در حال حاضر، پادکست‌ها طرفداران بسیار زیادی دارند و می‌توانند درباره موضوعات مختلفی تولید شوند. به همین دلیل می‌توانید پادکست‌های خنده‌دار، آموزنده و سرگرم‌کننده زیادی پیدا کنید. اما در این مقاله از وبلاگ نیک آوا راهنمای 5 دقیقه‌ای جهت ساخت پادکست برای خیریه ها و موسسات مردم نهاد در اختیار شما قرار می‌گیرد. 

اغلب افراد، از این پادکست‌ها هنگام رانندگی، پیاده‌روی و یا انجام کارهای خانه استفاده می‌کنند. باتوجه‌به این موضوع، می‌توان متوجه شد که گوش کردن به پادکست‌ها، باعث می‌شود که ذهن خود را درگیر افکار مزاحم نکنید.
به احتمال زیاد همه شما می‌دانید که چرا پادکست‌ها تا این حد محبوب هستند. البته دانستن محبوبیت یک مسئله لزوما به این معنی نیست که حتما همه افراد می‌توانند آن‌ها را تولید کنند. 

تولید یک پادکست به این معنی نیست که فقط باید صدایی را ضبط کنید؛ بلکه ساخت پادکست نیازمند این است که اطلاعات کافی درباره کسب‌وکار و تجارتی که می‌خواهید درباره آن صحبت کنید، داشته باشید. همچنین باید مخاطبان هدف خود را بشناسید، یک برنامه تبلیغاتی جذاب و مداوم به وجود بیاورید و پایگاهی برای شنوندگان ایجاد کنید. 

ساختن پادکست برای موسسات مردم نهاد در کسب‌وکارهای مختلف نیازمند یک چارچوب مناسب است. البته باید بدانید هر کار و پروژه دیگری هم به یک چارچوب کارآمد نیاز دارد. مهم‌ترین چارچوبی که برای ایجاد پادکست برای موسسه‌های مردم نهاد در هر زمینه‌ای به آن‌ها نیاز دارید، عبارتند از:

  • هدف گذاری

هدف گذاری یکی از مهم‌ترین موضوعاتی است که اهمیت زیادی در ساخت پادکست برای موسسه‌های مردم نهاد در هر زمینه و کسب‌وکاری دارد. در واقع، هدف می‌تواند به شما در داشتن برنامه کمک زیادی کند تا در مدت‌زمان سریع‌تری به نتیجه موردنظر خود برسید.

  • شناختن مخاطب

شما باید بدانید که چه مخاطبانی به این پادکست گوش می‌کنند و آیا به شما در رسیدن به هدفتان کمک می‌کنند؟

  • کانال ارتباطی

مخاطبان مورد نظر شما از چه طریقی به پادکست‌ها گوش می‌کنند؟ این موضوع باید بر اساس شواهد به دست آمده و تجربه مخاطب باشد.

  • تولید محتوا

برای جذب مخاطب و رسیدن به هدف خود، باید چه نوع محتوایی تولید کنید؟ چه شواهدی به شما کمک می‌کنند که متوجه شوید مخاطبان شما علاقه زیادی به این موضوع دارند و گوش کردن به این پادکست را به سایر پادکست‌ها ترجیح می‌دهند؟

برای مطالعه:

معرفی بهترین پادکست‌های خیریه

قبل از تولید پادکست، این کارها را انجام دهید؛

قبل از این‌که به طور جدی کار تولید پادکست را آغاز کنید، بهتر است از این روش‌ها استفاده کنید تا مطمئن شوید که آیا تولید این پادکست می‌تواند برای هدف شما مناسب باشد یا خیر. اولین نکته در ساخت پادکست برای موسسه‌های مردم نهاد، این است که به دنبال پادکست‌هایی بگردید که در رابطه با موضوعات مد نظر شما، تولید محتوا کرده‌اند و مخاطبان خاصی دارند.

در این شرایط، با مخاطبان آن‌ها صحبت کنید. از این مخاطبان بپرسید که آیا به شما اجازه می‌دهند که با آن‌ها تماس تلفنی و یا هرگونه تماس دیگری داشته باشید یا خیر؟ درصورتی‌که جواب آن‌ها مثبت بود، درباره میزان تاثیرپذیری این پادکست از آن‌ها سوال بپرسید. آیا این موضوع شنوندگان خوبی دارد؟ آیا توانسته بازخورد و نظرات مثبتی دریافت کند؟ آیا مردم در دعوت به همکاری این پادکست، پاسخ مناسبی ارائه می‌دهند؟

اگر بعد از این سوال و جواب‌ها، متوجه شدید که این پادکست نتوانسته به هدف خود دست پیدا کند، احتمالا برای ایجاد این پادکست، به فکر و برنامه ریزی بیشتری نیاز دارید. در بهترین حالت، می‌توانید از پادکست‌هایی استفاده کنید که مخاطبان شما به آن‌ها علاقه دارند.

1. تبلیغ پادکست

اگر بعد از آزمایش بالا متوجه شدید که می‌تواند پادکستی تهیه کنید، طبیعتا به یک طرح تبلیغاتی مناسب نیاز خواهید داشت. شاید برخی از افراد فکر کنند که اگر یک محتوای باکیفیت تولید کنند، بدون هیچ گونه تبلیغاتی، مخاطبان آن‌ها زیاد می‌شود. باید بدانید که به هیچ عنوان این‌گونه نیست و برای موفقیت، حتما به یک برنامه تبلیغاتی نیاز دارید. 

بر اساس اطلاعات کنونی، برای موفق شدن باید از قانون 20/80 استفاده کنید. این بدان معنی است که 80 درصد از هزینه مورد نظر خود را برای تبلیغات و تنها 20 درصد از آن را برای ایجاد پادکست صرف کنید.

برای شروع تبلیغات، به همه کانال‌هایی که در آن‌ها فعالیت می‌کنید، نگاهی بیندازید. سپس بر اساس برنامه خود، مشخص کنید که چه کسانی باید پادکست شما را تبلیغ کنند و بودجه آن از کجا می‌آید. سپس تا جایی که می‌شود، هزینه تبلیغات را افزایش دهید. این امر باعث می‌شود که افراد بیشتری با پادکست شما آشنا شوند.

2. سنجش پادکست

سنجیدن معیارهای مختلف پادکست مانند سایر پروژه‌های دیجیتالی نیست و شاید کمی شما را با چالش مواجه کند. بااین‌حال، معیارهایی وجود دارند که بر اساس آن‌ها می‌توانید متوجه شوید که پادکست شما تا چه حد موفق بوده است. برخی از مهم ترین معیار‌های سنجش پادکست، عبارتند از:

- میزان دانلود‌ها و شنوندگان هر پادکست

 از ابزارهایی استفاده کنید که بخش‌های مختلف پادکست شما را بسنجند و نشان دهند که چند بار دانلود شدند و تاکنون چند نفر آن‌ها را شنیده‌اند.

- تعامل پادکست در رسانه‌های اجتماعی

از ابزارهای مختلف گوش کردن به پادکست در رسانه‌های مختلف اجتماعی استفاده کنید.

- تماس‌های قابل ردیابی

سعی کنید تا حد امکان، از آدرس‌های اینترنتی و یا کدهایی استفاده کنید که کاملا منحصربه‌فرد باشند. این امر باعث می‌شود که ترافیک پادکست شما با سایر کانال‌ها فرق داشته باشد.

باهم گوش کنیم:

اپیزود سوم: سینما و نیکوکاری

یک پادکست موفق از زبان Karina Brisby

"کارینا بریزبی" مدرس امور دیجیتال، توصیه‌های مختلفی درباره تولید پادکست برای موسسه‌های مردم نهاد در رشته‌های مختلف را به اشتراک گذاشته است. کارینا بریزبی، رئیس امور دیجیتالی در شرکت Versus Arthritis است که در بسیاری از رسانه‌های دیجیتالی کار کرده است. او به‌عنوان بنیانگذار پروژه نوآوری ShiftLabs نیز شناخته می‌شود. 

خوب است بدانید که کارینا پادکست Good Digital را در سال 2016 ایجاد کرد و با طیف گسترده‌ای از مخاطبان روبرو شد. مهم‌ترین نکاتی که از نظر کارینا باعث موفقیت یک پادکست می‌شوند عبارتند از:

برنامه‌ریزی

اولین چیزی که برای موفقیت پادکست تاثیر زیادی دارد، داشتن یک برنامه‌ریزی هدفمند است. چرا مردم به پادکست شما گوش می‌کنند و از آن چه نتیجه‌ای می‌گیرند؟
برنامه‌ریزی بیشتر از هر چیزی که فکرش را بکنید، بر موفقیت پادکست شما تاثیر می‌گذارد. به همین دلیل هم اطمینان حاصل کنید که همه افرادی که به پادکست شما گوش می‌کنند، نتیجه رضایت‌بخشی از لحن، رسمیت و عملکرد پادکست می‌گیرند.

تولید محتوا 

قبل از آغاز پادکست، تعیین کنید که می‌خواهید پادکست شما چند فصل و قسمت داشته باشد. جمع‌آوری محتوا برای هر یک از قسمت‌های پادکست که به‌صورت هفتگی منتشر می‌شود، می‌تواند بسیار دلهره‌آور باشد. 

بخش‌های مختلف پادکست، باید ساختار و روایت داستانی خاصی داشته باشند و بهتر است برای هدفمندتر شدن کارها، از ایده‌های مختلفی کمک بگیرید. مدت‌زمان هر پادکست می‌تواند بین 20 تا 30 دقیقه باشد که برای شروع، بسیار عالی است.

هر قسمت از پادکست را به‌خوبی مرتب کنید و بدانید که در قسمت بعدی باید چه چیزهایی را توضیح دهید تا بتوانید آن را در پایان قسمت قبل هم تبلیغ کنید. یعنی در آخر هر قسمت، باید تبلیغی از قسمت بعد ارائه دهید و مردم را کنجکاو کنید تا برای شنیدن ادامه پادکست شما هیجان داشته باشند.

چطور در حوزۀ نیکوکاری پادکست بسازیم؟

از دیگر مواردی که تاثیر زیادی در تولید محتوا و موفقیت پادکست برای موسسه‌های مردم نهاد دارد، موسیقی تیتراژ برای ابتدا و یا پایان پادکست است. علاوه بر این، سعی کنید تمام پادکست‌هایتان تم خاصی داشته باشند تا افراد آن را از سایر پادکست‌ها به‌راحتی تشخیص دهند.
شما می‌توانید موسیقی‌های مختلفی را بدون پرداخت پول، در اینترنت دانلود کنید و یا با استفاده از ابزارهای ویرایش مختلف، موسیقی مورد نظر خود را بسازید و در آغاز یا پایان پادکست از آن استفاده کنید. Garage Band یک نمونه ابزار ویرایشی در این زمینه است.

کنترل فنی و کیفیت پادکست

یکی دیگر از نکات بسیار مهمی که می‌تواند تاثیر زیادی در موفقیت پادکست برای موسسه‌های مردم نهاد داشته باشد، کنترل کیفیت و ویژگی‌های فنی آن است. به همین دلیل هم اطمینان حاصل کنید که پادکست شما به وضوح شنیده می‌شود و برای اطمینان از این قضیه، قبل از انتشار پادکست، به‌خوبی به آن گوش کنید.

برای جلوگیری از ایجاد صدای اضافه در پادکست، مطمئن شوید که در مکانی پادکست را ضبط می‌کنید که هیچ صدایی وجود ندارد و کاملا ساکت است. منظور این نیست که حتما به یک استودیو ضبط بروید و هزینه خیلی زیادی برای آن بپردازید. 

شاید برای شما جالب باشد که کوچک‌ترین کارها مانند ورق زدن دفتر هم می‌تواند در پادکست نویز ایجاد کند. بااین‌حال، برخی نویزها هیچ تاثیری در روند اصلی پادکست ندارند و مهم‌ترین موضوعاتی که موقع ضبط پادکست باید به آن توجه کنید، صداهایی مانند مکالمات سایر افراد و یا باز و بسته شدن درب هستند. تا حد ممکن، پادکست خود را در محیط‌هایی ضبط کنید که عاری از صداهای مزاحم و گمراه کننده باشند.

نکته دیگری که برای افزایش کیفیت پادکست نقش بسیار مهمی دارد، استفاده از میکروفون باکیفیت برای ضبط پادکست است. به همین دلیل هم سعی کنید هزینه خود را برای خرید میکروفون‌های خوب صرف کنید. فاکتور‌های زیادی وجود دارند که به‌صورت آنلاین می‌توانید برای افزایش کیفیت میکروفون خود از آن‌ها استفاده کنید.

درحالی‌که شاید برخی از افراد ترجیح می‌دهند از سایر افراد بخواهند که در پادکست‌شان صحبت کند و آن را ضبط کنند، بهتر است شما خودتان در پادکست صحبت کنید. زیرا این امر باعث افزایش و ارتقای مهارت‌های شما می‌شود. 

بااین‌حال، کمک گرفتن از افراد حرفه‌ای در این زمینه، می‌تواند تا حد زیادی در وقت شما صرفه‌جویی کند. همچنین آن‌ها به‌خاطر خلاقیت بیشتری که دارند، ممکن است تم‌های جذابی برای پادکست شما در نظر بگیرند که باعث جذب بیشتر مخاطب می‌شود. شما می‌توانید باتوجه‌به ویژگی‌ها و کارهایی که این مراکز انجام می‌دهند، یاد بگیرید که باید برای داشتن یک پادکست مناسب از چه فاکتورهایی استفاده کنید. 

بعد از این‌که همه موارد ذکرشده برای تهیه پادکست برای موسسه‌های مردم نهاد را متوجه شدید، وقت آن می‌رسد که خودتان یک پادکست ضبط کنید. می‌توانید برای اطمینان از این موضوع، در ابتدا چند قسمت به‌صورت آزمایشی ضبط کرده و با مخاطبان آزمایشی خود مانند دوستان و آشنایان به اشتراک بگذارید. سپس از آن‌ها بخواهید که ویژگی‌های مثبت و منفی پادکست را برای شما توضیح دهند و باتوجه‌به بازخورد آن‌ها، پادکست نهایی خود را ارائه دهید.

انتشار پادکست

برنامه‌های مختلفی برای انتشار پادکست وجود دارند که برنامه Soundcloud یکی از محبوب‌ترین آن‌هاست. این اپلیکیشن، یک پلتفرم فوق‌العاده عالی برای قسمت‌های مختلف پادکست است. Soundcloud دستورالعمل‌های واضح و راحتی برای استفاده و قابل رویت بودن در iTunes و دیگر پلتفرم‌های مرتبط به پادکست دارد. این پلتفرم به شما این امکان را می‌دهد که پادکست خود را به‌راحتی در وب‌سایت‌تان نیز اضافه کنید.

برای انتشار پادکست خود در این پلتفرم، مطمئن شوید که آن را به‌گونه‌ای تنظیم کرده‌اید که در گوگل پلی و سایر پلتفرم‌های مخصوص به پادکست نیز وجود دارد. شما می‌توانید پادکست را در وبلاگ وب‌سایت خود نیز منتشر کنید. همچنین هرگونه اطلاعاتی که در پادکست درباره آن‌ها صحبت می‌کنید مانند مقالات، مکان‌ها و یا هر مرجع دیگری که در پادکست وجود دارند را نیز در توضیحات آن درج کنید.

برای تبلیغات پادکست خود، می‌توانید از کانال‌های موجود استفاده کنید. یکی از محبوب‌ترین شبکه‌های رایج برای تبلیغ پادکست، ایمیل است که از این طریق و بعد از انتشار هر قسمت، به مردم یادآوری می‌کنید که به پادکست شما گوش کنند.

پلتفرم‌های مخصوص انتشار پادکست

همان‌طورکه می‌دانید، برای انتشار پادکست برای موسسه‌های مردم نهاد در هر زمینه‌ای، به یک پلتفرم مخصوص به انتشار پادکست نیاز خواهید داشت. این پلتفرم‌ها این امکان را می‌دهند که پادکست در برنامه‌های دیگری مانند Google Play، Spotify، Stitcher و یا iTunes نیز پخش شود. برخی از محبوب‌ترین و رایج‌ترین پلتفرم‌هایی که می‌توانید برای انتشار پادکست خود از آن‌ها استفاده کنید، شامل موارد زیر می‌شوند.

  • Anchor.fm
  • Cast
  • Squadcast
  • Podbean
  • Buzzsprout
  • Transistor
  • Libysn
  • ACAST

سخن نهایی

فرقی ندارد که بخواهید پادکستی برای چه نوع کسب‌وکاری به وجود بیاورید؛ در هر شرایط، به نکات متعددی نیاز دارید که در این مقاله، مهم‌ترین ویژگی‌های ساخت پادکست برای موسسه‌های مردم نهاد را توضیح دادیم. پس اگر قصد تولید یک پادکست محبوب و موفق را دارید، به تمام فاکتور‌هایی که در بالا گفتیم، توجه کنید. فراموش نکنید که برای هر یک از قسمت‌های پادکست، برنامه درستی داشته باشید و بعد از تولید محتوای باکیفیت از تبلیغات مناسبی استفاده کنید.
منبع: وبسایت digitalcharitylab