آدمی که به فکر کارآفرینی می‌افته صرفا قصدش ایجاد شغل و درآمد نیست.کارآفرین انگار می‌‍خواد با بی‌عدالتی، فقر، بیکاری، پایین بودن سطح درک و شعور اجتماعی مقابله کنه برای همین با دقت بیشتری جامعه رو بررسی می‌کنه.

پژوهش و گردآوری متن و همچنین خوانش آن: مجید غلامی | انسیه افغان

وقتی حرف از سازندگی و پیشرفت و خودکفایی و نوآوری به میان می‌آید اولین کلمه‌ای که به ذهنمان می‌رسد می‌تواند کارآفرینی باشد. معمولا زندگی هرکدام از کارآفرینان را مورد مطالعه قرار می‌دهیم، می‌بینیم که یک نقش پررنگی در امور خیر و نیکوکاری نیز داشته‌اند. این اپیزود هم درباره کارآفرینی و نیکوکاری است که سعی شده هم سیر تکامل، هم کارآفرینان موفق و هم تاثیرگذاری‌شان را مورد بررسی قرار دهد.
به نظر ما کسی که به فکر کارآفرینی می‌افتد، صرفا قصد ایجاد شغل و کسب درآمد ندارد بلکه به مساوات و برابری معتقد است و دوست دارد با ایجاد کارآفرینی هر آدمی بسته به خواسته و تلاش خود در جایگاه واقعی خودش قرار بگیرد. یکی دیگر از مهمترین ویژگی‌های کارآفرین نوآور بودن اوست. انگار می‌خواهد با بی‌عدالتی، فقر، بیکاری و پایین بودن سطح درک و شعور اجتماعی مقابله بکند؛ برای همین با دقت بیشتری جامعه را بررسی می‌کند. شاید در نگاه اول بیشتر وجه اقتصادی این ماجرا برای ما برجسته باشد ولی حقیقت آن است که تا پولی در چرخه نباشد، جامعه‌ای به شکوفایی نمی‌رسد، برای هر فرد جایگاهی در شان و در خور خودش ایجاد نمی‌شود.


یک انسان بیکار که قطعا بی‌پول هم می‌شود نسبت به یک انسان شاغل، مستقل و دارای درآمد تفات زیادی دارد که این تفاوت در رفتار، سبک زندگی و برخورد اجتماعی او مشهود است. یعنی هرچقدر هم برای حفظ سطح خود تلاش کند، بازهم فقر او را می‌بلعد و کم‌کم به سمت نیستی رفتاری و اجتماعی می‌برد. به همین خاطر است که معتقدیم شاید از بین موضوعاتی که تاکنون انتخاب کرده‌ایم، کارآفرینی بیشترین نزدیکی را به نیکوکاری دارد..‌‌.


همانطور که اشاره شد ما در این اپیزود به معرفی کارآفرینان موفق و تاثیرگذاری‌شان نیز پرداخته‌ایم. از کارآفرینان موفق می‌توان علی خسروشاهی را نام برد. او در سال ۱۲۹۰ و در تبریز متولد شده و در دانشگاه تهران حقوق می‌خواند. مسلط به زبان‌های فرانسه و انگلیسی می‌شود. بعد از آنکه نمایندگی ریسندگی پدرش را می‌گیرد متاسفانه پدرش را از دست می‌دهد و درگیر مشکلات مالی و روحی می‌شود، اما مجدد با گرفتن نمایندگی فعالیتش را از سر می‌گیرد تا اینکه در سال ۳۳ نمایندگی انحصاری نسله در ایران می‌شود و سیستم توزیع خسروشاهی را شکل می‌دهد. 

علاءالدین از اقلامی بود که خسروشاهی وارد ایران کرد و خانه‌های ایرانی‌ها را گرم کرد و اما در نهایت در سال  ۳۸ کارخانه پارسِ مینو را راه‌اندازی می‌کند. ویفردوست‌ها نخستین بار در سال ۴۱ ویفر را تجربه کردند. پفک‌نمکی هم هنوز که هنوز است مریدهای خودش را دارد.
خلاقیت، تغییر، ابداع از ویژگی‌های اصلی شخصیت خسروشاهی در مدیریت فعالیت‌هایش بود که در نهایت بعد از ترک وطن در سال ۷۷ در ۸۷سالگی از دنیا می‌رود.
گاهی وقتها هم کلی ایده برای ایجاد کارآفرینی وجود دارد اما زمینه و امکاناتش مهیا نیست. مثلا اینکه در کشور ما که تقریبا در سال ۳۰۰ روز آفتابی دارد و چقدر می‌توانیم از انرژی تابشی نور خورشید استفاده کنیم  و از آن بهره ببریم اما متاسفانه به دلیل نبود زیرساخت‌ها و عدم مدیریت درست نمی‌توانیم از آن استفاده کنیم. درصورتیکه در ترکیه یک خانم این کارآفرینی را انجام داده و از آن بهره‌برداری می‌کند.


محمود و محسن خلیلی پدر و پسری هستند که شرکت بوتان را بنیان‌ نهادند. پیشرفت صنعتی و مدرن شدن سبک زندگی شهری و آسایش و راحتی بیشتر برای زنان و البته نجات جنگل‌ها و جلوگیری از قطع درختان دلایلی بود که به فکر صنعت‌گر افتاد و به همراه پسرش محسن گل کاشت. محسن در سال ۱۳۰۸ به دنیا آمد، از دبیرستان البرز فارق التحصیل شده بود و در دانشگاه تهران الکترومکانیک خواند. نوآوری در برابر بهت و ناشناختگی مردم از سختی‌های تغییر محسوب می‌شد.
محسن به بهترین نحو راه پدرش را ادامه داد و با طراحی کالاهای گازسوز در ترویج استفاده از گاز کوشید. گروه بوتان همچنان از بزرگترین واحدهای صنعتی ایران است. شرکتی که با رویا آغاز شد، با تلاش و ممارست و پشتکار و سخت‌کوشی عینیت گرفت و به اوج رسید.
به نظر ما کاری که فردوسی انجام داده نیز نوعی کارآفرینی محسوب می‌شود. وقتی تمام سرمایه عمر خود را برای جمع‌آوری و حفظ یک اثر ادبی با ارزش بگذارد چطور می‌تواند کارآفرین نباشد؟ گاهی بُعد دیگری جز اقتصاد و پول مطرح می‌شود. آنچه ارزشمند است در بعضی موارد سرمایه معنوی است.
بعد از نابودی کامل داستان و تاریخ گذشتگانمان در جنگ با اعراب، تنها باقیمانده از کتاب‌های تاریخی در دست بزرگان و موبدان بود که غالبا تاریخ شفاهی بودند. دقیقی شروع‌کننده این کار بود ولی بعد از مرگش فردوسی درصدد جمع‌آوری پاره‌های مانده از تاریخ برمی‌آید و پای تاریخ شفاهی بزرگان و موبدان می‌نشیند و با سرمایه معنوی‌ای که داشته یعنی همان هزار بینت باقیمانده از دقیقی و منابع تاریخی، شاهنانه را در قالب شعر نوشته و ماندگارش می‌کند....
ادامه این مطالب جذاب را در فایل صوتی اپیزود ششم دنبال کنید.