اگر به طور جدی در فکر افزایش تعداد مخاطبان پادکست خود هستید، باید برای تولید محتوای کاربرپسند، برنامه‌ریزی کنید. انتخاب موضوعات مورد علاقه شنوندگان و یافتن راهی برای افزایش قابلیت دیده شدن محتوا پس از انتشار آن، از جمله مواردی است که باید در این راستا مورد توجه قرار گیرد. 

انتخاب کلمات کلیدی مناسب برای پادکست، امکان رؤیت بیشتر محتوا و در نهایت رشد تعداد مخاطبان را فراهم می‌کند. تحقیق درباره کلمات کلیدی مناسب به حل این مسائل کمک می‌کند. این پژوهش بهترین راه برای پیدا کردن ایده‌های خوب است، به سئوی پادکست کمک می‌کند و احتمال دیدن شدن برنامه توسط شنوندگان جدید را افزایش می‌دهد. در این مطلب از مجله پادکست نیک آوا با ما همراه شوید تا با نحوه انجام تحقیق کلمات کلیدی برای تولید پادکست آشنا شوید.

تحقیق کلمات کلیدی برای پیدا کردن ایده های خوب

تحقیق کلمات کلیدی پادکست

کلمه کلیدی (keyword) به زبان ساده لغت یا عبارتی است که هر شخص هنگام جستجوی آنلاین در گوگل تایپ می‌کند. تحقیق کلمات کلیدی (keyword research) به شما کمک می‌کند تا متوجه شوید که کدامیک از لغات یا عبارات بیش از سایرین توسط مخاطبان جستجو می‌شوند تا از آن کلمات در محتوای خود استفاده کنید.
در واقع هدف این است که پادکست خود را در صفحه نخست نتایج جستجو برای هر کلمه کلیدی هدف قرار دهید. به این ترتیب وقتی مخاطبان دقیقاً عبارت موردنظر را در کادر جستجو تایپ می‌کنند، پادکست شما را پیدا می‌کنند و فرصتی برای جذب شنوندگان جدید فراهم خواهد شد.

اهمیت تحقیق کلمات کلیدی از آنجا نشأت می‌گیرد که به کمک آن می‌توانید متوجه شوید دیگران به چه نوع محتوایی علاقه‌مند هستند. صرف زمان زیاد برای ساخت یک اپیزود شگفت‌انگیز قابل قبول است، اما اگر افراد کمی به دنبال کسب اطلاعات پیرامون آن موضوع باشند، جذب شنوندگان دشوار خواهد شد. بنابراین منطقی است که ابتدا با انجام تحقیق از خواسته‌های دیگران مطلع شوید تا بتوانید محتوای خود را متناسب با علایق آنها تولید کنید.

راهنمای گام به گام تحقیق درباره کیورد ریسرچ پادکست

در صورت اطلاع از مراحل کار، تحقیق کلمات کلیدی به یک فرآیند بسیار ساده تبدیل می‌شود. از مراحل زیر برای پیدا کردن کلمات کلیدی مناسب استفاده کنید:

1. طوفان فکری ایده‌ها

گام نخست این است که تمام ایده‌های خود را روی کاغذ آورید. فهرستی از موضوعات که در ذهن دارید و شاید بخواهید در پادکست به آنها بپردازید را تهیه کنید. در این مرحله از هیچ ایده‌ای صرف نظر نکنید، چونکه هیچ پاسخ اشتباهی وجود ندارد. ایده‌ها می‌توانند به اندازه‌ای که مایل باشید، گسترده یا خاص باشند.

نکته:

 اگر در پیدا کردن ایده مشکل دارید، از ردیت (Reddit) استفاده کنید. چند ساب‌ردیت (Subreddits) مرتبط با موضوع پادکست خود را پیدا کرده و به نکات مورد بحث افراد نگاهی بیاندازید. چه موضوعاتی بیش از دیگران نظر موافق همه را جلب کرده است؟ کدام موضوعات به طور مرتب در بحث ظاهر می‌شود؟ این نشانه خوبی است که اگر اپیزود را حول آن موضوع ایجاد کنید، شنوندگانی برای گوش دادن به برنامه پیدا خواهند شد.

جستجوی ردیت برای ایده‌های اپیزود

جستجوی ردیت برای ایده‌های اپیزود

2. حجم و دشواری جستجوی کلمه کلیدی

پیدا کردن کلمه کلیدی کار ساده‌ای نیست و باید از بین هزاران عبارت، لغات موردنظر خود را پیدا کنید. برای این منظور به ابزار تحقیق کلمات کلیدی نیاز دارید. ابزارهای رایگان زیادی در این رابطه وجود دارند که از جمله آنها می‌توان به
«اوبر ساجست» (Ubersuggest) یا «ورد استریم» (Wordstream) اشاره کرد. اوبر ساجست تنها امکان ارائه 5 جستجوی رایگان در هر 24 ساعت را فراهم می‌کند که برای شروع کار کافی به نظر می‌رسد.

استفاده از جستجوهای رایگان در اوبر ساجست

استفاده از جستجوهای رایگان در اوبر ساجست

هریک از کلمات کلیدی که در مرحله طوفان فکری به آنها رسیدید را در این ابزار جستجو کرده و سپس دو شاخص کلیدی زیر را یادداشت کنید:

  • حجم جستجو- تعداد جستجوهای کلمه کلیدی در گوگل طی یک ماه.
  • سختی و دشواری- میزان رقابتی بودن کلمه و اینکه رتبه‌بندی برای آن کلمه کلیدی چقدر سخت و دشوار خواهد بود.

بهترین کلمات کلیدی هدف، مواردی با حجم جستجوی بالا و سختی پایین هستند. این کلمات رتبه شما را در موتورهای جستجو ارتقاء می‌دهند و به این ترتیب برنامه توسط تعداد قابل توجهی از شنوندگان جدید پیدا خواهد شد.

اگر کلمه کلیدی موردنظر حجم جستجوی بسیار کمی داشته باشد (کمتر از 20 جستجو در ماه)، توجیه منطقی برای ساخت اپیزود حول آن حداقل از منظر سئو (بهینه‌سازی موتور جستجو) وجود نخواهد داشت.

هر ابزار روش نسبتاً متفاوتی را برای تخمین معیارهای فوق به کار می‌گیرد، بنابراین ممکن است با استفاده از ابزارهای مختلف به اعداد متفاوتی برسید. اما اگر در زمینه سئوی پادکست تازه‌کار هستید، به عنوان یک قاعده کلی آن دسته از کلمات کلیدی که امتیاز سختی نسبتاً پایینی دارند را انتخاب کنید.

در مجموع نمی‌توانید با کلمات کلیدی که رقابت بالایی بر سر آنهاست، به رتبه بندی خوبی در گوگل دست پیدا کنید، مگر آنکه پادکست شما برای سال‌ها به طور مستمر منتشر شده و «قدرت یا اعتبار دامنه» قابل توجهی کسب کرده باشد.


بیشتر بخوانیم :

وارد ذهن مخاطبان پادکست خود شوید!

3. ارزیابی محیط رقابت

رقابت به این معناست که چه تعداد سایت از کلمه کلیدی موردنظر استفاده می‌کنند. هر چه تعداد سایت‌ها بیشتر باشد، رقابت بیشتر است. هنگامی که کلمه کلیدی مطلوب را پیدا کردید، آن را در گوگل جستجو کنید تا ببینید چه چیزی در صفحه اول ظاهر می‌شود. این روش خوب به شما اطمینان می‌دهد که در مسیر درست از نظر نوع محتوایی که برای آن کلمه کلیدی برنامه‌ریزی کرده‌اید، قرار دارید. اگر رتبه‌بندی کل نتایج کاملاً متفاوت با آن چیزی باشد که در ذهن دارید، می‌توانید کلمه کلیدی متفاوتی که تناسب بهتری با ایده‌تان داشته باشد را انتخاب کنید.

گوگل معمولاً هنگام جستجوی یک کلمه کلیدی خاص پست‌های وبلاگ را در ابتدا نشان می‌دهد. این بدان معناست که باید حجم قابل توجهی از محتوای نوشتاری مرتبط را در کنار اپیزود صوتی خود ایجاد کنید (اطلاعات بیشتر در زیر).

اگر اپیزود خود را بدون شرح خلاصه اتفاقات دقیق یا یک پست وبلاگی مرتبط آپلود کنید، در گوگل رتبه نخواهید داشت. چنانچه هدف این است که در صفحه نخست نتایج گوگل قرار بگیرید، باید بر رقبایی که قبلاً در اینجا حضور داشته‌اند غلبه کنید. به عبارت دیگر محتوا باید از سطح کیفی و عمق مشابهی برخوردار باشد. 

4. از آزمایش کردن نترسید

اگر احساس می‌کنید نتایجی که در طول تحقیق به دست می‌آورید، قابل اتکا نبوده و تا حدی تصادفی هستند، نگران نباشید. فرآیند یافتن کلمه کلیدی هدف مستلزم مقداری آزمون و خطاست. تا زمانی که حجم جستجو و دشواری کلمات کلیدی احتمالی را یادداشت کنید، اطلاعات ارزشمندی به دست می‌آورید.

اگر در این زمینه دچار مشکل هستید، تعدادی جستجوی گوگل را امتحان کنید. به این ترتیب می‌تواند ایده‌های فوق‌العاده‌ای را برای کلمات کلیدی از قابلیت پیش‌بینی (autocomplete) گوگل و پیشنهادات جستجو در پایین هر صفحه نتایج آن دریافت کنید.

پیش‌بینی گوگل به تحقیق درباره کلمات کلیدی کمک می‌کند

قابلیت پیش‌بینی گوگل به تحقیق درباره کلمات کلیدی کمک می‌کند

مثال زیر، جستجوی کلمه کلیدی را برای یک اپیزود پادکست با موضوع مثبت‌نگری به بدن (Body positivity) نشان می‌دهد. در این صورت می‌توانید برای یک موضوع خاص ایده‌های مختلفی بگیرید.

کلمات کلیدی هدف را در یک مکان مشاهده کنید

کلمات کلیدی هدف را در یک مکان مشاهده کنید

5. ایجاد محتوای متنی برای اپیزود

پس از انتخاب یک کلمه کلیدی خوب آماده تولید محتوای متنی ‌شوید. معمولاً در متن هر اپیزود پادکست فقط یک کلمه کلیدی هدف قرار می‌گیرد.

تنها در صورتی از چند کلمه کلیدی در هر اپیزود استفاده کنید که کلمات از ارتباط معنایی بسیار نزدیک برخوردار باشند (برای مثال «تبلیغ پادکست» و «بازاریابی پادکست»). در صورت استفاده از چند کلمه کلیدی نامرتبط در یک اپیزود، بعید است که برای هر یک از آنها رتبه خوبی در گوگل کسب کنید. بنابراین روی یک کلمه کلیدی تمرکز کنید تا گوگل بتواند تشخیص دهد که محتوای شما در مورد چیست.

هدف قرار دادن یک کلمه کلیدی در مجموع برای برآورده کردن قصد و نیت جستجوگر است. یعنی می‌خواهید آنچه مخاطب در جستجوی آن است را در ساده‌ترین و مفیدترین حالت ممکن در اختیارش قرار دهید. بنابراین به این فکر کنید که در وهله نخست چرا فرد یک کلمه کلیدی خاص را در گوگل جستجو می‌کند و به دنبال کسب چه اطلاعاتی است؟
اکنون وظیفه شماست که این اطلاعات را در اختیار وی قرار دهید. هرچه بهتر بتوانید قصد و نیت احتمالی آنها از جستجو را برآورده کنید، محتوای شما رتبه بهتری خواهد داشت.

برای مطالعه :

راهنمای جامع سناریونویسی پادکست

عاقلانه است که کلمه کلیدی را در سراسر محتوای تولیدی توزیع کنید. توصیه می‌شود از این کلمه در نقاط زیر استفاده کنید:

  • عنوان اپیزود پادکست/ عنوان صفحه در وب‌سایت
  • عناوین فصل‌های اپیزود
  • توضیحات اپیزود
  • خلاصه اتفاقات/ پست وبلاگی همراه با اپیزود

توجه داشته باشید که مورد آخر بسیار مهم است. اگر می‌خواهید رتبه خوبی در گوگل پیدا کنید، باید شرح خلاصه اتفاقات (show notes) دقیق یا یک وبلاگ متنی را ضمیمه اپیزود صوتی خود کنید. در صورت خودداری از انجام این کار، همه مراحل قبلی بیهوده خواهد بود. 

3 رکن اصلی تحقیق کلمات کلیدی پادکست

تحقیق درباره کلمات کلیدی به شما کمک می‌کند تا متوجه شوید که دیگران می‌خواهند چه نوع محتوایی ببینند و آنچه در جستجوی آن هستند را دقیقاً در مقابل دیدگان‌شان قرار دهید. هنگام انتخاب یک کلیدی کلیدی هدف سه مورد زیر را در نظر داشته باشید:

  • حجم جستجو
  • سختی و دشواری
  • قصد جستجوگر

با درنظرگرفتن این موارد از رقبا پیشی می‌گیرید و می‌توانید محتوای جذاب و مفیدی درباره موضوعاتی که می‌دانید مخاطبان هدف به آنها علاقه‌مند و در جستجویش هستند را در اختیارشان قرار دهید.

منبع: وبسایت podcast.co