در هشتمین اپیزود پادکست نیکآوا با موضوع «دکتر محمدعلی مجتهدی» با ما همراه باشید.
پژوهش و گردآوری متن و همچنین خوانش آن: مجید غلامی | انسیه افغان
اواسط دوره ناصری یک گروه آمریکایی وارد ایران و در ساختمان اتابک خیایان لاله زار مستقر می شوند. به تدریج محلی را در خیابان قوام السلطنه برای احداث ساختمانی خریداری می کنند که کلنگ آن توسط سلطان صاحبقران زده می شود. از آن تاریخ تا به الآن تقریبا 150سال می گذرد.
دکتر محمدعلی مجتهدی عضو هیئت علمی داشکده فنی تهران، ریاست دانشگاه پهلوی، ریاست داشکده پلی تکنیک، ریاست دانشگاه ملی ایران، پایه گذار دانشگاه صنعتی آریامهر و رئیس دبیرستان البرز بودند. دبیرستان البرز حکم یک مامن امن و امان را برای ایشان داشته است.
سنگ بنای این دبیرستان بر اساس نیکوکاری و کار خیر نهاده شده. آقای مستوفی الممالک مقدار زیادی زمین در منطقه بهجت آباد داشته که یک تکه از آن توسط آمریکایی ها خریداری می شود. اما وقتی متوجه می شود قرار است در آن زمین مدرسه احداث شود مقدار دیگری زمین به انضمام پولی که بهشان پرداخته شده به آنها اهدا می کنند.
دبیرستان البرز قبل از دکتر مجتهدی چند مدیر دیگر هم داشته تا اینکه در تاریخ 10 مرداد ماه 1323 ریاست آن به دکتر مجتهدی واگذار شده و تا اوایل انقلاب ادامه می یابد. درواقع بیشترین سال های مدیریت در طول عمر این دبیرستان با جناب آقای مجتهدی بوده که 37شامل تا 40 سال مدیریت می شود.
دکتر مجتهدی در دوره ای از روزگار که هرجور سختگیری در آموزش و پرورش طبیعی بوده به گونه ای رفتار می کردند که در عین برقرار بودن ادب و احترام، جو دوستانه بر فضا حاکم بوده و جالب این است که این ادب و احترام از جانب دانش آموزان خودخواسته بوده است.
شاید یکی از دلایل اینکه دبیرستان البرز همیشه پول لازم برای پیشرفت و بازسازی خودش را به دست می آورده این بوده که همه آدم هایی که البرز برایشان مهم بوده شاهد مسیر درست و پیشرفت آن بوده اند و به همین خاطر همه جوره و در حد توانشان کمک می کردند. این ماجرا تا جایی ادامه می یابد که آقای مجتهدی تصمیم می گیرد کلاس های فوق برنامه برای بچه ها برگزار کند.
مجتهدی در سالهای نخست ریاستش در البرز با مشکلات بسیاری مواجه شد و در برابر فضای سیاست زده روز و پاره رقابت های شخصی و برچسب ناچسب توده گری و بی لطفی های دکتر حسابی آسیب های بسیاری دید. همچنین سالها بعد، دوره ریاست پلی تکنیک و بعد هم ماجرای دانشگاه صنعتی آریامهر. با این همه در تمام این پیشامدها صداقت و درستکاری و وظیفه شناسی مجتهدی در نهایت جان او را می خرید و سبب دفع شر می شد.
همانطور که زمانی آقای مجتهدی به اتهام اختلاس و دزدی گچ مصالح ساختمانی مورد کم لطفی قرار می گرفتند. این قضیه آنقدر بزرگنمایی می شود که نهایتا به گوش شاه می رسد و تا آنجایی ادامه می یابد که حتی به حکم اخراج ایشان منتهی می شود. اما وقتی افراد متوجه اصل ماجرا می شوند می بینند که تمام این موارد با حساب و کتاب دقیق و هدفمند آقای مجتهدی صورت گرفته و درواقع همان صداقت و درستکاری شان شر را دفع می کند. البته اینجور پرونده سازی ها بسیار زیاد بوده و حتی بارها و بارها دانشجوها را به اعتصاب علیه جناب مجتهدی می شوراندند.
در کنار تمام این کم لطفی ها و بی مهری ها نسبت به جناب مجتهدی در آخر نیز حقوق بازنشستگی ایشان را به یک بهانه واهی مانند عضویت در لژهای فراماسونری قطع می کنند. آخر و عاقبت بی عدالتی و کم لطفی تا جایی بوده که ایشان مجبور به ترک وطن می شوند و بعد از یک عمر وطن پرستی مجبور می شوند به نوعی در تبعید، غربت نشینی، فقر و مرگ دور از وطن تن بدهند.
و اما دبیرستان البرز همچنان زنده، تپنده و پویاست و ده سال است که با مدیریت آقای محمدی اداره می شود. شاید یکی از مهمترین و با ارزشترین اتفاقی که در سالهای اخیر رخ داده است راه اندازی سیستم آموزش از راه دور برای دانش آموزانی باشد که در شهرهای دیگری از کشور زندگی می کنند و یا دانش آموزان مناطق کم برخوردار...
ادامه مطالب مربوط به دکتر مجتهدی و دبیرستان البرز را می توانید در اپیزود هشتم نیک آوا دنبال کنید. منتظر نظراتتان هستیم.