مدت زمان طولانی است که در پادکست نیک آوا، مشغول تولید محتواهای مبتنی بر پادکست هستیم. امروزه اهمیت پادکست در پلتفرم‌های مختلف در میان ایرانیان رو به افزایش است؛ به همین جهت جای تعجب نیست که اگر خیریه‌های مختلف در سرتاسر ایران بخواهند به دنیای تولید پادکست ورود کنند.

تجربیات نیک آوا در تولید پادکست

در این مقاله قصد داریم تا به برخی از تجربیاتی که در این مسیر بدست آورده‌ایم اشاره‌ای داشته باشیم.

1. هدف، مخاطبان و نتایج

گرفتار شدن در تکنولوژی روزمره ممکن است بدبختی‌های زیادی را برای ما به همراه داشته باشد. گاهی استفاده بیش از حد از تکنولوژی باعث می‌شود که فراموش کنیم تکنولوژی قرار است ابزاری برای هدف ما باشد نه ما ابزاری برای اهداف تکنولوژی! به همین جهت بهتر است کمی عقب‌تر برگردیم. بار دیگر به پادکست به عنوان بخشی از پیشرفت تکنولوژی و ابزاری برای معرفی خودمان نگاه کنیم. به شکل دقیق مشخص کنیم که هدف ما از تولید پادکست چیست؟ مخاطب ما چه کسی است؟ با تولید پادکست به دنبال چه نتایجی هستیم؟ هنگامی‌که به چنین موضوعاتی فکر می‌کنید از طرفی دیگر به این نتیجه خواهید رسید که اصلا پادکست برای موضوع شما مناسب است یا نه؟ ما پیش از شروع پادکست نیک آوا، زمان زیادی را صرف فکر کردن به ایده تولید پادکست در زمینه خیریه کردیم. این‌که چه میزان به این دست از موضوعات فکر کنید مسئله نیست، بلکه بسیار مهم است که به خوبی مشخص کنید که با تولید پادکست قصد دارید با چه دسته‌ از مخاطبینی ارتباط برقرار کنید و نتیجه این ارتباط چه خواهد بود؟

ضبط پادکست برای مخاطبان هدف

2. صدا و ریتم موردنظر خود را پیدا کنید

ما ممکن است زمان زیادی را صرف هویت بصری و کیفیت صدای محتواهای پادکست بکنیم؛ در همین راستا نباید از صدای گوینده غافل شویم. بایستی توجه کنید که صدای گوینده در پادکست نخستین چیزی است که در شروع اپیزود برای مخاطب آشکار می‌شود. همچنین تلاش کنید تا لحن و نوع گویش خود را در پادکست براساس لحن برند و نوع مخاطبینی که دارید مشخص کنید.

 ما برای چنین کاری براساس ارزش‌هایی که داریم و نوع شناختی که مخاطب از مجموعه ما دارد به تصمیم گیری و جمع بندی درمورد لحن گفتاری رسیدیم. نکته دیگری که بایستی به آن توجه کنید، خلاقیت در ضبط و ویرایش صدا است. بسته به محتوایی که تولید می‌کنید و موضوعی که با آن درگیر هستید می‌توانید افکت‌های صوتی و موسیقی‌های مختلفی را درنظر بگیرید و به شکل تکه تکه در اپیزود پادکست خود به کار ببرید. اضافه کردن افکت‌های صوتی مرتبط با محتوای پادکست، به مخاطبین شما کمک می‌کند تا ارتباط بسیار خوبی با پادکست شما برقرار کنند.

3. تجهیزات و راه اندازی آن

در ابتدای مسیر تولید پادکست، نیازی نیست تا هزینه زیادی برای خرید تجهیزات مختلف بکنید. کافی است تا یک میکروفون USBکم هزینه و باکیفیت خریداری کنید. نکته دیگری که لازم هست تا به شما یادآوری کنیم این است که اگر نمی‌‌توانید حداقل تجهیزات، محیط مناسب یا استودیویی برای ضبط پادکست خود پیدا کنید، ممکن است ایده پادکست چندان برای شما مناسب نباشد.

 بسیاری از تولیدکنندگان پادکست، محیطی مناسب و به دور از صدا را در خانه انتخاب می‌کنند و با کمک تجهیزات مناسب و متوسط به ضبط اپیزودهای مختلف مشغول می‌شوند. چنین ایده‌ای ممکن است جالب و حتی کم هزینه به نظر برسد؛ اما باید توجه کنید که در محیطی خارج از استودیو شما از نظر صدا عایق نیستید و مزیت استودیو در همین است که توجه شما از عوامل و محرک‌های صوتی بیرونی دور می‌شود و بهتر بر روی محتوای صوتی موردنظر خود تمرکز می‌کنید.

درنهایت برای ویرایش صدای خود می‌توانید از نرم افزارهای مختلف ویرایش صدا و حتی برنامه‌های پخش پادکست مانند گوگل پادکست استفاده کنید. همچنین اگر دغدغه استودیویی برای ضبط صدا را دارید، مجموعه نیک آوا در همکاری با استودیو نیکسو می‌تواند به شما در تولید پادکست کمک کند. بنابراین کافی است نگرانی را کنار بگذارید و ما با برای تهیه محتواهای صوتی تماس بگیرید.

چند تکنیک مهم برای مخاطب‌سازی با پادکست

4. برنامه بازاریابی و تبلیغات

ممکن است پس از تولید هر صوت، وسوسه شوید که سریعا آن را منتشر کنید؛ اما تولید محتوا در بستر پادکست و به شیوه صوتی به مانند هر محتوای دیگری نیازمند برنامه بازاریابی و تبلیغات است. بهتر است برای این منظور به نکات زیر توجه کنید:

  • محتوای پادکست خود را پس انتشار در برنامه‌های پادکست، در شبکه‌های اجتماعی مختلف خود منتشر کنید تا مخاطبین بیشتری از اپیزود جدید باخبر شوند.
  • اگر می‌توانید با سایر پادکست‌ها تعامل انجام دهید و در ازای تبلیغ آن‌ها، درخواست کنید تا محتواهای شما را تبلیغ کنند.
  • از تیزرهای تبلیغاتی برای اطلاع رسانی درمورد اپیزودهای جدید پادکست استفاده کنید.

5. چیزهایی که هیچکس به شما نمی‌گوید

در حین بررسی این موضوع که مخاطبین به ما بیشتر از طریق چه پلتفرم‌هایی گوش می‌دهند، متوجه شدیم که مخاطبین ما در دو پلتفرم اپل و گوگل پادکست بسیار حضور دارند. به همین منظور پیشنهاد می‌کنیم که از انتشار اپیزودهای پادکست خودتان در این دو پلتفرم غافل نشوید. اما انتشار محتوای صوتی در اپل پادکست چند شرط دارد که بهتر است به آن‌ها توجه‌ ویژه داشته باشیم:

  • ممکن است برای راه‌اندازی حساب اپل به سیستم عامل‌های مبتنی بر IOS مانند آیفون و مک بوک نیاز داشته باشید.
  • برای مطابقت با الزامات لوگوی پادکست اپل، لوگوی شما بایستی ویژگی‌هایی همچون فرمت JPEG یا PNG ، طراحی شده در نسخه RGB، اندازه‌ای بین ۱۴۰۰×۱۴۰۰ پیکسل و ۳۰۰۰×۳۰۰۰ و میزان رزولوشن 72 را داشته باشد.

ضبط پادکست برای پلتفرم‌های پرمخاطب

6. خودتان را برای ویرایش آماده کنید

اگر خودتان محتواهای صوتی را ویرایش می‌کنید، حتما مدت زمان مشخصی را برای این کار درنظر بگیرید و در این مسیر تلاش کنید تا از آموزش‌های رایگان موجود در گوگل و یوتیوب برای هرچه بهتر شدن خروجی کار، استفاده کنید.

7. تجزیه و تحلیل عملکرد خودتان را جدی بگیرید

تجزیه و تحلیل اپیزودهایی که منتشر می‌کنید، این قابلیت را به شما می‌دهد تا عملکرد خودتان را از نظر تاثیرگذاری بررسی کنید. یکی از ابزارهایی که برای تجزیه تحلیل می‌توانید از آن استفاده کنید، سرویس تجزیه و تحلیل اپل پادکست است. شما با کمک این ابزار می‌توانید معیارهایی همچون مدت زمان و میزان علاقه مخاطبین به پادکست خودتان را بررسی کنید.

8. هزینه‌ها را جدی بگیرید

بررسی کنید ببینید که در راستای تولید پادکست نیاز دارید تا چه هزینه‌هایی را بیشتر کنید و در عوض با کمک چه تکنیک‌هایی می‌توانید از یکسری از هزینه‌های خود بکاهید.

9. بهتر است حالا امتحان کنید

حالا زمان آن رسیده است که کار خود را آغاز کنید. صحبت‌های خود را شروع به ضبط کردن بکنید و ایده‌های خود را یکی پس از دیگری اجرا کنید. نیازی نیست تا خودتان را با پادکست‌های بزرگ مقایسه کنید، شما مسیر طولانی را باید بپیمایید تا به نقطه‌ای از شهرت برسید که مخاطبانتان به راحتی هرچه تمام‌تر شما را بشناسند.

منبع: وبسایت charitycomms.org.uk