکا وجود دارد که می‌گوید: "احساسات عمومی همه‌ چیز است. اگر با آن همراه باشید، هیچ‌گاه شکست نمی‌خورید؛ اگر علیه آن باشید، هیچ‌گاه پیروز نمی‌شوید."

این در مورد نگرش‌های رسانه اجتماعی نیز صدق می‌کند.

کاوش و درک گسترده افکار عمومی به شما کمک می‌کند با شناخت غیرمستقیم گروه‌های خاص به آنها کمک کنید و بررسی نگرش‌های اجتماعی نسبت به گروه‌های آسیب‌پذیر می‌تواند کار خیریه‌ها را در حوزه‌های مختلف بهبود بخشد:

1. کمک به تغییر روایت‌ها

کاوش گسترده در افکار آنلاین به خیریه‌ها اجازه می‌دهد تا پیش‌داوری‌، آگاهی و سطح تعامل عمومی با گروه‌های آسیب‌پذیر را درک کنند، روایت‌ها را دوباره در کانون بحث قرار داده و به حامیان احتمالی آموزش دهند.

2. سنجش تأثیرگذاری

کاوش افکار عمومی نسبت به گروه‌های آسیب‌پذیر به خیریه‌ها کمک می‌کند تا تأثیر برنامه‌ها و کمپین‌های خود را با پایش تغییرات صورت‌گرفته در نگرش‌ها و رفتارهای مرتبط با هدف‌شان اندازه‌گیری کنند. از این اطلاعات می‌توان برای بهبود ابتکارات آتی و اثبات ارزش کار خیریه نزد حامیان بهره گرفت.

3. بهینه‌سازی جمع‌آوری کمک

همچنین بررسی طرز نگرش‌های اجتماعی می‌تواند با شناسایی فرصت‌های جدید جمع‌آوری کمک مالی به شکل غیرمستقیم به خیریه کمک کند. مطالعه گفتگوهای آنلاین به خیریه امکان می‌دهد رفتارها و اولویت‌های حامیان خود را درک کرده و اقدامات جمع‌آوری کمک را متناسب با آن انجام دهد.

ما از این مفاهیم برای کمک به یک خیریه جهانی استفاده کردیم. این خیریه برای هدایت ارتباطات خود در قبال جنگ و بحران علاقه‌مند بود که درک بهتری از افکار و احساسات عمومی پیرامون درگیری‌های اوکراین کسب کند.

بنابراین از رسانه‌های اجتماعی برای درک افکار و احساسات مردم در خصوص بحران اوکراین و اینکه چطور این موضوع با سایر بحران‌ها مرتبط و مقایسه می‌شود، استفاده کردیم.

برای مثال متوجه شدیم که غالب نظرات در رسانه‌های اجتماعی حول یکی از هشت موضوع شناسایی‌شده از قبیل تمرکز بر ارتش، اشارات به خداوند، تیک‌تاک (TikTok) به عنوان مکانی برای ایجاد اتحاد و روسیه به عنوان یک رژیم شرور است.

خیریه مذکور این هشت موضوع را در کمپین جمع‌آوری کمک‌های مالی خود گنجاند تا جامعه نیکوکارانش را به طرز مؤثرتری جذب و گسترش دهد.

با هم بخوانیم:

نقش کارآفرینی در توسعه سرمایه‌های اجتماعی

اخلاق از هر چیزی مهم‌تر است!

هنگام استفاده از نگرش‌های اجتماعی برای دسترسی مستقیم یا غیرمستقیم به افراد آسیب‌پذیر، رعایت اصول اخلاقی از اهمیت زیادی برخوردار است.

آنچه دیگران در رسانه‌های اجتماعی به اشتراک می‌گذارند ممکن است بسیار شخصی، خصوصی و بی‌پرده باشد. اما هرگز نباید از این اعتماد سوء استفاده کرد.

هرچند هیچ دستورالعمل اخلاقی استاندارد یا الزام‌آوری برای صنعت هوش اجتماعی وجود ندارد، اما خیریه‌ها می‌توانند از برخی الگوهای اخلاقی برای جمع‌آوری و بکارگیری داده‌های رسانه اجتماعی به نحوی که به امنیت، شخصیت و حریم خصوصی افراد احترام بگذارد، استفاده کنند. چک‌لیستی را براساس شیوه‌های جمع‌آوری داده مؤسسه Listen + Learn Research تهیه کرده‌ایم که حاصل سال‌ها تحقیق در زمینه رسانه‌های اجتماعی است.

مراقب باشید که:

  1. فقط داده‌هایی را جمع‌آوری کنید که در یک فضای اجتماعی عمومی به اشتراک گذاشته شده است. اگر خواهان دسترسی به داده‌های یک جامعه بسته و خصوصی هستید، درخواست دهید و سپس به تصمیم آنها احترام بگذارید.
  2. مطمئن شوید که پلتفرم سوشال لیسنینگ (social listening) شما موافقت‌نامه‌های پلتفرم‌های اجتماعی را جهت دسترسی به داده‌های آنها در اختیار دارد.
  3. به خاطر داشته باشید که دسترسی به سایت‌های رسانه اجتماعی می‌تواند به مرور زمان تغییر کند (فیس‌بوک و اینستاگرام را به خاطر آورید)، بنابراین تصور نکنید آنچه امروز خوب است شش ماه بعد نیز اینطور خواهد بود.
  4. اطلاعات هویتی افراد (نظیر آدرس‌های URL و نام‌های کاربری) را حذف کنید تا مطمئن شوید که آنها در اختیار دیگران قرار نمی‌گیرند.
  5. فقط آنچه را که نیاز دارید نگه دارید و بقیه را حذف کنید.
  6. زمانی را برای حذف داده‌های رسانه اجتماعی پس از استفاده تعیین کنید. این روش خوبی است، در ذخیره‌سازی صرفه‌جویی کرده و از بکارگیری «داده‌های فراموش‌شده» ورای هدف اصلی آنها جلوگیری می‌کند.
  7. سعی کنید به جای یک فرد (که ممکن است قابل شناسایی باشد) گروه‌هایی از افراد را تجزیه و تحلیل کنید و مبنای گزارش‌های‌تان را زندگی گروه‌ها قرار دهید.
  8. با گمنام‌‌سازی نقل قول‌های مورد استفاده (برای مثال چند کلمه را بدون تغییر مفهوم کلی عوض کنید) از ناشناس بودن افراد محافظت کنید تا مطمئن شوید که داده‌ها با استفاده از گوگل قابل ردیابی نیستند.
  9. با آموزش تیم تحت هدایت خود مطمئن شوید که آنها وظایف‌شان را به عنوان محافظان حریم خصوصی دیگران درک می‌کنند (آزمایش فکری خوب در اینجا این است که از اعضا بپرسید پس از خواندن مطلب درباره شخصی که وی را می‌شناسند چه کاری انجام خواهند داد).

امیدواریم این مقاله از وبلاگ نیکسو برای مدیریت خیریه‌ها مفید بوده باشد و سبب شود تا دید مثبتی نسبت به استفاده خیریه‌ها از رسانه‌های اجتماعی ایجاد شود.

منبع: Charity comms