رسانه وسیله‌ای عمومی برای رساندن پیام و مفهوم به افراد است. این وسیله می‌تواند مفهوم را از طریق تصویر، صدا، فیلم و یا هر روش دیگری منتقل کند. رسانه مفهوم جدیدی در زندگی ما نیست چراکه از گذشته‌های دور انسان‌ها در تلاش بودند که بتوانند به هر روشی اطلاعات را به یکدیگر منتقل کنند. مانند سرخپوست‌ها که از دود آتش برای اطلاع‌رسانی بین قبیله‌ها استفاده می‌کردند، اما امروزه رسانه تکامل پیدا کرده و به شکلی رایگان در دسترس همه افراد قرار دارد. 

افراد در یک جامعه تمایل دارند که از اتفاقات و اخبار مطلع باشند. همین موضوع باعث شده که رسانه در زندگی ما جایگاه ویژه‌ای داشته باشد. شاید سال‌های نه چندان دور افراد از مطالعه جراید و همچنین گوش دادن به رادیو در جریان اتفاقات قرار می‌گرفتند. بعدها تلویزیون به جمع خانواده‌ها اضافه شد. اما امروزه شبکه‌های اجتماعی سهم به سزایی در انتقال اخبار در بین افراد جامعه را دارند. در دسترس بودن شبکه‌های اجتماعی، همراه داشتن گوشی‌های تلفن همراه و اتصال راحت به اینترنت از مهم‌ترین دلایل محبوبیت شبکه‌های اجتماعی است. 

نیکوکاری راهی برای رفع نیازهای اجتماعی

شبکه‌های اجتماعی؛ جزء لاینفک انسان معاصر

در دنیای امروزی نقش شبکه‌های اجتماعی بسیار پررنگ شده است. در واقع نمی‌توان زندگی جوانان را بدون شبکه‌های اجتماعی تصور کرد. شاید برای افرادی که در دوره کهنسالی خود هستند، تا حد زیادی این سبک از زندگی عجیب و ناملموس باشد. اما اهمیت و ارزش شبکه‌های اجتماعی در دوره کنونی انکار ناپذیر است. 

 شبکه‌های اجتماعی؛ ابزار انتقال اطلاعات خیریه‌

شبکه‌های اجتماعی ابزاری برای انتقال اطلاعات به حساب می‌آیند. شاید در وهله اول، هر کس از یک پلتفرم انتظار داشته باشد که اطلاعات روزمره خود را در آن به اشتراک بگذارد. انتقال تجربیات می‌تواند در دنیای امروز بسیار سازنده باشد. چرا که افراد بعد از یک تجربه تلخ از همکاری با یک مجموعه، خرید از یک فروشگاه و یا هر نوع دیگری از این قبیل اتفاقات، با به اشتراک گذاشتن آن واقعه به دیگران باعث هوشیاری افراد زیادی می‌شود.
البته قرار نیست همیشه اتفاقات تلخ و بد رد و بدل شود. بلکه این پلتفرم‌ها می‌توانند بستر مناسبی برای تبلیغات یک کسب و کار و یا فراخوان و حرکت باشند. ما قرار است درباره نقش شبکه‌های اجتماعی بر مؤسسات خیریه صحبت کنیم. 

شاید کمتر کسی باشد که بتواند ادعا کند که در شبکه‌های اجتماعی مختلف، شاهد تبلیغ یک کسب و کار نوپا نبوده باشد که در زمان کوتاهی مشتریان زیادی را از طریق همین شبکه‌های اجتماعی به دست آورده است. حال که چنین ابزاری برای افراد فراهم شده که بیشتر آن‌ها به صورت رایگان است، چرا مؤسسات خیریه از آن برای آگاه‌سازی افراد و فراخوان‌های خود استفاده نکنند؟ 

نقش شبکه‌های اجتماعی در معرفی خیریه‌ها

این موضوع را از دو بعد می‌توان بررسی کرد: 

اول:
 اینکه فعالیت خیریه‌ها در شبکه‌های اجتماعی به چه شکل باشد؟
دوم:
اینکه فعالیت سایر افراد در شبکه‌های اجتماعی در قبال مؤسسات خیریه چگونه باشد؟ 

پیش از بررسی این دو موضوع بد نیست به این نکته اشاره کنیم که خیریه داخلی با فعالیت‌های درون مرزی نیاز به تبلیغات توسط سازمان‌های دولتی، نیمه دولتی، خصوصی و همچنین افراد دارد.
در واقع بهتر است به این صورت بگوییم که تبلیغ و گفتن از مؤسسات خیریه و مطرح شدن زمینه فعالیت آن‌ها جزء وظایف تمامی اعضای یک جامعه است. چرا که هدف از ایجاد مؤسسات خیریه، بهبود شرایط زندگی نیازمندان بوده که این، نیاز به همیاری همگانی دارد. حال بهتر است به بررسی دو مورد بالا بپردازیم. 

نحوه استفاده خیریه‌ها از شبکه‌های اجتماعی 

هر کاری با هر هدفی نیاز به تبلیغ دارد. حال زمانی که از نیکوکاری صحبت می‌شود، موضوع تبلیغ و صحبت درباره کارهای انجام شده واجب است.
هر خیریه‌ای بنا بر نوع کار خود لازم است که در شبکه‌های اجتماعی مختلف عضو شده و به تبلیغ درباره کارهای انجام شده بپردازد. برای مثال در پیامرسان‌ها می‌توان با ایجاد کانال، گزارش کارهای انجام شده را به اعضا داد. این یکی از بهترین راهکارها جهت ارتباط با اعضای خیریه است. 

همچنین در سایر شبکه‌های اجتماعی با تولید محتوای مناسب، می‌توان به معرفی خیریه و فراخوان‌ها و نیازها پرداخت. برای مثال خیریه کمک با نام ثبتی کیش مهر کتایون سال‌هاست که در زمینه تأمین هزینه برای پیوند حلزون گوش در کودکان ناشنوا فعالیت دارد. بسیاری از افراد با پست‌ها و داستان‌های کودکان از ماجرای جراحی تا اولین صداهایی که شنیده‌اند، با فعالیت این خیریه آشنا شده‌اند.
همین موضوع توانسته بسیاری از افراد را ترغیب کند تا در این کار خیر همراه خانواده‌های نیازمند باشند. در واقع ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به کودکان کم‌شنوا و ناشنوا در صفحه اینستاگرام این خیریه آموزش‌های لازم را به همراه فراخوان در این زمینه به مردم ارائه می‌دهد. 

راهکارهای پرورش حس نیکوکاری در افراد جامعه

زبان گویای خیریه‌ها در شبکه‌های اجتماعی باشیم!

هر کدام از ما در شبکه‌های اجتماعی می‌توانیم به نوعی زبان گویای مؤسسات خیریه باشیم. از صحبت درباره کمک به محیط زیست گرفته تا معرفیپادکست‌های خیریه، بازگویی از تجربیات خیریه و مسائلی از این دست می‌تواند به آشنایی افراد در این زمینه کمک کند.
در واقع پلتفرم‌های مختلف می‌تواند ابزار مناسبی برای معرفی فرایند نیکوکاری به سایرین باشد. در این بین مسئولیت افراد معروف و سلبریتی‌ها در این زمینه سنگین‌تر است. چرا که آن‌ها با توجه به اثرگذاری بیشتر در شبکه‌های اجتماعی در بین افراد می‌توانند به فرهنگ‌سازی عمومی در این زمینه بپردازند. 

تولید محتوای مناسب در شبکه‌های اجتماعی

هر مؤسسه خیریه بنا بر نوع و زمینه فعالیت خود لازم است که به تولید محتوا بپردازد. این محتوا می‌تواند به صورت متنی بوده و در وبلاگ سایت قرار گیرد.
همچنین می‌تواند به صورت طراحی تصویر در قالب پوستر باشد که نقش اطلاع‌رسانی را بر عهده داشته باشد. در کنار آن می‌توان با تولید محتوای صوتی در قالب پادکست‌های مختلف به اطلاع‌رسانی و یا حتی بازگو کردن داستان‌های مختلف در این زمینه پرداخت. 

در سطوح بالاتر نیز با تولید انیمیشن‌های مختلف در جهت آموزش می‌توان به اطلاع‌رسانی همگانی مشغول شد. این بستگی به سیاست‌های هر مؤسسه خیریه دارد که بخواهد در شبکه‌های اجتماعی به چه شکل فعالیت داشته باشد. اما چیزی که اجتناب ناپذیر است، نقش شبکه‌های اجتماعی در فرآیند آگاه‌سازی عمومی و همچنین انجام تبلیغات مثبت است. 

شبکه‌های اجتماعی؛ بازوی یاری‌رسان موسسات مردم نهاد و خیریه‌ها

شبکه‌های اجتماعی می‌توانند نقش زیادی در جذب منابع مالی مؤسسات خیریه داشته باشند. در کنار اطلاع‌رسانی و آموزش، جذب افراد برای کمک در امور خیریه مانند کمک به معلولان، کمک به کودکان بی‌سرپرست و امثال این دسته‌ها یک امر خطیر است. 

در این زمینه می‌توان به فعالیت گسترده بعضی از خیریه‌ها در شبکه‌های اجتماعی اشاره کرد. مؤسسه‌ ای بی، خیریه محک، انجمن‌ ام اس و بسیاری دیگر از خیریه‌ها در شبکه‌های اجتماعی با تولید محتوای مناسب و همچنین همراهی افراد و تبلیغ و معرفی آنان توانسته‌اند فعالیت‌های خود را هر روز گسترده‌تر کنند. همین موضوع باعث می‌شود در بلند مدت افراد نیازمند بیشتری تحت پوشش خیریه‌ها قرار گرفته و از کمک‌های مالی آنان بهره‌مند شوند. 

بسیاری از افراد درک کاملی از فعالیت‌های مؤسسات خیریه ندارند. آن‌ها تصور می‌کنند که تنها فعالیت خیریه های داخلی، بهبود معیشت زندگی نیازمندان است، اما همین افراد با حضور در شبکه‌های اجتماعی و دیدن محتوای مناسب درباره نیکوکاری و افراد نیازمند، به مرور علاقه‌مند به همکاری و مشارکت با مؤسسات خیریه خواهند شد. 

تفاوتی ندارد که نحوه این همکاری به چه شکل باشد. گاهی حفاظت از محیط زیست هم می‌تواند به بهبود وضعیت اجتماعی بپردازد. در بسیاری از مواقع شبکه‌های اجتماعی و محتوای منتشر شده می‌تواند منجر به جذب منابع مالی شود. آن چیزی که دارای اهمیت بسیار زیادی است، تأثیر بسیار زیاد شبکه‌های اجتماعی در معرفی مؤسسات خیریه و جذب افراد برای همکاری می‌باشد.