نوشتن خلاصه اتفاقات (show notes) پادکست باعث افزایش قابلیت دیده شدن اپیزودها در گوگل شده و انگیزه شنوندگان عادی برای بازدید از وب‌سایت را بالا می‌برد. اما چگونه؟!

آیا تا به حال شده که کفش‌های خود را بدون بستن بندهای آن بپوشید؟ مسلماً خیر. حال فرض کنید که پادکست خود را بدون نوشتن شرح خلاصه اتفاقات آن منتشر کنید. این اساساً شبیه به پوشیدن بدون بند کفش‌هاست و به عبارت دیگر کار خود را ناقص رها کرده‌اید.

خلاصه اتفاقات پادکست از اهمیت بالایی برخوردار است، به ویژه اگر به پشتوانه پادکست خود امیدوار به افزایش ترافیک ورودی به وب‌سایت هستید. خلاصه‌نویسی اتفاقات پادکست باعث هدایت بازدیدکنندگان جدید به وب‌سایت از طریق دو کانال اصلی می‌شود: سئو (SEO) ارگانیک و ترافیک مستقیم از پادکست.

در این مقاله از مجله پادکست نیک آوا به نحوه تأثیرگذاری این کانال‌ها پرداخته و فرآیندی ساده را برای خلاصه‌نویسی اتفاقات شرح می‌دهیم.

خلاصه اتفاقات پادکست چیست؟

احتمالاً تاکنون مطالبی درباره خلاصه اتفاقات یا شرح خلاصه (show notes) پادکست شنیده‌اید. خلاصه اتفاقات در ابتدایی‌ترین سطح ممکن به معنای مرور گذرا و اجمالی بر اتفاقاتی است که در هر اپیزود با آن مواجه می‌شوید.

از این لحاظ، خلاصه اتفاقات شبیه به توضیحات (description) اپیزودی است که در پلتفرم میزبانی پادکست قرار گرفته است، اما جزئیات بیشتری را دربردارد.

نکته:
به عنوان یک قاعده کلی، هرچه خلاصه اتفاقات با جزئیات بیشتری همراه باشد در هدایت ترافیک ورودی به وب‌سایت مؤثرتر خواهد بود.

خلاصه اتفاقات معمولاً مواردی چون اطلاعات بیشتر درباره اپیزود، تفکیک زمان‌بندی‌شده موضوعات مورد بحث، پیشینه و سوابق میهمان (میهمانان) و لیستی از پیوندهای مفید به منابع مورد اشاره در اپیزود را دربرمی‌گیرد، یعنی اساساً نکاتی که برای شنوندگان مفید است.

خلاصه اتفاقات هر پادکست دارای طرح‌، ساختار و سبک‌ متفاوتی است اما معمولاً چیزی شبیه به تصویر زیر است:

مرور اجمالی اپیزود در خلاصه اتفاقات

خلاصه اتفاقات به عنوان یک مرکز اطلاعات عمل می‌کند که شنوندگان علاقه‌مند می‌توانند با مراجعه به آن ارتباط عمیق‌تری با برنامه پیدا کنند. به علاوه «show notes» این اطمینان را می‌دهد که اپیزودهای پادکست به راحتی در گوگل پیدا خواهند شد.

فواید نوشتن خلاصه اتفاقات پادکست

همانطور که ذکر شد، نوشتن خلاصه اتفاقات پادکست به دلایل زیادی مفید است که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌کنیم.

1. کمک به سئو پادکست

الگوریتم‌های جستجو نمی‌توانند اپیزودهای شما را «بشنوند» و تنها قادر به «خواندن» آنها هستند. برای ارتقای رتبه پادکست در گوگل (یا هر موتور جستجوی دیگری) باید مقداری متن مرتبط با هر اپیزود را ایجاد کنید. این به الگوریتم اجازه می‌دهد تا فرآیند خزش (crawl) اپیزودها را انجام داده و آنها را در صفحات نتایج ایندکس (index) کند. نبود خلاصه اتفاقات به معنای نبود ترافیک ارگانیک به اپیزودهای پادکست است.

اما برای ورود به صفحه اول نتایج جستجو به چیزی بیش از یک عنوان و چند جمله کوتاه نیاز دارید. جهت عملکرد بهینه، خلاصه اتفاقات باید حداقل 300 کلمه داشته باشد و برای یک کلمه کلیدی سئو هدف بهینه‌‌سازی شود. 

2. هدایت ترافیک مستقیم به وب‌سایت

آیا از همه آمار مربوط به میزان مشارکت شنوندگان اطلاع دارید؟ برخی افراد که به طور منظم برنامه‌های پادکست را دنبال می‌کنند می‌خواهند صرفاً شنونده برنامه‌ها نباشند و اطلاعات عمیق‌تری درباره موضوعات مورد بحث داشته باشند. بنابراین حتماً در طول اپیزودهای پادکست مطالعه خلاصه اتفاقات را به آنها یادآوری کنید.

خلاصه اتفاقات مفید و واقعی شبیه آهنربا عمل کرده و شنوندگان را جذب وب‌سایت می‌کند. راه‌های ارتباط و تعامل شنوندگان با محتوا را ساده کنید. برای این منظور از پیوندهای قابل کلیک برای هدایت شنوندگان به منابع مرتبط استفاده کنید، آنها را تشویق کنید تا نظرات خود را در بخش کامنت‌ها بنویسند یا به سایر بخش‌های وب‌سایت سری بزنند.

اگر شنوندگان بدانند که نکات مفید فراوانی در خلاصه اتفاقات پادکست وجود دارد، بارها و بارها به شما بازخواهند گشت و این به مرور زمان احتمال خرید محصول یا خدمات توسط آنها را به طرز قابل توجهی افزایش خواهد داد.

3. اطلاع بیشتر شنوندگان از موضوعات پادکست

خلاصه اتفاقات، مکان مناسبی برای کسب اطلاعات بیشتر شنوندگان در رابطه با هر اپیزود است. بعداً به جزئیات مواردی که باید در خلاصه اتفاقات گنجانده شود خواهیم پرداخت، اما به طور کلی هدف از آن اطلاع دادن به شنوندگان درباره محتوایی است که می‌توانند از شنیدن برنامه انتظار داشته باشند. ارائه اطلاعات بیشتر درباره موضوع یا میهمان، عامل جلب رضایت آن دسته از شنوندگان علاقه‌مندی است که خواهان کاوش و بررسی عمیق‌تر پادکست هستند.

هرآنچه باید درباره ساخت وب‌سایت‌ پادکست بدانید!

4. تبلیغ متقابل اپیزودهای قدیمی‌تر

اگر دائماً در حال انتشار اپیزودهای جدید هستید، ممکن است اپیزودهای قدیمی‌تر به فراموشی سپرده شوند. با این حال شاید یک اپیزود خاص در گذشته منتشر شده که مایه افتخار شماست و بنابراین تأسف‌آور است که آن هرگز دوباره مقابل دیدگان عمومی ظاهر نشود. استفاده از خلاصه اتفاقات برای تبلیغ متقابل (cross-promote) اپیزودهای گذشته می‌تواند به جلوگیری از این اتفاق کمک کند. برای مثال اگر اپیزود جدیدتان ارتباطی با اپیزودهای قدیمی‌تر دارد و فکر می‌کنید که مخاطبان احتمالاً علاقه‌مند به شنیدن قسمت‌های قدیمی‌تر هستند، می‌توانید در خلاصه اتفاقات به آن اشاره کنید. 

5. قابلیت اشتراک‌گذاری بیشتر اپیزودها

خلاصه اتفاقات پادکست نه تنها باعث ترغیب شنوندگان به تعامل و مشارکت بیشتر می‌شود، بلکه کار شنوندگان برای اشتراک‌گذاری اپیزود در بین همنوعانشان را نیز ساده می‌کند. اگر شنوندگان به وب‌سایت وارد شده باشند و محتوا را مفید ارزیابی کنند، تمایل زیادی برای اشتراک‌گذاری آن با دیگران خواهند داشت. چنانچه خلاصه اتفاقات را در استراتژی کلی بازاریابی پادکست وارد نکرده باشید، اشتراک‌گذاری محتوا برای شنونده بسیار دشوار خواهد شد. همه افراد از اپلیکیشن‌های مختلف برای گوش دادن به پادکست استفاده می‌کنند و بنابراین به اشتراک گذاشتن یک URL واحد که در دسترس همگان باشد، بسیار کاربردی‌ خواهد بود.

6. تشویق افراد بیشتر به عضویت

هرچند هدف اصلی خلاصه‌نویسی اتفاقات، جذب افراد در وب‌سایت است اما در عین حال می‌تواند افرادی که قبلاً در پادکست عضو نشده‌اند را تشویق به عضویت کند. این یک بازی برد – برد است به طوری که کاربران پس از مطالعه خلاصه اتفاقات شاید وسوسه شوند تا دکمه اشتراک و عضویت بر روی صفحه را فشار دهند.

راهنمای 6 مرحله‌ای برای نوشتن خلاصه اتفاقات عالی

اگر سخت در تلاش هستید تا اپیزودهای فوق‌العاده‌ای برای مخاطبان بسازید، ارزش دارد تا کمی از وقت اضافه خود را صرف نوشتن خلاصه اتفاقات کنید تا بازدهی (ROI) پادکست به حداکثر برسد، چرا که در نهایت این منجر به افزایش ترافیک ورودی به سایت و فروش بیشتر خواهد شد.

البته زمان محدود است و بنابراین باید به دنبال فرآیندِ تا حد امکان کارآمد باشید. لذا اقدامات زیر را به شما توصیه می‌کنیم.

1. سازگاری اپیزود با یک هدف جستجوی خاص؛

مضمون اصلی گفتگو و پیام محوری اپیزودتان چیست؟ 

شنونده بالقوه، چه چیزی را جستجو می‌کند؟

برای مثال اگر یک کارشناس بازاریابی را به عنوان میهمان دعوت کرده‌اید، مضمون اصلی گفتگو شاید استراتژی‌های مؤثر برای افزایش دنبال‌کنندگان شما در توییتر باشد. اگر اپیزود به موضوعات مختلف و فراوانی پرداخته است، یکی از موضوعات که فکر می‌کنید مهم‌تر از بقیه است را انتخاب کنید.

از موضوع اصلی اپیزود برای انتخاب کلمه کلیدی سئوپسند جهت ارتقای رتبه خود استفاده کنید. در مثال فوق شاید مناسب‌ترین کلمه کلیدی چیزی شبیه به «چگونه دنبال‌کنندگان توییتری بیشتری را جذب کنیم» باشد. سپس باید خلاصه اتفاقات اپیزود را حول آن کلمه کلیدی خاص بهینه کنید.

نکته:
می‌توانید از ابزارهای سئو رایگان نظیر Moz برای بررسی حجم جستجوی ماهانه‌ هر کلمه کلیدی خاص استفاده کنید.

حواس خود را جمع کنید. خیلی بعید است که بتوانید خلاصه اتفاقاتی بنویسید که برای چند کلمه کلیدی نامرتبط بهینه باشد. بنابراین کلمه کلیدی مورد نظر را انتخاب و به آن وفادار باشید. این کلمه را در عنوان اپیزود، آدرس URL و به طور پراکنده در سراسر متن وارد کنید. 

2. نوشتن مقدمه گوگل پسند؛

مقدمه‌ای کوتاه در حد 150-200 کلمه برای اپیزود بنویسید. میهمان را معرفی و موضوع اصلی اپیزود را عنوان کنید. مطمئن شوید که کلمه کلیدی حداقل یک بار در مقدمه ذکر می‌شود، اما زیاده‌روی نکنید. استفاده بیش از حد کلمه کلیدی شاید باعث جریمه شدن شما توسط گوگل شود.

3. جاگذاری اپیزود؛

اپیزود را طوری در وب‌سایت جاگذاری کنید که به شکل بارز و برجسته بر روی صفحه ظاهر شود. در صورت استفاده از Podcast.co برای میزبانی (هاست) پادکست می‌توانید این کار را با کپی و پیست ساده یک کد HTML انجام دهید، دقیقاً مشابه با کاری که در زیر انجام داده‌ایم. همچنین می‌توانید از Podcast.co برای جاگذاری دکمه عضویت چندپلتفرمی در زیر پلیر (پخش‌کننده) استفاه کنید. این مانع از درهم‌ریختگی صفحه به خاطر وجود تعداد زیادی از لینک‌‌های مختلف عضویت می‌شود.

4. تهیه فهرست زمان‌بندی‌شده از موضوعات برنامه؛

تفکیک اپیزود به موضوعات زمان‌بندی‌شده به ایجاد جذابیت برای انواع مخاطبانی که به طور اتفاقی به خلاصه اتفاقات برمی‌خورند، کمک می‌کند. اگر مدت زمان اپیزودها بسیار طولانی باشد، فهرست موضوعات به آنها کمک می‌کند تا به سرعت صفحه را مرور و برانداز کرده و اطلاعات مورد نظر را انتخاب کنند (از آنجا که همه وقت ندارند به کل اپیزودها گوش دهند!)

در هر موضوع اصلی زمان‌بندی‌شده به یک جمله توصیفی و دقیق اکتفا کنید. گاهی اوقات بیان جمله‌ای ساده مثل «در این اپیزود ما درباره ... بحث می‌کنیم» و سپس ارائه فهرست موضوعات عالی خواهد بود، نظیر مثال زیر:

فهرست موضوعات را به شکل دقیق و مختصر تهیه کنید

5. ارائه سوابق و پیشینه میهمان؛

اگر یک میهمان به حد کافی محبت داشت که به برنامه‌تان بیاید، لطف و محبت او را با پیوند دادن به وب‌سایت و تبلیغ شخصیت و کارهایش پاسخ دهید. با افزودن اطلاعات بیشتر درباره پیشینه میهمان به خلاصه اتفاقات، مراتب قدردانی از وی را به عمل آورید. از طریق جستجوی سریع در گوگل و لینکدین می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره میهمان پیدا کنید. همچنین لازم است شنوندگان را به سمت حساب‌های رسانه اجتماعی میهمانان هدایت کنید.

6. افزودن فهرستی از پیوندهای مرتبط؛

در بین همه قسمت‌های صفحه خلاصه اتفاقات، این شاید مهم‌ترین بخش برای جذب ترافیک مستقیم از پادکست باشد. اگر شنوندگان مایل به کسب اطلاعات بیشتر درباره مطالب جالبی باشند که در اپیزود شنیده‌اند، باید بتوانند هر چیز مورد نظر را در اینجا پیدا کنند.

با خیال راحت هر چیزی که احساس می‌کنید با موضوع اپیزود در ارتباط است را اضافه کنید. برای این منظور می‌توانید وب‌سایت‌ها، کتاب‌ها، مقالات خبری، فیلم‌ها، تحقیقات یا سایر اپیزودهای مرتبط را فهرست کنید. ذکر این منابع مفید به شما اجازه می‌دهد روابط قوی‌تری با شنوندگان برقرار کنید و اساساً این واقعیت مورد تأکید قرار می‌گیرد که شما با تمام توان در حال ساخت برنامه‌ای با هدف کمک به آنها هستید.

ارائه یک لیست بلند از پیوندها برای هر اپیزود 

نکات فوق الگویی خوب برای نوشتن خلاصه اتفاقات قوی هستند. اما می‌توانید خلاقیت به خرج داده و بخش‌های دیگری مثل موارد زیر را به خلاصه اتفاقات خود اضافه کنید:

  • خلاصه‌ای از نکات اصلی مورد بحث اپیزود
  • هر نقل قول جالبی که در طول اپیزود مطرح شده است
  • رونوشت (متن) اپیزود
  • پیوندهای وابسته یا جزئیات اسپانسر طرف همکاری
  • فراخوان‌ عمل
  • نمودارها، تصاویر یا ویدیوها

برای مطالعه:

معرفی بهترین پادکست‌های خیریه

6 توصیه برای نوشتن خلاصه اتفاقات

پیش از تهیه پیش‌نویس خلاصه اتفاقات لازم است با چند توصیه آشنا شوید.

1. متن واضح و مختصر

هرچه ساده‌تر، بهتر! هنگام نوشتن خلاصه اتفاقات هرچه سریع‌تر به اصل مطلب برسید. از کلمات بیش از حد نیاز استفاده نکنید. متن‌های طولانی ممکن است توی ذوق خوانندگان بخورد و اگر فهم آنها بسیار دشوار باشد، خوانندگان احتمالاً از شما دست کشیده و جای دیگری خواهند رفت.

2. استفاده از عناوین اصلی و فرعی

موضوع دیگری که می‌تواند به فهم بهتر محتوا کمک کند، استفاده از عناوین اصلی و فرعی (زیرعنوان‌ها) در سراسر متن است. از همان ابتدا با برچسب‌گذاری واضح پاراگراف‌ها در مورد محتوای خود شفاف عمل کنید.

3. سازگاری با سئو

تقویت سئوی پادکست یکی از دلایل اصلی نوشتن خلاصه اتفاقات است. با توجه به این موضوع باید حداقل 300 کلمه را برای رسیدن به عملکرد بهینه هدف‌گذاری کنید. به علاوه باید اپیزود خود را با یک کلمه کلیدی خاص که می‌خواهید در رتبه‌های بالای گوگل قرار گیرد، تطبیق دهید. پس از انتخاب کلمه کلیدی مورد نظر سعی کنید آن را چند بار در متن خلاصه اتفاقات تکرار کنید.

4. پایبندی به یک قالب ثابت

از آنجا که برای هر اپیزود یک خلاصه اتفاقات نوشته می‌شود، از قالب نوشتاری ثابت و منسجم استفاده کنید. مطمئن شوید که همگی آنها از یک طرح، ساختار و چیدمان واحد پیروی می‌کنند. هویت‌سازی قوی برند به شنوندگان کمک می‌کند تا با شخصیت شما آشنا شوند. جزئیات کوچک بیش از آنچه فکر می‌کنید، اهمیت دارند.

5. یادداشت‌برداری حین اجرا

یادداشت‌برداری قبل، حین و بعد از ضبط اپیزود از اقدامات مفید محسوب می‌شود. برای مثال اگر میهمان در حین ضبط به نکته جالبی اشاره کرد و تصور کردید که آن همخوانی خوبی با خلاصه اتفاقات دارد، بلافاصله نکته مورد نظر را همراه با برچسب زمانی آن یادداشت کنید.
این باعث می‌شود که بعداً بدون نیاز به جستجوی کامل و خسته‌کننده کل اپیزود دقیقاً به لحظه زمانی مورد نظر رفته و بریده کلمات میهمان را استخراج کنید. اساساً قبل از اینکه شروع به فکر کردن درباره خلاصه اتفاقات کنید، منتظر نباشید تا همه کارها انجام شود.

6. ساخت الگویی با قابلیت استفاده مجدد

همانطور که در بند 4 ذکر شد، استفاده از قالب نوشتاری ثابت برای خلاصه اتفاقات، شیوه‌ای خوب جهت ایجاد انس و الفت، انسجام و یکپارچگی حول پادکست است. بنابراین پس از نوشتن نخستین دسته از خلاصه اتفاقات چنانچه رضایت‌تان جلب شد، از آن به عنوان الگویی برای موارد بعدی استفاده کنید. این بدان معناست که مجبور نخواهید بود هر بار کارتان را از نقطه صفر شروع کنید.

منبع: وبسایت blog.podcast.co