(زمان مطالعه: 4دقیقه)
سیام سپتامبر روز جهانی پادکست است. اولین پادکستها به شکل امروزی نبودند و در طول سالها کامل و کاملتر شدهاند تا اکنون پادکست یکی از رسانههای قدرتمند محسوب میشود. رادیو در دوران خود رسانۀ محبوبی بود، اما مخاطب قرن 21 به رسانۀ جدیدتری نیاز داشت که در دسترستر باشد و تولید محتوای آن نیز آسانتر باشد. پادکستها برای پاسخ به این نیاز به وجود آمدند. سادگی شیوۀ تولید پادکست در مقابل برنامههای رادیویی که به دستگاههای فنی بسیاری نیاز داشت، باعث شد پادکستها روزبهروز محبوبتر شوند. حالا همۀ ما میتوانیم با چند ابزار معمولی، پادکست بسازیم و هرچه دل تنگمان میخواهد بگوییم. بیایید تاریخچۀ روز پادکست را با هم مرور کنیم. همچنین، اگر میخواهید با تاریخچۀ خود پادکست آشنا شوید سری به این مقاله بزنید.
تاریخچۀ روز جهانی پادکست
برای خیلی از رویدادها، وقایع تاریخی، ابزارها و حتی برای انواع خوراکیها روز ملی و جهانی وجود دارد. میدانستید سیبزمینی سرخشده و پنکیک روز مخصوص به خود را در تقویم دارند؟
در تابستان 2013، استیو لی (Steve Lee) یک اطلاعیۀ رادیویی برای «روز سالمندان» شنید. بهنظرش خیلی جالب بود که روز سالمند داریم. بعد این سؤال به ذهنش خطور کرد که چرا یک روز جهانی برای پادکست نداریم و این روز را جشن نمیگیریم؟! بعد با خودش گفت: «باید یک روز جهانی پادکست داشته باشیم!» ماجراجویی آغاز شد. او چند پادکستر دیگر را دور هم جمع کرد تا برای روز جهانی پادکست برنامهریزی کنند.
اولین روز پادکست در سال 2014، در ایالات متحده برگزار شد. برای بزرگداشت این روز، 6 ساعت از همۀ پادکستهای سراسر کشور پخش زنده انجام شد. این تیم یک جلسۀ پرسش و پاسخ در Google Hangouts برگزار کرد. از سراسر ایالت متحده سازندگان پادکستهای مشهور جهان، به این برنامه دعوت شدند.
در سال 2015، روز جهانی پادکست بهطور رسمی به وجود آمد. بین سالهای 2015 تا 2021، صدها ساعت پادکست بهصورت پخش زنده در این روز اجرا شدند و 350 پادکستر از حدود 100 کشور از جمله استرالیا، نیوزلند، تایلند، لهستان، آلمان، آفریقای جنوبی، جامائیکا، اسپانیا، آرژانتین، مکزیک، امارات متحدۀ عربی، نیجریه، فیلیپین، هند، فرانسه، سوئیس، اسکاتلند، انگلستان، فنلاند، کانادا، ایالات متحده گرد هم آمدند. نیویورک تایمز، اپل پادکست و یاهو از اولین رسانههایی بودند که این روز را گرامی داشتند.
میتوان گفت پادکست شهرت خود را مدیون شرکت اپل است. این شرکت اولین بار بخشی بهویژه به نام پادکست را در گوشیهای همراه خود ایجاد کرد.
بزرگداشت روز جهانی پادکست
ایدههای مختلفی برای بزرگداشت این روز وجود دارد. برای مثال، میتوانیم پادکستهایی را که دوست داریم به اطرافیانمان معرفی کنیم. حتی میتوانیم اطلاعاتی از آنها را در شبکههای اجتماعی به اشتراک بگذاریم. شیوۀ دیگر این است که به پادکست محبوبمان کمک مالی کنیم. بیشتر پادکستها رایگان هستند و تولیدکنندگان آنها باید خودشان هزینهها را بپردازند.
شما هم میتوانید در چنین روزی برای خودتان پادکست بسازید. بد نیست این کار را امتحان کنید چون خیلی جذاب است. تولید پادکست با یافتن ایدۀ جذاب شروع میشود. قبلاً دربارۀ شیوۀ ساخت پادکست صحبت کردهایم، سری به این مقاله بزنید تا با آنها آشنا شوید. در اینجا هم دربارۀ ابزار ضروری تولید پادکست صحبت کردهایم.
پادکستهای معروف فارسیزبان
خب وقت آن است که برای جشن گرفتن این روز ما هم چند پادکست فارسیزبان به شما معرفی کنیم. پادکستها معمولاً بر اساس موضوع دستهبندی میشوند. گاهی یک پادکست زیرمجموعۀ چند موضوع قرار میگیرد. دستهبندیهای معمول پادکستها عبارتاند از:
موضوعات تاریخی؛ کتاب و کتابخوانی؛ خبر و تحلیل خبری؛ ادبیات، شعر و داستان؛ موسیقی؛ یادگیری زبانهای مختلف؛ پزشکی، سلامت و روانشناسی؛ کسبوکار، کارآفرینی و استارتاپ؛ روایتگری؛ هنرهای نمایشی، تصویری و سینما؛ علم و فنّاوری؛ توسعۀ فردی و ارتقای سبک زندگی؛ فلسفه؛ اجتماعی؛ اقتصادی؛ نیکوکاری؛ طنز و سرگرمی؛ گردشگری و سفر و... .
در ادامه برخی پادکستهای معروف و جذاب در چند حوزه را معرفی میکنیم.
پادکست «نیکآوا»؛ در حوزۀ نیکوکاری
پادکست نیکآوا محصول استودیو نیکسوست که در حوزۀ نیکوکاری محتوا تولید میکند. پادکست نیکآوا تنها پادکست در این حوزه است. برخی اپیزودهای آن عبارتاند از: زنان و نیکوکاری، روانشناسی و نیکوکاری و سینما و نیکوکاری. در پادکست نیکآوا یکی از موضوعات روز انتخاب میشود و سپس، آن موضوع از منظر کارهای خیر و انساندوستانه بررسی میشود.
پادکست «چنل بی»؛ در حوزۀ روایتگری
احتمالاً پادکست جذاب چنل بی با صدای دلنشین علی بندری را شنیدهاید. اولین اپیزود پادکست ایرانی چنل بی در سال 1394 تولید و شنیده شد و از سال 1397 یک پادکست دیگربه نام پادکست بی پلاس به آن اضافه شد که از بهترین پادکستهای فارسی است. پادکست بی پلاس در حوزۀ کتابخوانی است.
پادکست «سکه»؛ در حوزۀ اقتصاد
پادکست سکه در موضوعات اقتصادی روز تولید میشود. مهدی ناجی، میزبان پادکست سکه، عضو هیئتعلمی اقتصاد دانشگاه تهران است. در هر اپیزود، وی با افراد سرشناس علمی و سیاسی، راجع به مسائل اقتصادی روز کشور صحبت میکند.
پادکست «رادیو نیست»؛ در حوزۀ تاریخ
پادکست رادیو نیست روایت مکانهایی است که در دوران خود پرهیاهو و شلوغ بودند و در حال حاضر یا نیستند یا تغییر کردهاند. رادیو نیست روایت مکانهایی خاموش است که هزاران داستان دارند. نویسنده و کارگردان این پادکست رامیار منوچهرزاده است.
پادکست «گوشه»؛ در حوزۀ موسیقی
در این پادکست از تاریخ و سرگذشت موسیقی ایران، ماجرا و پشتصحنۀ انتشار آلبومها، داستان خلق آهنگها و ترانههای ماندگار و از زندگی بزرگان و افراد تأثیرگذار موسیقی صحبت میشود. پادکست گوشه همان «رادیو سرگذشت سابق» است.
پادکست «اسلوب»؛ در حوزۀ فنّاوری
پادکست اسلوب دربارۀ نوآوری و کسبوکارهای حوزۀ فنّاوری صحبت میکند. بهامین توفیقی و میلاد اسلامیزاد تولیدکنندگان این پادکست هستند. در این پادکست، تحلیلهایی دربارۀ رخدادهای حوزۀ نوآوری و کسبوکارهای فنّاور ارائه میشود.
پادکست «فوربو»؛ در حوزۀ کسبوکار و بازاریابی دیجیتال
در پادکست فوربو هر هفته دربارۀ یکی از مسائل حوزۀ بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ گفتوگو میشود.
پادکست «انسانک»؛ در حوزۀ روانشناختی
پادکست انسانک اثر حسام ایپکچی مجموعه جستارهایی است که از منظر تجربههای زیسته و شخصی به موضوعات روانشناختی میپردازد.
پادکست «ابدیت و یک روز»؛ در حوزۀ سینما
ابدیت و یک روز از پادکستهای قدیمی است که حامد صرافیزاده آن را میسازد. نام این پادکست از یکی از معروفترین فیلمهای آنجلوپولوس اقتباس شده است. این پادکست فقط مختص سینمای ایران نیست و به فیلمهای روز جهان نیز میپردازد.
پادکست «رادیو راه»؛ در حوزۀ توسعۀ فردی
هر اپیزود رادیو راه، پادکست توسعۀ فردی با صدای مجتبی شکوری است. این پادکستها یکی از قسمتهای برنامۀ تلویزیونی «کتابباز» با اجرای سروش صحت است که از شبکۀ نسیم پخش میشد. در هر قسمت دربارۀ موضوعاتی صحبت میشود که در مسیر زندگی با آن روبهرو هستیم مثل عشق، شادی، مرگ، رنج و... .
محتوای مناسب با صدای دلنشین مجتبی شکوری این پادکست را به یکی از محبوبترین پادکستهای این حوزه تبدیل کرده است.
پادکست «رادیو جولون»؛ در حوزۀ سفر و گردشگری
رادیو جولون پادکستی در حوزۀ سفر و گردشگری است. این پادکست یک ویژگی منحصربهفرد دارد چون علاوه بر موضوع سفر به موضوعات اجتماعی که بهنوعی به سفر ارتباط پیدا میکنند نیز میپردازد. دو گویندۀ رادیو جولون اطلاعات خود را در اختیار مخاطبان قرار میدهند و نظرات مفیدی در این باره ارائه میکنند.
پادکست «فردوسیخوانی»؛ در حوزۀ ادبیات
پادکست فردوسیخوانی خوانش شاهنامۀ فردوسی با صدای امیر خادم است. او فارغالتحصیل دکترای ادبیات تطبیقی از دانشگاه آلبرتاست که به شاهنامه علاقۀ زیادی دارد.
سعی کردیم به مناسبت روز جهانی پادکست، بیشتر دربارۀ این رسانه صحبت کنیم. در ادامه، چند پادکست جذاب را به شما معرفی کردیم. این پادکستها را میتوانید روی پادگیرهای مختلف پیدا کنید. پادکستهای فارسیزبان بیشتر از این تعداد است، ولی ما فقط دربارۀ تعداد کمی از آنها صحبت کردیم. میتوانید با جستوجو در موضوع موردعلاقهتان بهترین پادکستها را بیابید.
پادکست نیک آوا
بیشتر با نیک آوا آشنا بشید تا بدونید ما در چه حوزهای پادکست تولید میکنیم.
دیدگاه خود را بنویسید